Sonsuzluk Savaşı Cebinize Geldi! – Marvel: Strike Force

Marvel: Avengers Alliance dediğimde eminim bazı arkadaşların zihninde melankolik anılar canlanacaktır. 2012’nin Mart ayında bizlere Facebook üzerinden sunulan oyun sinematik evren esintili bir alternatif evren (Earth-12131) üzerinden sevdiğimiz tüm karakterleri (ve onların da birçok paralel evren versiyonlarını) bizimle buluşturmuştu. İstisnalar haricinde sadece iki kahramanı yan yana getirebilme şansımız olsa da bu oyun kuşkusuz uzunca bir süre hem sıra tabanlı strateji, hem de süper kahraman temalı oyunları sevenler için eşsiz bir tecrübe yaratacaktı. Hele hele karakterlere farklı özel yetenekler ve Boss stratejileri sağlayan alternatif kostümleri ile çeşitli yeni karakterleri açmanızı sağlayan zorlu 2. Sezon ve Özel Operasyon görevleri bazılarımıza oyunun başında uykusuz saatler geçirtecek kadar iyiydi.
2012’nin Video Game Awards’ından ödülle dönen bu oyun bir süreliğine iOS ve Android’e de uyarlandı. Ancak oyunu Facebook versiyonu üzerinden çeşitli arka kapılarla hack’leyen hilecilerin türemesiyle ve yaşanan PVP dengesizliklerine bir türlü çözüm getirilememesiyle bu iki platformdan da çekilmesi uzun sürmedi.
Sadece mobil platformlar için çıkartılıp ilk oyunun yerini alması için hazırlanan Marvel: Avengers Alliance 2 ve Marvel: Avengers Alliance Tactics ise, hikayeyi destekleyen mini-seri çizgi romanı bile basılmasına karşın ilk Marvel: Avengers Alliance’in içerik sayısına yetişmemesi sebebiyle bir yılı dolduramadan hizmetten çıkartılmışlardı. Sadık oyuncular elbette bunu sorun etmediler ve yıllarca ilk Marvel: Avengers Alliance’i Facebook üzerinden oynamaya devam ettiler. Karakterlerin teke tek ve yancılarıyla Boss savaşına girdikleri mücadeleler, “Phoenix Five kostümlü değil de White Crown kostümlü Phoenix ile mi dalsaydım?” diye ansızın beyin fırtınası yaptırması, bir Facebook oyunu için ortalamanın oldukça üstünde kalan hikayesi ve öğrenmesi kolay, ustalaşması zor yapısı ile unutulmaz bir deneyim olarak kalmayı sürdürdü.
Ama yine de her güzel şey gibi er geç o da bitecekti. 2016 sonlarında Marvel: Avengers Alliance’e veda etmek zorunda kalmıştık. Marvel her ne kadar RPG (hack’n slash görünümlü RPG demek daha doğru) ögeleri içeren Marvel: Future Fight ve dövüş oyunu Marvel: Contest of the Champions ile bu boşluğu doldurmaya çalışsa da Avengers Alliance bizim ilk göz ağrımızdı ve yeri elbette onlarla dolmayacaktı. Eğer bu noktada zihninizin bir köşesinde malum şarkı eşliğinde gözlerinizden akan 1-2 damla göz yaşına mani olamadıysanız hem yazının geri kalanında, hem de son paragrafta size biraz olsun teselli olacak iki şeyden bahsedeceğim. Bunlardan ilki kuşkusuz Marvel’in yeniden sıra tabanlı strateji köklerine döndüğü Marvel: Strike Force.
“Yakarım Bu Çokluevreni, Yakarım!”
Mart 2018’de resmi olarak piyasaya sürülen oyun Marvel: Avengers Alliance’in ruhani remake’i denebilir. Avengers: Alliance’de birçok farklı düşman organizasyonuna karşı aynı anda mücadele vererek oyuna başlarken Earth-TRN670’de konumlandırılan Strike Force’da daha oyuna başlar başlamaz baş düşmanımız kendisini belli ediyor. Bu hikayede, kökenleri ve arka plan hikayesi tam olarak bilinmemekle birlikte ilkin 1962’deki Thor #209’da görünen kadim bir Kree savaş lordu Ultimus işi iyice abartıp tüm çokluevrene karşı biden toplu bir saldırıya geçmiş, daha da kötüsü bizim evrenimiz de bu savaşın son direniş hattı haline gelmiştir.
Nick Fury diğer tüm çokluevrenlerdeki S.H.I.E.L.D.’lerin çökertildiğini ve tüm kahramanların ya öldürülüp yada Ultimus’un yozlaşmış hizmetkarları haline getirildiğini öğrenince STRIKE protokolünü devreye sokar ve süper suçlular da dahil olmak üzere Ultimus’a boyun eğmeyecek herkesi başlattığı direnişe çağırır. Öte yandan oluşan galaktik yıkımdan haberdar olan ve evrene denge getirme amacının tehlikeye girdiğini gören Thanos, Ultimus’a karşı kendi amaçları için savaşa girer. STRIKE üyeleri bu noktadan itibaren hem Ultimus’u yenip çokluevreni kurtarmak, hem de Ultimus’a denk tek güç olan çılgın titan Thanos’un bu gerçeklikteki sonsuzluk taşlarını ele geçirmesine engel olmak zorundadır.
Marvel: Avengers Alliance’i az biraz tecrübe etmiş olanlar oyunun sinematik evrenden bir hayli feyz aldığını, karakter kadrosunun ise 166 karaktere varan devasa bir yekün oluşturduğunu, görsel olarak basit ama temiz bir oyun olduğunu hatırlayacaklardır. Strike Force ise Avengers Alliance ise öncelikle bir mobil oyun için olabileceği kadarıyla etkileyici bir görsellik sunuyor. Karakterlerin savaş alanına giriş animasyonları, biri arkadan ateş ederken öndekilerin yere eğilmesi gibi hoş detaylar ve yakın saldırılarda kamera açısının sinematik bir görünüm vermek adına zoom yapması (hatta bazı vuruşların ağır çekimle verilmesi) kuşkusuz sıra tabanlı strateji ligindeki diğer bütün rakiplerinin yanında bir adım öne çıkmasını sağlıyor.
Karakterlerin birisini düşmanla yakın dövüş için gönderdiğinizde ekipten bir başkasının ona destek olarak gitme şansı bulduğunda birbirlerine paslaya paslaya dövebilmeleri ya da Daredevil ve Luke Cage gibi kahramanların düşmanlara dizilerinde gördüğünüz dövüşlerine benzer şekilde saldırmaları çok hoş sahneler yaratabiliyor. Marvel: Avengers Alliance bize ajanımız haricinde sadece iki kahramandan oluşan bir takım sunarken Marvel Strike Force ise 5 karakterden oluşan bir takım kurmanızı sağlıyor. Öyle ki, sadece 5 favori karakterinizi yan yana getirebilmiş olmak için bile bu oyunu oynamak isteyebilirsiniz.
“Adım Groot!”
Oyunun karakter kadrosu ise maalesef sayısal anlamda pek de iç açıcı değil. Fox ve Disney arasındaki telif hakkı anlaşmasının giderek uzamasından ötürü çıkışı birkaç kere ileriye sarkan oyun, çıktığında maalesef karakter kadrosu olarak Avengers Alliance’in yakınında bile değil. Fox ve Disney arasındaki anlaşmanın nihayet imza aşamasına gelebilmesiyle önü açılan oyun bu son gelişmeler ile birlikte Wolverine‘i ekibe kattı katmasına, Venom’un gelişini Intro resminden haber verdi vermesine ama 67 kişilik kadrodan 30 tanesi ismi bile olmadan figüranlardan oluşuyor. Oynadığım oyun eğer Star Wars: Galaxy of Heroes olsaydı bunu pek de umursamayabilirdim.
Ama çoğu için yeni taktikler sağlayan yeni kostümler de bulabildiğiniz 167 kişilik kadrosu olan oyundan çıkıp da gerçek anlamda 37 kişilik kadrosu olan ve kostüm değiştirip yeni stratejiler sağlayamadığınız bir oyuna düşünce bu elbette üzücü. Hatta dost acı söyler demişler, ben de size şöyle söyleyeyim: Yıllar öncesinin Marvel: Avengers Alliance’ında daha oyunun ilk yarım saatinde size katılan Black Widow ve Iron Man ile daha oyunun ilk yarım saatinde kazandığınız puanlarla ekibe dahil edebileceğiniz Thor ve Captain America için haftalarca, hatta belki aylarca kasmanız gerekecek.
Oyunun karakter özelleştirme ekranı ve görev sistemi ise Star Wars: Galaxy of Heroes‘dan hayli feyz alınmış gibi duruyor. Bu sebeple artık Avengers Alliance’den çok daha fazla uğraşmanızı gerektirecek bir gelişme mekanizması mevcut. Görevlerden gelen kredilerle seviyelerini yükseltmemiz, her kademede daha da nadirleşen 6 adet eşya slotunu dolu tutmanız, karakterlerin rütbe seviyesini yükseltebilmeniz için de o karakterin shard’larını sağlayan görevlere girip her rütbe seviyesi için giderek artan sayıda shard toplamanız gerekiyor. Star Wars: Galaxy of Heroes’de olduğu gibi kayıpsız bitirdiğiniz görevleri elbette yeniden yapmak zorunda kalmıyorsunuz ama hem düşürdüğünüz karakter orb’larından düşen shard’ların Star Wars: Galaxy of Heroes’e göre pek de fazla olmaması 20. seviye gibi karakterler kadrosunuzu maksimum seviyede tutmak için gerekli kredinin zor bulunur hale gelmesi gibi sebeplerden ötürü oyun kısa bir süre içerisinde üzerinde harcadığınız zamanı giderek uzatmaya başlıyor.
Star Wars: Galaxy of Heroes’de nadir parçaları temin etmek için satın almaya başvurmadan deneyebileceğiniz birçok yol vardı. Birçok görevden kredi adeta yağdığı için bu konuda sıkıntı çekmiyordunuz. Shard’lar ve kristaller cömertçe veriliyordu ve en önemlisi kilidini açtığınız her karakteri geliştirme gereği duymanız sağlanıyordu. Marvel Strike Force’da ise bu durum -Star Wars: Galaxy of Heroes’in aksine modül bulma ve geliştirmekle uğraşmak zorunda olmamanıza rağmen- en çok kullandığınız 5-6 iyi taraf, 5-6 kötü taraf karakterini geliştirip gerisini önemseyememenize sebep olmakla sonuçlanıyor.
Oyun görevler boyunca sizi habire ekibinizde zaten olan karakterlerin yozlaşmış versiyonlarıyla kapıştırıyor. Bu zaten kadrounuzun yarısının figüranlardan oluştuğu düşünülürse oyuna ilk başladığınızdaki heyecanı çabuk kaybetmenize sebep oluyor. Nadir karakterleri edinmek için oyunun size haber verdiği team up görevleri ise çoğu karakter için elinizi hızlı tutmanızı gerektiriyor. İttifaklar kurabiliyor yada mevcut ittifaklara katılabiliyorsunuz, bu sayede açılan İttifak Baskını görevleri bazı nadir karakter shard’larına daha hızlı edinmenizi sağlayabiliyor. Ayrıca 30. seviyede açılan PVP karşılaşmaları belki oyunda görevlerden alamadığınız zevki almanızı sağlayabilir.
“Büyük Güç, Büyük Sorumluluk” mu?
Oyunun bug’sız olduğunu söylemek isterdim ama maalesef öyle değil. Otomatiğe bağladığınız bazı görevler maalesef bir noktada donabiliyor. Yakın çekimde kamera açıları sapıtabiliyor. Karakter geliştirmek zaten sancılı bir süreç haline geldiği gibi size gerçek anlamda bunları sınırlarını test ederek kullanmak isteyebileceğiniz meydan okuma görevleri de sunamıyor. Dahası, oyun Marvel: Avengers Alliance gibi taktiksiz dalarak kazanmanızın zor bir oyun değil, seviyesi yüksek olan taraf taktik gözetmeden kazanabiliyor. Ayrıca Star Wars: Galaxy of Heroes’in aksine lider avantajları gözardı edilmiş. Pasif yetenekler ve yandaş sinerjileri gerçek anlamda dövüşe yansıdığı hissettirilemediğinden bu oyun açıkçası bir sıra tabanlı takım stratejisi değil, önüne geleni yumruğu çaktığınız bir beat’em up gibi hissettiriyor.
Son sözlere gelecek olursak, Marvel Strike Force’un halen Marvel: Avengers Alliance’i unutturamadığını ama sıra tabanlı takım stratejilerine zaafınız varsa en azından denemenizi önerebileceğim bir oyun olduğunu söyleyebilirim. Öte yandan illa şu an aktif oyunlardan kıyaslamak gerekirse Star Wars: Galaxy of Heroes’in her halukarda daha başarılı kaldığını da söylemem gerekecektir. Eğer bu yazıda sıkça andığım Marvel: Avengers Alliance’ı hala özlüyorsanız, size ayriyeten bir sürpriz haber vereyim. Bu oyunu önümüzdeki aylarda mikro ödemeler olmaksızın, 3. Sezon görevleri ve yeni kostümler ile yeni baştan oynayabilmenizi sağlayacak bir hayran grubu çalışması adım adım son aşamaya doğru ilerliyor. Takip etmek isterseniz bu sayfadan gelişmeleri takip edebilmeniz mümkün.
Marvel Strike Force’u indirmek için buraya, güncelleştirmeleri ve rehberleri takip etmek için ise buraya göz atabilirsiniz.