Adım Adım Çizgi Roman #5 – Çizim

Ölçü ve Ebat
İlk bölümde ekollerden ve ebatların farklarından bahsetmiştim. Türkiye’de aynı tip kağıtlar bulunamadığından bu ekollerin Türkiye basım ebatları da farklı oluyor. Tercih ettiğiniz ekolün Türkiye’de basılan örneğinin ölçüsünü temel alın.
Amerikan çizgi romanları bizde 16 cm. x 24 cm. basılır, kağıt üzerinde daha büyük çalışmak istiyorsanız (ki kesinlikle öyle yapın) bu ölçüyü tutturmak için basit bir yöntem anlatacağım.
Beyaz alan A3 ebadında bir kağıt. Bu kağıdın köşesinden başlayarak 16 x 24 cm.lik iki dik çizgi çizin. (Elinizdeki basılmış çizgi romanı kağıdın üzerine koyarak da bu çizgileri çekebilirsiniz) Sonra kağıdın köşesinden sizin çizdiğiniz çizginin kesişiminden geçen bir çizgi çizin (kırmızı çizgi). Mavi gözüken çizgileri de çektiğiniz zaman sizin orantılı çalışma alanınız belirmiş olur. Farkedeceğiniz gibi kırmızı çizgiyi tepeye kadar çıkartmadık, eğer silme bir sayfa yapacaksanız resminizi dışarı doğru taşırmanız gerekir. Taşma payı konusunu “Baskıya hazırlama” bölümünde daha ayrıntılı açıklayacağım.
Dijital çalışıyorsanız baskı için çalışacağınız ölçünün en az 300 dpi olması gerekmektedir. Daha büyük çalışmak için çözünürlüğü (resolution) 600 dpi yapabilirsiniz. Taşma payını hesaba katmak isterseniz ölçüyü 16,5×25 cm. yapın.
Çizim Hızı
Amerikan sisteminde, bir gün kurşun kalem, bir gün çini, bir gün de renklendirici bir sayfa yapmak suretiyle toplamda (üç farklı kişi bir sayfa üzerinde çalışınca) bir günde bir sayfa çıkmış oluyor. Eğer kurşun kalem ve çiniyi aynı kişi yapıyorsa verilen süre bir buçuk güne denk geliyor. Bu ortalama bir süre tabii, önemli olan teslim tarihine yetiştirmeniz.

Kendimden örnek verecek olursam dijital ortamda çalıştığım için sekiz saatlik bir çalışma süresinde bir sayfa renklendirilmiş çizim yapabiliyorum. Tabii sayfanın ayrıntısına göre bu süre uzayıp kısalabiliyor. Bu işi profesyonel bir biçimde yapmak istiyorsanız bu süreler aklınızda olsun.
Kopya ya da Taklit
Çizmeye ilk başladığınızda kopya ve taklit yapabilirsiniz, bu işin doğal gelişimi. Fakat bir süre sonra kendinize bir stil bulmaya çalışın. Sizin çiziminizi insanlar gördüğünde ayırt edebilsin.
Stil taklit etme çizgi romanda çok yaygındır. Arjantin yapımı Cazador isimli bir kahramana denk geldiğimde, ilk anda Simon Bisley çiziyor zannetmiştim. Hikaye kısmında bahsettiğim örneği burada değiştirerek tekrar edeyim. Sadece tek bir çizeri incelerseniz ve referanslarınızı onun üzerinden alırsanız, çiziminiz o çizerin kopyası olacaktır. Gelişme sürecinizde sadece yeni, sevdiğiniz çizerleri değil, eski, klasik dönem ressamları, heykeltraşları da inceleyin veya kopyalayın.
Bir stil oturtmak uzun zaman alan bir süreçtir, dönem dönem değişir, farklılaşır. Zaten çizginiz değişmiyorsa gelişemiyorsunuz demektir ki bu da sizin sıradan bir zanaatçiye dönüştüğünüzü gösterir. Temelinizi sağlamlaştırın, gerisi zamanla gelecektir.
Referans
Referanslı çizin. Çok iyi bildiğimiz çizgi film çizerlerinin çalışırken çekilmiş fotoğraflarına bakın: hareketleri, duruşları, ifadeleri referans alıyorlar. Dijital fotoğraf çekmek artık kolay, fotoğraf çekin ve kullanın. Önce doğrusunu çizmeyi başarın, sonrasında onu deforme edebilirsiniz.
Farklı açılar ya da mekanik objeleri çizmekte zorlanıyorsanız üç boyutlu modelleme programları kullanabilirsiniz (objeler için 3d Max, figürler için Poser).

Çizeceğiniz özel bir dönemse konu ile ilgili fotoğrafları araştırın, filmleri, çizgi filmleri inceleyin. Tabii önemli bir nokta, referans alırken çok aşırıya kaçıp bire bir kopya etmeye başlamayın. Referans alırken de kendinize has çiziminizi ortaya koyabilirsiniz.
Meraklısına Ödev
Daha önce çizmediğiniz bir objeyi ya da canlıyı önce hayalden, sonra fotoğrafına bakarak çizmeye çalışın. Farkı kıyaslayın.