Çizgi Roman Uyarlamalarında Artık Görmek İstemediklerimiz

Özellikle en yakın dönemin üç bomba filminin tüm fragmanları (Civil War, Batman v Superman, X-men Apocalypse) tamamen aksiyon üzerine kuruluydu. Filmleri ayrı tutuyorum, bunların fragmanlarında aklınızda sadece bir kaç diyalog kaldı değil mi?
Civil War : “O benim arkadaşımdı”, “ben de öyleydim” ve “anneni hatırlıyorum” (bu zaten komple espri malzemesi oldu)
Batman v Superman : “Tell me do you bleed?” (bu zaten komple filmin olayını açıklıyordu)
Apocalypse : “İncil’den alınmışa benziyor? Belki de incil ondan esinlenmiştir?”
Velhasıl, fragmanlardaki diyalogların azlığı, safi aksiyon sahnelerinden oluşmaları zaten ne beklemeniz gerektiğini belirtiyordu. Tabi özellikle BvS, fragmanlarında göstermediği şey bırakmayarak ayrı bir başarıya imza attı. Buradan da diğer konuya geçiyoruz.
Fragmanların Sayısı ve Yenilenme Sıklığı
Evet, zaten hikayeler görece olarak zayıf. Bir de fragmanda o kadar fazla şey gösteriyorlar ki filmlerde yeni pek bir şey göremiyorsunuz. Yine aynı üç filmle devam edeceğim ve bir soru soracağım.
Civil War filminde Spider-man, Batman v Superman filminde Wonder Woman ya da Doomsday (ya da ikisi birden), Apocalypse’de Wolverine, karakterleri fragmanlarda olmayıp, filmde görseydiniz sürpriz olmaz mıydı? İyi olmaz mıydı? Fakat bize tüm detayları filmleri görmeden veriyorlar, bunu hype yapmak, önceden beklentiyi büyütmek için yapıyorlar ancak yapımcıların geek camiasının ilgisi, araştırma tutkusu ve beğenip beğenmeme kriterlerini hesaplayamadıklarını düşünüyorum.
Geek dediğin adam zaten, meraklı olduğu konuda çok fazla araştırma yapar. Senin o fragmanda 3 saniye gösterdiğin bir sahneden tüm filmin hikayesini çıkaracak ve internette yayınlayacak adamlar mevcut. O yüzden hype yapmak uğruna hem fazla şeyi açık ediyorlar, hem de hype sonunda oluşan beklentilerin çok altında kalıyorlar.
Bunu normal sinema izleyicisi ile geek izleyici arasındaki farkı halen anlamadıkları için yaptıklarını tahmin ediyorum fakat zamanla bu konuyu öğreneceklerini tahmin ediyorum. Zira her filmin başındaki hype ile sonundaki eleştiriler arasındaki makas gittikçe açılmaya başladı. Özellikle çok fazla hale gelen süper kahramanlı film enflasyonu, söz konusu beklentileri karşılayamayınca gittikçe silinmeye yüz tutabilir.
Marka Karakterlerinde Minimum Değişik, Ama Diğerlerinde?
En çok bilinen karakterlerde, kıyafetinden dövüş stiline, kişiliğinden seçtiği sözcüklere kadar aslına sadık kalınması gerekiyor. Zira olayın geeki olan insanlar bunları sahipleniyor, minimal değişiklikler bile tepki çekiyor.
Fakat o kadar göz önünde olmayan karakterlerde, değişiklikler hep ilgi çekiyor ve başarılı oluyor.
En güzel örneklerden biri Falcon. Redwing isimli kuşunun, filmlerde gözetleme ve ek saldırı için kullanılan bir çeşit drone (hava aracı) dönüştürülmüş olması, kostümünün daha teknolojik hal alması çok başarılı değişiklik olarak görülebilir. Fakat Captain America’nın kalkanının şekline bile dokunamazsınız.
Magneto ile ilgili çok fazla konuyu değiştiremediler ancak Mystique, gidip X-men’in saha lideri, gaz veren adamı haline geldi. Zira o kadar iyi bilinen bir karakter değil, ünlü oyuncu oynadığı için üzerinde değişiklik yapabiliyorlar. Diğer örnekte, Wonder-Woman’ın aslına oldukça sadık kalındığı görülürken, Doomsday bambaşka bir şeye dönüştürülmüş durumda.