Çizgi Roman Uyarlamalarında Artık Görmek İstemediklerimiz

Özetle…
Çıkan uyarlamaların büyük kısmını sinemada seyretmiş biriyim. Ve yine tüm uyarlamaları da sonrasında internet vs. gibi ortamlardan tekrar izlediğimi de itiraf etmem gerekir. Tabi bazılarında tüm filmi, bazılarında sadece aksiyon sahnelerini tekrardan izledim o ayrı. Hepsinden beklentiyi de farklı tutmanın yanı sıra, yapılmak istenenleri de genellikle anlayabildim ve hangi filmden ne beklemem gerektiğini az çok çıkarabiliyordum.
Fakat büyük üç şirket (Fox, Warner ve Disney) arasındaki rekabet maalesef filmleri birbirine çok yaklaştırdı. Facebook sayfamızdan da paylaştığımız şu karikatür olayı çok güzel açıklıyor.
Bilmeyen arkadaşlar için karikatürü anlatayım (zira facebook grubundaki yorumlarda, yorum yapanların önemli bir kısmı konuyu anlamamıştı)
Resmi yapan karakter Thanos. Yani Avengers filmlerinin sonunda görünen ve muhtemelen sonraki filmin kötü adamıdır kendisi. Ayna ya da diğer resimde yani soldan yüzü bize dönük görünen kişi ise Darkseid. Batman v Superman’de bir yerde tabloda görünen, Lex’in de üstü kapalı olarak bize bahsettiği, sıradaki Justice League filminde yüksek ihtimalle görünecek olan kötü adamın ta kendisi. Beyaz kağıda portresi çizilen ise Apocalypse, malumunuz en son X-men filminin kötü adamı oluyor.
Bu üç karakterin birbirine benzemesi, hangisinin daha önce yayınlanması, Marvel mi DC’den esinlendi yoksa tersi mi oldu pek mühim değil.
Burada mühim olan filmlerin aynı şablonları ve mekanikleri kullanıyor olmaları. Bu karakterlerin üçü de benzer motivasyonlara ve hatta dış görünüşlere sahip, birbirlerinin eşdeğerini oluşturan kötü adamlar. Hepsi de söz konusu kahramanlardan kat be kat güçlüler de. Kısacası (halk ağzı ile) aynı bokun laciverti diyebiliriz. Tabi ben bir çizgi roman takipçisi olduğum için hepsini beyazperdede görmek isterim o ayrı konu. Fakat filmlerin özgün çizgiden ayrılmaya başladıkları da bir gerçek.
Tabi söylemeye gerek yok bu son üç filmde de kahramanlar birbirleri ile kapıştılar. Bu da trend nereden eserse, okun yönünün oraya döndüğünü gösteriyor ki bence bu iyi bir şey değil. Bir noktada Disney (Marvel) aksiyon, DC (Warner) karakter, Fox (Marvel) hikaye kurgusu üzerinden ilerleyecek gibi görünürken, son düzlükte birbirlerine çok yaklaşmaya başladılar.
Bu da yukarıdaki tüm başlıklarda “farklılık istiyoruz” diye bas bas bağıran benim gibi izleyici ve okurlar için hoş olmayan bir durum. Bahsettiğimiz tüm konu başlıklarında, ısrarla yeni ve değişik şeyler ihtiyacına değinip durduk. Çünkü gidişat iyi değil ve çok kısa sürede Holywood, tüm bu süper kahraman ve çizgi roman furyasının suyunu sıkıp elinde kalanları çöpe atacak gibi duruyor.
Sizler de görüşlerinizi yorumlarda bizimle paylaşmayı unutmayın.