Deadpool Yaşayan Ölülerin Gecesi – Zombilere Renkli Bir Bakış

-
Cihan Türe
- Çizgi Roman
- 1 Aralık 2015
Yepyeni bir Deadpool tanıtımıyla daha birlikteyiz sevgili Deadfanlar. Deadpool’un farklı evren versiyonlarından sıkıldık mı? Haayıırrrrr!!! Arkada evet diyen bir kaç kişi, yürüyün gidin len! Biz iyiyiz böyle…
Deadpool Yaşayan Ölülerin Gecesi, yakın dönemde tanıttığımız diğer Deadpool ciltleri gibi yine bir alternatif evren. Her ne kadar hal tavır ve karakter özelliği olarak anlatılan Deadpool Earth-616’daki yani bildiğimiz karaktere benzese de tüm Dünya’da zombikalips (bunu geek terminolojiye eklemeli) olup hemen herkes öldüğü için Earth-616 olmadığı sonucunu çıkarabiliriz. Hatta internetten biraz araştırınca hımmm… Burasının Earth-14031 olduğunu öğreniyoruz. Evet eminim bu bilgi epey işinize yaramıştır.
Cildin yazarı Cullen Bunn’un da notlarında okunacağı üzere Deadpool Yaşayan Ölülerin Gecesi, var olan çoğu zombi hikayesinin parodisinden ibaret. Cilt boyunca ünlü zombi külliyatına ciddi göndermeler var. Uyuduğu için zombikalipsin başını kaçıran başrol karakteri, bir şeyler yapmaya çalışan bilim adamı, sığınacak yer aranırken bulunan hapishane, zombilerle savaşmak yerine birbirlerine gazlanan insanlar, alışveriş merkezi, askeri geçmişe sahip bir yancı karakter, başrol karakterine amaç verip sonradan ölüp bizi üzecek karakter, mezarlık sahnesi, kısıtlı stoklar, karavanın üzerindeki silahlı nöbetçiler vs…
Bazıları yazarın notlarında var, bazılarını okurken fark edeceksiniz. Söylemeye gerek yok en büyük referanslar son dönemde çok popüler olan Walking Dead ve efsane George A. Romero’nun serileri (özellikle de) Dawn of the Dead ve Night of the Living Dead’e aitler. Yine de ben zombi olaylarına meraklıyım diyenler olursa Gerisi Hikaye‘nin bu bölümlerine göz atmalarını öneririm:
Gerisi Hikaye – s02e07: Zombie 1 Gerisi Hikaye – s02e08: Zombie 2Tüm bunların ışığında, hikayenin detayına girmeye çok gerek olmadığı gibi “yaaa spoiler verdin küstüm bebişim” yapmaya da gerek yok. Zira Deadpool Yaşayan Ölülerin Gecesi’nin bir zombi parodisi ve elbet Deadpool içeriyor oluşunun yanı sıra enteresan anlatım ve çizim tekniklerinden bahsetmek daha yerinde olur.
Cildin genelinin siyah beyaz olduğu ve sadece Deadpool’un (ve ileride bir karakterle ona ait bazı ekipmanların) renkli olduğunu okurken ya da arada eklediğimiz sahnelerden fark edeceksiniz. Bu bilinçli bir tercih ancak anlamı aşağıdakilerden biri ya da tamamı olabilir.
Zombi hikayeleri sıkıcı fakat Deadpool eğlenceli mi? Deadpool ve diğer renkli olan yerleri çıkardığınızda bunun Marvel evreninde geçtiğinin herhangi bir kanıtı olmamasından mı? Başrol karakterini, daha önceki tanıtımlarda da söylediğim gibi marka değeri açısından iyice ön plana itmek ve çizgi romanı satmak için mi yapılmış?
Cevabı bunların hepsi ya da hiç biri olabilir. Ancak okurken şuna da dikkat etmenizi isterim. Deadpool’un olduğu her sahnede, onu çıkarıp deli olmayan, normal konuşan bir adam koyarsanız (cildin sonundaki rejenerasyon sahneleri çok mühim değil, sıradan bir genetik farklılığa sahip herhangi bir adam olabilirdi) hikaye açısından bir fark yaratmıyor.
Yani Deadpool’un olduğu her sahneye Walking Dead’deki Rick’i koysanız bile garip durmuyor. Aslına bakarsanız bu çok enteresan bir anlatım, böylece bir Deadpool hikayesi okurken hem de onun dışında gelişen bir zombi hikayesi de devam ediyor. Okurken buna dikkat ederseniz şaşırabilirsiniz.
Cildin orjinal ismi Night of the Living Deadpool ve 4 sayıdan oluşuyor. JBC Yayıncılık’ın cildi bu dört sayıyı birden içeriyor. Fakat orjinalde bir de Return of the Living Deadpool isimli 4 sayı daha var. Yakın dönemde ikinci cildin de Türkçe’ye çevrileceğini umuyoruz.