XCOM: The Board Game – İnsanlığın Kaderi Şimdi Sizin Kutunuzda!

90’lı yılların sevilen oyunlarından biri olan, 2012 yılında Firaxis ekibiyle yeniden hayatımıza dönen XCOM projesi, bu sefer kutu oyunu formuyla gönülleri fethetmeye hazırlanıyor.

Öncelikle XCOM’a yabancı olanlar için kısa bir özet geçelim. Efendim dünya dışı yaratıklarımız üşenmemiş galaksileri aşıp dünyamızı işgale gelmiş durumdalar. Öncülerin gezegenimize varmasını müteakiben, ülkeler UFO gören masum köylülere dönüşüyorlar. Apar topar XCOM projesi hayata geçiriliyor. Haliyle projenin başına da dünyanın en kalifiye insanını; bilgisayar oyununu satın almış şahsı; yani sizi geçiriyorlar. Bu noktadan sonra uzaylıları teknolojide yakalamak, dünya halklarını panikten alıkoymak, işverenlerinizi tatmin etmek, uydularla ve uçak filosuyla UFO hareketlerini kontrol altında tutmak ve elbette bol bol uzaylı öldürmek gibi gündelik hayatınızda sıklıkla yaptığınız şeyleri yapıyorsunuz.

Peki Ya Kutu Oyununda Neler Oluyor?

Anlatayım… Aslında bilgisayar oyununda yaptığınız hemen her şeyi, kutu oyununda da yapmanız mümkün. Tek eksiği janjanlı animasyonlar… O eksiği de bence oyunu çok keyifli ve heyecan verici bir hale getiren önemli bir yenilik ile kapatmışlar.

1-4 kişi arasında oynanabilen XCOM kutu oyununda, oyunun kendisine karşı mücadele ediyorsunuz. Bunu yapabilmeniz için oyunun üreticisi olan FFG (Fantasy Flight Games) kutudan çıkmayan bir araç kullanmış ve ücretsiz bir aplikasyon hazırlamış. Bilgisayar, tablet veya akıllı telefonlarda çalışan bu aplikasyon; oyunun kurulumundan finaline kadar size eşlik ediyor ve her süreçte sizi yönlendiriyor. Oyunun 5 dakikadan kısa süren kurulumundan sonra oyuna başlıyorsunuz.

xCom

Oyunda 2 faz var. 1. faz Time Phase olarak geçiyor. Bu fazda her oyuncu, aplikasyon söyledikçe saniyelerle ölçülen süreler içinde rolünün gereklerini yerine getirmek ve bazı karakter özelliklerini kullanmak zorundalar. Karar vermek için süreyle kısıtlanmak optimize kararlar verilmesinin önüne geçiyor. Bu da oyunu daha keyifli bir hale getiriyor. Ayrıca baskın bir karakterin bütün oyuncuları yönlendirme ihtimalini ortadan kaldırıyor. Bu da zaman kısıtlamasının bir diğer başarısı… Ancak zaman kısıtlamasının herkese göre olmadığını söylemem gerekiyor. Zira baskı altında olmaktan haz etmeyen veya baskı altında sağlıklı karar veremeyen biriyseniz oyun sizin için bir çileye dönüşebilir.

Oyunun ikinci fazı Resolution Phase olarak geçiyor. Bu bölümde Timed Phase boyunca aldığınız kararları hayata geçirmeniz bekleniyor. Bir süre kısıtlaması olmadan, yine aplikasyonun yönlendirmesi ile oynuyorsunuz. Sonrasında da yine fazın sonuçlarını aplikasyona giriyorsunuz. (Ancak yanlış anlamayın verileri öyle tek tek girmiyorsunuz. Aplikasyon size, örneğin yörüngede kaç tane UFO kaldığını soruyor. 0 – 5+ arasındaki seçeneklerden birini seçmeniz gerekiyor.)

Yorumlar