Oyuncunuzu Tanıyın: Robin D. Laws’ın Oyuncu Tipleri

5- Metod Oyuncusu
(Method Actor)
Rol yapmanın bir ifade aracı olduğuna inanır ve kendisini oynadığı karakterle güçlü bir şekilde özdeşleştirir. Kararlarını karakterinin psikolojisine dayandırır. Diğer grup üyeleri daha büyük bir hedef için karakterine uymayan bir şey yapmasını istediğinde rahatsız olur. Durum ve hikaye ne olursa olsun karakterini yansıtmak ister. Kuralları en iyi ihtimalle zorunlu bir kötülük olarak görür ve zar atmaktan pek hoşlanmaz. Metod oyuncusunu eğlendirmenin anahtarı, karakterinin kişilik özelliklerini test eden ya da derinleştiren durumlardır.
Metod oyuncusu karakterinin ne yaptığıyla değil, neden yaptığıyla ilgilenir. Karakteriyle kendisi arasında, oyunda karşılaştığı çelişkiler sayesinde kurulacak duygusal bir bağlantı hissetmek ister. Örneğin dindar bir karakterin tanrısına olan inancını sarsacak -ya da test edecek- sahneler, ya da her sorunu savaşla çözebileceğine inanan bir karaktere savaşın kötülüklerini gösterecek bir oturum, metod oyuncusunu tatmin edecektir.
6- Hikayeci
(Storyteller)
Metod oyuncusu gibi rol yapma kısmına daha yatkındır, sayılarla ve tecrübe puanlarıyla ilgilenmez. Fakat karakterle özdeşleşme yerine, kitap ya da film gibi hissettiren bir hikayenin parçası olmakla daha çok ilgilidir. Hikayeci için hikayenin ilerlemesi ve gelişmesi önemlidir, hatta hikayeyi ilerletecekse karakterinden taviz vermekten kaçınmaz. Oyun yavaşladığında çabuk sıkılır. Oyuna yeni plot-thread’ler ekleyip geliştirerek ve ilerlemeyi sürekli tutarak hikayeciyi eğlendirebilirsiniz.
Hikayeci oyunun hızlı ilerlemesini ve kurgusal bir hikayeye benzemesini ister. Hikayecinin karakterini bir subplot ile ilişkilendirir ve her oturum bu subplot’u geliştirirseniz daha başarılı olursunuz.
7- Gündelik Oyuncu
(Casual Gamer)
Grupla takılmak için oradadır, oyunu da sırf gruptaki herkes oynuyor diye oynar. Zaman geçirmek ve sosyal ortama girmek için gelmiştir. Bu tarz oyuncular sıkılıyorsa nedeni muhtemelen onun gündelik oyuncu olduğunu fark etmemeniz ve oyundan ne beklediğini bilmemenizdir. Gündelik oyuncular ilk bakışta değersiz gibi görülse de bir oyun grubunun devamı için çok önemli bir yere sahiptirler. Oyuncu eksiğinizi kapatır, düzenli olarak safları doldururlar. Kritik özellikleri farklı karakter arketiplerine (ya da sınıflara) dağıtan oyunlarda gündelik oyunculara daha çok ihtiyaç duyulur. Şifacı rahip olmak ile grubun en iyi savaşçısı olmak onlar için birbirinden farksızdır, bu yüzden herkesin oynamak istediği rolleri almak için ısrar etmez, kimsenin oynamak istemediği rolü üstlenirler.
Gündelik oyuncular kuralları öğrenmek, karakteri için yeni bir plot-hook yazmak ya da detaylı planlamalar yapmak istemezler. Küçük bir grupta bile sahnenin merkezindeki kişi olmayı sevmezler, her zaman düşük profilli takılırlar. Genellikle orta yolu bulan ve hem oyun içinde hem de oyun dışında diğer oyuncuları uzlaştıran kişilerdir. Oturum boyunca çizgi romanlarınızı kurcalaması size kötü bir şey gibi görünebilir ama bırakın, o zaten bunu yapmak için geldi. Konforlu hissettiğinden daha yüksek bir derecede oyuna katılmaya zorlamak faydalı olmayacak, tersine sıkılmasına neden olacaktır (Tabi grubunuzdaki herkes böyleyse ciddi bir sorun var demektir).
Gündelik oyuncunun beklentileri konusunda çok da endişelenmenize gerek yok. Eğer oyuna daha çok ilgi göstermeye başlarsa, ilgisini çeken şeyi bulun ve daha fazlasını verin. Eğer ilgisi artmazsa, bırakın istediği gibi takılsın. Eğer heyecanlı sahneler ve hızlı bir tempoyla grubun ilgisini çekerseniz gündelik oyuncular oyuna daha çok ilgi gösterebilirler. Göstermeyebilirler de…
Bu oyuncu tiplerini öğrendikten sonra başkalarının oyun yöneticiliği hakkında size verebileceği tavsiyelerden çok daha isabetli tespitlerde bulunmanız mümkün. Sonuçta her grup benzersizdir ve size lazım olan tavsiye, sizin grubunuza uygun olan tavsiyelerdir. Oyuncuların oyundan beklentilerini ve taleplerini tespit ettikten sonra size kalan, bu talebi karşılamak ve kural seti seçiminden macera tasarımına kadar her aşamada bunları göz önüne almaktır. Bunlarla ilgili detay vermeyeceğim, kitabı satın alarak okuyabilirsiniz. İleride belki başka bir yazıda detaylarına gireriz.
Şunu eklemek gerekir ki; yukarıdaki oyuncu tarzlarından hiç birisi “doğru oyun tarzı” değildir. Her biri en az diğerleri kadar geçerlidir. Gerçek oyuncunun x tipi oyuncu olduğu ya da y tipi oyuncuların kötü oyuncu olduğu gibi iddialar büyük ihtimalle kendi oyun tarzını diğer oyunculara dayatmak isteyen birisinden geliyordur. Son olarak en önemli şey başta da belirttiğimiz gibi; eğlenmek. Sizin grubunuz için her şey yolunda gidiyorsa bu (ya da başka bir) yazı yüzünden bir şey değiştirmenize gerek yok. Bu yazı kötü zamanlarda neyin yanlış gittiğine dair yardımcı olmak içindir.
* Oyun yöneticisinin görevini oyunculara bölüştüren, hatta tamamen bu rolü ortadan kaldırmayı amaçlayan sistemler de var ama bu yazının konusu değil.