Video Oyunu Türleri: Side Scrolling Beat ‘Em Up

Yakın Dönem (2008 – 2018)

Peki side scrolling beat ’em up’lar öldü mü? Hayır! 2000’li yılların başında ortaya çıkmaya başlayan indie stüdyolar büyük şirketlerin artık ilgi görmedikleri (dolayısıyla iyi para getirmedikleri) gerekçesiyle kaderine terk ettiği oyun türlerine tekrar hayat vermeye başladı. Beat ’em up’lar da bunlardan biri oldu.

Bu vesileyle hatırlatayım; indie stüdyolar hakkında yazdığım nefis bir yazım var, ilginizi çekebilir:

Geek Terminoloji: Indie Game Nedir?

Castle Crashers (2008)

Takvimler 2008’i gösterdiğinde The Behemoth adlı indie stüdyo, ikinci oyunları Castle Crashers’ı piyasaya sürmüştü. Xbox Live üstünden ister local, ister online olarak dört kişi oynanabilen oyun, yıllar üstüne çıkmış en heyecan verici side scrolling beat ’em up olmuştur.

Castle Crashers, istila altındaki krallıktan kaçırılan dört prensesi kurtarmak için yola çıkan 4 şövalyenin sevimli görünüşlerine tezat, kan gövdeyi götüren macerasını konu alıyordu. 4 farklı renkteki şövalyeleri efsane Amiga oyunu 1991 yapımı Moonstone’dan, içerdiği RPG öğelerini ise Dungeons & Dragons: Shadow Over Mystara’dan miras alan Castle Crashers kelimenin tam anlamıyla ölmüş bir türü mezarından kaldırmıştır.

Castle Crashers (2008)

2010 yılında PlayStation 3, 2012’de ise Steam versiyonu yayınlanan oyunun şimdiye kadar milyonlarca kopyası satılmıştır. Halen daha indirim sezonlarının en gözde oyunlarından biridir. Kendinize bir iyilik yapın ve Castle Crashers’ı mutlaka mutlaka deneyin. Hatta mümkünse birkaç arkadaşınızla birlikte oynayın.

Scott Pilgrim vs. The World: The Game (2010)

Yakından takip edenlerin gayet iyi bileceği gibi; Ubisoft genelde büyük projelere yatırım yapan bir AAA oyun şirketidir. Ancak arada oldukça deneysel işlere de imza atmışlığı vardır. Scott Pilgrim vs. The World: The Game de onlardan biri.

2010 yılı hem 8-bit grafiklerin, hem de Oni Press’in yayınladığı Scott Pilgrim vs. The World adlı grafik romanının ünlü olduğu bir dönemdir. Eh, Ubisoft’u fırsatı değerlendirdiği için suçlayamayız. Tam bir indie oyun gibi görünen Scott Pilgrim vs. The World: The Game, pixel art grafikleri ve 4 oyuncu seçeneğiyle hoş, ancak türe herhangi bir yenilik katamamış bir side scrolling beat ’em up örneğidir. Ancak Ubisoft gibi devasa bir AAA oyun şirketinin bile retro oyun akımına kapılabileceğinin bir kanıtı olduğu için bu listede yer almayı hak eder.

Oyunun konusu tam olmasa da çizgi romanlardaki hikayeleri andırmaktaydı. Scott’ın Ramona’nın 7 eski erkek arkadaşını pataklaması gerekmekteydi. İşin komiği, oyunda seçilebilir 4 karakterden biri de Ramona idi. Yani tek kişi oynayıp pekala Ramona eski erkek arkadaşlarını kendi kendine de dövebiliyordu. (Eğer çizgi roman ya da filmi izlemediyseniz hikaye saçma gelecektir. Merak etmeyin, sorun kesinlikle sizde değil.)

Önce PlayStation 3, sonra Xbox 360 için yayınlanan oyun için son bir anekdot yazarak konuyu kapatayım: Scott Pilgrim’in yaratıcısı Bryan Lee O’Malley’ye aslında ilk olarak Telltale Games’den bir adventure oyunu yapmak için teklif gelir. Ancak reddeder, zira kafasındaki Scott Pilgrim evreni çok daha aksiyonlu bir yerdir. Bu yüzden daha sonra Ubisoft’tan gelen teklifi değerlendirir. Hatta karakterleri ve özel hareketlerini bizzat tasarlar.

Dragon’s Crown (2013)

Anime tarzı görselleriyle (ve devasa göğüslü kadın karakterleriyle) akıllarda yer eden Dragon’s Crown, Capcom’un efsane oyunu Dungeons & Dragons: Shadow Over Mystara’nın izinden giden, hatta üstüne de birçok yenilik koymuş hayet başarılı bir oyundur.

Oyunun geliştiricisi Vanillaware, hikayenin geçtiği Kingdom of Hydeland adlı fantastik dünyayı daha önce 2007’de yayınlanan GrimGrimoire ve Odin Sphere adlı oyunlarında da kullanmıştır. 4 oyuncuya kadar destek veren oyunda karakterler Dragon’s Crown adı verilen bir kutsal emaneti arayan maceracılardır.

Dragon’s Crown, maceralar arasında dinlenmek ve seviye yükseltmek için kullanılan bir han ve her karakter için ayrı yetenek ağacı sunmasıyla şimdiye kadar en yoğun RPG öğesi içeren side scrolling beat ’em up olarak anılmaktadır.

Oyunu burada görüp ağzı sulanan ve Steam’e girip arama yapmaya başlayanlara maalesef kötü bir haberim var; Dragon’s Crown 2013 yılında sadece PlayStation 3 ve PlayStation Vita’ya özel olarak yayınlanmıştır. 2018 başında yayınlanan ve 4K çözünürlük destekleyen Playstation 4 Pro versiyonunun ise ayrı bir güzel olduğunu söylemeden edemeyeceğim.

Bud Spencer & Terence Hill – Slaps and Beans (2017)

2016 yılında Trinity Team adlı indie stüdyonun düzenlediği Kickstarter kampanyasıyla 200 bin Euro’dan fazla destek alan oyun, Bud Spencer ve Terence Hill’i karakterize eden bir beat ’em up.

Bilmeyenler için; Bud Spencer ve Terence Hill 70 ve 80’li yıllarda komedi-aksiyon filmleri çeken müthiş bir ikilidir. Bud Spencer & Terence Hill – Slaps and Beans de ikilinin filmlerindeki ruhu biz oyunculara gayet güzel yansıtmış bir oyun.

Oyunla ilgili ayrıca bir tanıtım yazısı yazmayı düşündüğüm için fazla detaya girmek istemiyorum. Ancak kısaca şöyle özetleyebilirim; Bud Spencer & Terence Hill – Slaps and Beans, pixel art olarak hazırlanmış ve klasik beat ’em up sahnelerinin arasına çok eğlenceli mini-oyunlar da ekleyerek içeriğini zenginleştirmiş son derece eğlenceli bir oyun. Mutlaka arşivinizde bulunmalı diye düşünüyorum.


Benden Bu Kadar!

5 bin kelimeye yaklaşmış bu yazıyı artık burada bitirmek zorundayım. Yazımın başında da belirttiğim gibi; içerikte side scrolling beat ’em up’ların kilometre taşı sayılan oyunlara yer vermeye çalıştım. Türün öldüğü düşünülen zamanlarda bile (doğası gereği sanırım) mücadeleye devam ettiğini hep birlikte gördük. Tahminimce bilgisayar oyunları var oldukça side scrolling beat ’em up’lar da ortalıkta olacak.

Neyse, yazıyı yazarken mutlaka aklıma gelmeyen, arada kaçırdığım birkaç oyun olmuştur. Onları eklemek isterseniz aşağıdaki “Yorumlar” bölümüne yazabilirsiniz. Yazacak bir şeyiniz yoksa bari yazıyı paylaşın sağda solda! Yoksa kafanızı gözünüzü kırarım ama ona göre!

Bu yazı, "Video Oyunu Türleri" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar