Rol Yapma Oyunlarınıza İlham Olabilecek Eserler – Mage the Awakening

Gel gelelim diğer örneklere, filmin kendisi pek bilinmedik olsa da, baş rolünü hepiniz tanıyorsunuz. Chris Evans’ın zamanı evvelinde oynadığı filmlerden birisiydi; “Push”  Gelin görün ki, Mage the Awakening’e başlayınca aklıma geldi, sahneleri tekrar bir gözden geçirdim. Söz konusu Arcana’lar olunca, Push (2009)‘da neredeyse hepsi mevcut!

Açıkçası filmi buradan anlatmak yerine, yeniden izleyip baştan sonra sitede tanıtmam gerektiğini, tam olarak bu kelimeleri yazarken fark ettim. Filmle ilgili spoiler vermek istemiyorum, yazıyı yazdığımda etraflıca okursunuz fakat Mage oyuncularına yönelik en geçerli Mage the Awakening konseptli filmin bu olduğunu söyleyebilirim. Zira filmde, Mind, Space, Forces, Fate Arcana’larını bariz bir şekilde görüyorsunuz. Belki de benim unuttuklarım da vardır. Filmi izledikten sonra bu kısmı güncelleyeceğime emin olabilirsiniz. Ha bu arada, Ascension’a da ucu dokunuyor filmin zira Akashic Brotherhood’tan arkadaşlar da düşmanlarımızın başında.

Bu arada, filmle ilgili ufak tefek bir bilgilendirme vereyim. Film yıldızlar karması diyebilirim. Captain America(!), Guardians of the Galaxy’den ve Keanu Reeves’lı Constantine’den Papa Midnight olarak hatırlayacağımız Djimon Hounsou, Dakota Fenning, son dönemlerde Strain‘in başrollerinden biri olan Corey Stoll, Sons of Anarchy‘nin esas kızı Maggie Siff filmde rol alıyor.

Bu arada, aşağıda vereceğim videoda bariz Arcana kullanımları mevcut olduğu gibi, aynı zamanda Spoiler içermektedir. Lütfen izlemeden önce, iki kez düşünün.

Gözden kaçan bir diğer yapımsa, bana göre elbette, ülkemizde “Doğaüstü” adıyla çevrilmiş olan “Chronicle” adındaki filmdir. Filmi yalnızca “Forces” kullanan Mage kardeşlerim için değil, aynı zamanda süper kahraman temalı oyunlarda telekinetik karakterler kullanan oyuncular için de önermekteyim. Zira, bir grup liseli gencin after party esnasında takıldıkları mekanın yakınına düşen bir meteoru araştırmaya gitmesiyle, buldukları bu meteordan etkilenerek telekinetik güçler kazanmaları ve bunları nasıl kullandıklarını anlatan güzide bir filmdir.

Ayrıca; film bizlere bir kötü adamın nasıl doğduğunu da bir Darth Vader kadar olmasa da, çok güzel bir şekilde anlatıyor. Bu yüzden Chronicle (2012) kesinlikle izlenilmesi gereken filmlerden biridir diyebilirim.

Constantine’in dışında neredeyse hiç dizi örneği vermemiştim fakat yazıyı sitede de tanıtmış olduğum The Carnival adlı diziyle yapmak istiyorum. Mage the Awakening’e başlamadan önce, kişisel hobimlerin önde geleni olan; “oynayamasam bile çeşitli sistemleri kurcalama ve öğrenme”nin bir getirisi olarak Mage the Ascension’u baya bir kurcalamıştım. The Carnival’ın kendisi başlı başına mükemmel bir dizi olması dışında dizinin başrolü, Ascension’da benim de favorim olan Euthanatos oyuncuları için mükemmel bir örnek diyebilirim.

İyice nefretlik olun…

Bunun haricinde Ascension için yazarlarımızdan Umut Çomak‘ın tavsiyelerini de yazıya ekliyorum; Teknokrasiyi kavramak adına Matrix serisi, Entropi’yi anlamak adına Mr. Nobody, genel felsefeyi görmek için the Fountain. Bunun yanı sıra, Akashic Brotherhood içinse genel uzak doğu felsefesine odaklı filmler, kitaplar ve yapımlar yeterince yardımcı olacakardır.

Son olarak unutmadan, aynı zamanda yazı dizimizin bir önceki ayağı olan Changeling the Dreaming’te de geçen Jonathan Strange ve Mr. Norrel da, Victorian Era’da geçebilecek herhangi bir Mage oyunu için ziyadesiyle iyi olacaktır. Ascension yorumu olaraksa; Mr. Norrel’a Hermetic, Jonathan Strange’e ise Orphan diyebiliriz.

Bu arada, Onyx Path Publishing’in de kendi sitesinde bir “Awakened Inspirations” bölümü mevcut ve hemen hemen yazdığım şeylerle uyuşuyor diyebilirim. Sitedeki bu bölümü incelediğim de, genellikle vampirler üzerine yoğunlaşmış olsa da, benim üzerinde pek durmadığım Sergie Lukyanenko’nun Night Watch’ı örnek gösterilmiş. Ayrıca, site Thyrsus’a örnek olarak Fight Club’ı da önerirken, Acanthus oyuncuları için Donnie Darko’yu da örnek göstermiş. Dark City, Memento, Inception ve The Prestige gibi filmleri de oyunun konseptini uygun olarak tavsiye etse de, benim yazıda amaçladığım şey, oyunda kullanılan öğelerin direk olarak çeşitli eserlerde bariz görünür türden olmasından yanaydı. Yine de, Onyx Path’ten iyi bilecek değiliz! Bu sebeple, aşağıdaki linkten önerilenlere göz atmak için sitenin bu bölümüne ulaşabilirsiniz.

The Onyx Path Publishing - Awakened Inspirations

Umuyorum ki, tavsiye edip, değerlendirmenizi istediğim tüm bu yapımlar gerek oyunlarınıza senaryo üretmek, gerekse oyuncu olarak kendinizi konsepte adapte etmek ya da Mage gibi ayrıntılı ve kafa yoran bir oyunca oynayışınıza yardımcı olmak konusunda yeterli olmuştur. Olmadıysa yorum bölümümüz aşağıda, eklenecek başka örneklerinizi bekliyorum.

Bu yazı, "Rol Yapma Oyunlarınıza İlham Olabilecek Eserler" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar