Napolyon Dönemi Minyatür Savaş Oyunları 

Birbirleri ile yanyana hat halinde duran adamlar, daha fazla ateş gücüne sahip olur ve daha disiplinli şekilde hareket ederler. Telsizin olmadığı, tek haberleşme yolunun sallanan bayraklar ve bağırışmalar olduğu bu devirde yanyana ilerlemek, emirlerin doğru uygulanması açısından da büyük önem taşıyor. Arka arkaya iki veya üç sıra yanyana duran askerlerden ön sıra atışını tamamladığında çekilip tüfeğini dolduruyor, arkadaki sıra gelip atışını yapıyor ve bu böylece devam ediyor.

napolyon4

“Zeki davranmak için zekadan fazlası gerekir.” Dostoyevski, Suç ve Ceza

Oyun bir süre ateş düellosu şeklinde sürüyor. Zira yakın dövüş riskli bir olay. Bir taraf diğerini yeteri kadar zayıflattığına inandığında basıyor hücumu ve iş süngülere kalıyor. Burada değinmeden geçemeyeceğim husus, topların oyundaki rolü. Top, oyunun gerçek vurucu gücü, herşeye karşı moral savunma zarı atabiliyorsunuz ancak askerleriniz top atışı yediğinde bu hasarı savuşturma şansları çok az.

Gelelim oyunun (kötü demeyeyim, daha ziyade) eksik yönlerine; bir kere hazır senaryolar mevcut değil. Yani diğer oyunlarda alışkın olduğumuz “Evet, 1000’er puanlık ordularımız var, şu senaryoya göre dizilelim ve oynayalım.” olayı yok. Oyunu tasarlayanlar “Tarihteki gerçek çatışmaları canlandırın, buna göre araştırmanızı yapın ve senaryonuzu yazın.” deyip çekilmişler. Ordu listeleri de yetersiz. Örneğin Napolyon’un Rusya seferine dair ordu listeleri yok, bu dönem Rus ve Fransız ordu listelerini kendiniz oluşturmak durumundasınız.

Bizler, İzmir ve İstanbul’da bu oyunu oynayanlar olarak bu eksik konulara kendimizce çözümler bulduk. Örneğin; birkaç senaryo formatı hazırladık, resmi listesi olmayan ordular için listeler hazırladık ve bu mevzuları kendi aramızda çözdük. Tabii bunu ne kadar iyi yapabildik orası tartışılır. Ölçek mevzusunda ise, hem İzmir hem de İstanbul’da 1/72’nin yanı sıra 10mm modeller de popüler olmaya başladı. 10mm’nin avantajı; modeller küçük olduğu için masaya daha çok ünite koyabiliyor olmanız ve boyama kolaylığı.

Sonraki yazıda yine Warlord Games’in, antik çağlar ve ortaçağı konu alan Hail Caeasar oyununa değineceğiz. O zamana kadar, bol bol küçük askerlerle birbirinize ateş edin.

Yorumlar