Deadpool, Deadpool’u Öldürüyor! – Deadpool Serisi 3

Deadpool Marvel Evreni’ni Öldürüyor“u tanıtırken, karakterin popülaritesi arttıkça özgünlüğünü kaybettiğinden bahsetmiştim. Killogy serisinin bu 3. kitabında ise kaybolan espri anlayışının bir ölçüde geri dönmesine şahit olurken, absürdlüğün ve çizgi romanlarda pek sevilen alternatif evren fikirlerinin sonuna kadar zorlanmasına şahit oluyorsunuz.

Killogy 1 – Marvel Evreni’ni öldürüyor serisindeki Deadpool, alternatif bir evrene ait karakter. Doğal olarak oradaki herkesi öldürdüğü ve bilinen Marvel evreninde (Earth-616) diğer karakterler yaşamaya devam ettiği için bizim bildiğimiz Deadpool değil. Eğer çizgi romanlardaki çokluevren olayına aşina değilseniz şöyle bir yazımız da var:

Marvel Çokluevren Dosyası

Fakat bu karakter kendi evrenini ve edebiyat evrenini öldürmekle yetinmeyip tüm gerçekliklere el atmak istiyor. Karşısına da bizim evrendeki Deadpool ve ekibi çıkıyor. Tabi kötü olan Deadpool’un da ekibi, hatta başka Deadpool ekipleri de var. Her evrenin kendi Deadpool’ları kozmik bir macerada birbirleri ile savaşmaya başlıyorlar.

deadpool-kills-deadpool-1

Başka evrenlerin Deadpool’ları fikri belli oranda yaratıcılık ve mizah sağlayabilmiş. Bu Deadpool’lar içinde Wolverine-pool, Panda-pool, Duck-pool, Dino-pool, Venom-pool ve hatta Galacto-pool gibi aklınıza gelecek her türden Marvel karakterinin Deadpool versiyonları var.

Dedim ya? Absürdlükte sınırları sonuna kadar zorlayıp, sıklıkla da aşmışlar. Gerçi bu alternatif Deadpool’lar fikri çok daha önce Leydi Deadpool, Dogpool, Headpool (uçan tek kelle), Kidpool gibi karakterlerle “Deadpool Corps” serisinde işlenmişti. Bu yüzden, başroldeki karakterin cildin en başında, bazıları ile karşılaştığında tanışıyor olması garip gelmesin.

Hikayeye söylenecek çok bir şey yok, her türden Deadpool versiyonu birbirleriyle deliler gibi savaşıyor. Ancak en önemlisi mizah duygusunun önemli bir bölümü geri dönmüş durumda olması. 1. ciltteki aşırı ciddi ve “Herkesi öldürecem çünkü gerçeği bir tek ben biliyorum” diyen tribal-ergen-pool (bu ismi ben verdim hehe) bana itici gelmişti. Bizim evrendeki orjinal (ve kahramanlık yapmaya kendince meraklı) Deadpool’un muhabbetleri karakterin ilk dönemlerindeki kadar olmasa da eğlenceli.

deadpool-kills-deadpool-3

Tüm bunlara göre cildi değerlendirmek gerekirse, kesinlikle önceki sayıları okumak gerekir. Aksi halde çok bir şey anlaşılmayacaktır. Hoş, çok anlamayı beklemeden okuyup eğlenmek gerekiyor o da ayrı konu. Yine de tüm bu farklı Deadpool versiyonları ve referanslarını anlayacak kadar Marvel evreni biliyorsanız, alacağınız keyfin artacağını düşünüyorum.

Bir dip not olarak da bu cildin çevirmeni Cenk Könül ve çeviri editörü Banu Erdoğdu’yu kutlamak isterim. İlk cildi tanıttığım yazıda, epey zaman önce amatör bir platformda Deadpool çevirdiğimden bahsetmiştim. Karakterin kullandığı İngilizce, Amerikan kültürüne ait referansları, deli deli konuşmaları ve yaptığı kelime oyunları çevirmen açısından oldukça zorlayıcı olabiliyor. 1. ciltteki Deadpool ciddi konuştuğu için herhangi bir özen gerektirmese de bu ciltte, bahsettiğim türdeki çeviriler iyi bir şekilde kotarılmış. Kendilerini tebrik ediyorum.

Serinin 3. cildi, gerçek anlamda Deadpool türü absürd mizahı yakalamak açısından daha çok şey vaat ediyor. Karakterin ne olduğunu bilip, eğlenmek isteyenlere tavsiye edilir.

Yorumlar