Batman – Last Knight on Earth: Son Batman Hikayesi
-
Zafer Altınsoy
- Çizgi Roman
- 23 Haziran 2020
Hikayelerin çok çeşitli ortak yönlerini, özelliklerini sayabiliriz. Bunlardan ilk akla geleceklerden biri de bir giriş, gelişme ve sonuçları olmasıdır. İşte amerikan süper kahraman çizgi romanları bu noktada çoğu hikayeden ayrılıyor. Küçük çapta belli bir dönemde, belli bir yazarın yazdığı kısımlarda bazı sonlar olsa da hikaye nihai bir sona ulaşmıyor. Bir yazarın bıraktığı yerden başka bir yazar alıp hikayeyi devam ettiriyor. Detective Comics 1020. Sayıyı geçmiş durumda ve DC Comics batana kadar devam edeceğini söylemek, pek de yanlış olmaz.
Bu, hikayelerin sonsuzluğu bir yanıyla sürekli yeni materyalin yaratılması sebebiyle okuyucu için iyiyken diğer yandan yazarların yeterince vurucu, tatmin edici bir son hikaye yazmasına engel oluyor. Ne yaparlarsa yapsınlar, bir sonraki ekip tarafından bu değişikliklerin retconlanması ihtimali her zaman baki. Bu noktada yardıma paralel evrenler geliyor.
Bildiğiniz gibi paralel evrenler yazarlara ana evrenin sınırlarına bağlı olmayan hikayeler yazma fırsatı veriyor. Bazı yazarlar ise bu paralel evreni, karakterin uzak geleceğini ve sonunu anlatmak için kullanıyor. Evrendeki zaman ilerdiğinde bu yazılan gelecek kurguları, o zamanki gerçeklikle genelde uyuşmuyorlar ama amaçları da o değil. Bu serilerin amaçları yazıldıkları dönem için bir gelecek ve son kurgulamaları.
DC 2014 yılında o dönem devam eden serilerin 5 yıl sonrasını anlatan Futures End One Shot sayılarını yayınladı, 2019 yılına gelindiğinde ise bambaşka şeyler oldu ama bu durum yine de yazarlara hikayelerine bir son yazma şansı vermişti. Marvel’da da Old Man Logan (ve Logan filmi) serisi benzeri şekilde bir karaktere gelecekte son yazma hikayesi olarak düşünülebilir.
Son Batman Hikayesi
Batman Last Knight on Earth de 2011’deki The New 52’dan beri Batman yazıp çizen ve renklendiren (Scott Synder, Greg Capullo ve FCO Plascencia) ekibinin son Batman hikayesi olarak duyuruldu. Bu ekip hala Batman’le alakalı event hikayelerinde (Dark Nights: Metal) çalışsa da bir yandan da bu seriyle bir final yaptılar.
Hikayemiz kıyamet sonrası bir dönemde kendine gelen Batman’in yanına bir şekilde hayatta kalmış, bir fenerin içinde duran Joker’i alıp, neler olup bittiğini anlamak için dünyayı gezmesi üzerine kurulu. Tanıdığımız çeşitli karakterlerin öldüğünü, bir kısmının ise bu dünyada hayatta kalmak için daha sert hallere büründüğünü görüyoruz.
Çok geçmeden dünyayı bu hale getiren şeyin bir kötü adamın hareketi değil de insanların tercihleri olduğunu öğreniyoruz. Yine devam eden Justice League serisinin de ana çatışmasını oluşturan Justice vs. Doom tercihinde sıradan insanların Doom’u seçmesinin sonuçlarını görüyoruz bu seride.
Seri çıkmadan önce bu hikaye için çok heyecanlıydım. Ekibin Batman’i favori serilerimdendi ama Last Knight on Earth beklentilerimi karşılayamadı. Hikayenin çoğunluğu yolculukla geçiyor. Burada gördüğümüz yerlerdeki karakterlerde umutsuzluğu hissetmemiz isteniyor ama maalesef bunu bize aktaramıyor. Belki süper kahramanlar dışında normal insanların da hikayelerini dinlemek, empati kurmamızı kolaylaştırıldı ama bu yöntem tercih edilmemiş. DC Evrenindeki çok önemli bazı elementleri bu yolculukta görüyoruz ama onlar da arka fonda kalıyor. Hikayenin yolculuk dışındaki kısımlarında da çoğunlukla tahmin edilebilir bir hikaye ilerleyişi var.
Ekibin seri boyunca daha önceden kullandıkları bazı önemli elementlere göndermeler yapmaları ya da o seride eklenen bazı karakterlerin daha göz önünde olması gibi güzel detaylar var ama yeterli olmuyor. Batman’in ruh haline daha çok odaklanan ya da daha çok sayı sürüp gelişme kısmında daha da zenginleşen bir hikayeye sahip olsa daha iyi olabilirdi ama bu haliyle hikaye hem çok büyük hem de sığ kalmış.
Çizimlerinden bahsedecek olursak Capullo ve FCO her zamanki gibi mükemmel bir iş çıkarmışlar. Farklı zamanlarda ve mekanlarda tercih edilen renk paleti değişikliği Batman serisinin de imzalarından biriydi, aynı şekilde kullanılmış burada da.
DC Black Label etiketiyle 3 kitap olarak yayınlanan seri JBC Yayıncılık tarafından da Türkçe olarak basılmaya başlandı, bu yazıyı yazdığımda ilk kitap yayınlanmıştı. Sonuç olarak Yeni 52 dönemi Batman serisini seviyorsanız ya da özel olarak alternatif evren hikayelerini seviyorsanız sevebileceğiniz bir seri olmuş ama hali hazırda çok daha iyi Batman hikayeleri varken (hem de aynı ekip tarafından) giriş için pek güzel bir tercih değil.