Geek Terminoloji – B-Movie Nedir?

Roger Corman

Kariyeri boyunca 56 film yönetmiş olan Roger Corman, B filminin kralı olarak kabul edilmektedir. “The Little Shop of Horrors” (1960), “House of Usher” (1960), “The Raven” (1963), “The Terror” (1963) filmleriyle tanınan yönetmen, sinema kariyerine yapımcı ünvanıyla devam etmektedir. Jack Nicholson, Robert De Niro, Dennis Hopper gibi dünyaca ünlü oyuncuları sahneye taşıyan Corman, aynı zamanda pek çok yönetmene de öncülük etmiştir. James Cameron, Peter Bogdanovich, Francis Ford Coppola, Jonathan Demme, Curtis Hanson, Ron Howard, John Sayles ve Martin Scorsese gibi pek çok önemli yönetmen kariyerlerine Roger Corman’ın yanında çalışarak başlamıştır.

Larry Cohen

“It’s Alive” serisi ve “Black Caesar” (1973), “God Told Me To” (1976), “Q” (1982) filmleriyle bilinen ünlü yönetmen, B filminin en önemli temsilcilerindendir. Yönetmenlik yaptığı dönemde B sinemasına polisiye türünde filmler kazandırmıştır. Senaryo çalışmalarına halen devam eden Cohen, kendisiyle yapılan bir röportajda günümüzdeki B film ruhunun artık sinemada değil televizyonda olduğunu söylemiştir.

G1

Grindhouse projesinin afişi

Grindhouse

Her fırsatta B filmlerine duydukları hayranlıkları belirten ünlü yönetmenler Robert Rodriguez ve Quentin Tarantino bu hayranlıklarını Grindhouse projesiyle taçlandırdılar. “Planet Terror” ve “Death Proof” filmlerinden oluşan 2007 tarihli “Grindhouse” eleştirmenlerden oldukça pozitif yorumlar almasına rağmen yapısı gereği düşük hasılat elde etmiştir. Projeyle ilgili en hoşuma giden kısım ise filmlerin öncesinde ve sırasında yer alan kurmaca fragmanlardır. Robert Rodriguez’in kuzeni Danny Trejo’nun başrolünde oynadığı “Machete” (ki daha sonra bu karakterin iki adet filmi çekildi, üçüncüsü de yolda), Rob Zombie’nın yönettiği “Werewolf Women of the SS” ve Edgar Wright’ın “Don’t” isimli çalışmasıyla katkıda bulunduğu fragmanları Robert Rodriguez’in söylediğine göre Quentin Tarantino’nun fikriymiş.

Türk Yapımı B Filmler

Türk Sineması’ndaki B filmlerine verilecek ilk örnek şüphesiz “Dünyayı Kurtaran Adam”dır. Zamanında dünyanın en kötü filmi gibi iddialı bir ünvana sahip olan film, yönetmeni Çetin İnanç’ı da dünya çapında bir üne kavuşturmuştur. İki Türk uzay pilotunun bilinmeyen bir gezegenin çekim alanına girmesiyle birlikte başlarına geleni anlatan filmi tekrar tekrar denememe rağmen henüz bitiremediğimi üzülerek söylüyorum. Çetin İnanç, daha sonra bir röportajında;

“Ben demiyorum ki dünyanın en büyük filmlerini yaptık. Film yaptık. ‘E çok kötü film.’ Seyretme kardeşim. Şimdi bugün yapılan her film de iyi film mi sanki? Geçenlerde işte bir toplandık. Diyorlar ki işte ‘en büyük film, en güzel film’. İşte ‘en’ olmak önemli değil mi? Biz de en kötü filmini yapmışız dünyanın: Dünyayı Kurtaran Adam. Önemli değil mi güzelim yahu?”

şeklinde fantastik bir açıklama yapmıştır.

kilink-istanbulda-lobi-kartc4b1

Kilink İstanbul’da filminin afişi

“Dünyayı Kurtaran Adam” filminin yanı sıra kült statüsü kazanmış “Kilink” filmleri de B filmi olarak kabul edilebilir. Tek seferde iki film çeken yönetmen Yılmaz Atadeniz, daha sonra filmi ikiye bölmüştür. Film boyunca uçan adam Orhan’la mücadele eden Kilink’in, filmin sonunda Türk polisi tarafından yakalanması da filmin fantastik olarak kabul edilmesinin bir başka nedeni. “Kilink İstanbul’da” ve “Kilink Uçan Adam’a Karşı” filmlerinin senaryosunun yine üstad Çetin İnanç’a ait olduğunu da unutmayalım.

Artık B filminin ne olduğunu öğrendiğimize göre sizin beğendiğiniz B filmlerini duymayı çok isterim. Bol sinemalı günler diliyorum.

Bu yazı, "Geek Terminoloji" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar