İzleyeni Bipolar Yapan Bir Film: Gwoemul

Canavarımızın “Godzilla” ya da “King Kong”ta olduğu gibi belirli bir ismi yoktur. Hatta filmin orijinal ismi olan “Gwoemul”, korece canavar anlamına gelen ‘Goemul’ kelimesinden türemiştir. Joon Ho Bong, daha sonra bunu bilerek yaptığını, çünkü hikayede vurgulamak istediği esas tarafın Park ailesi olduğunu söyler. Canavarın kamera önünde ismi olmasa da Joon Ho Bong, hem tipini benzettiğinden hem de “Fargo” filmindeki oyunculuğundan dolayı yaratığa ‘Steve Buscemi’ adını verir. Yönetmen bununla da kalmaz tıpkı gerçek bir aktörü yönetiyormuş gibi, ‘Steve Buscemi’nin tüm hareketlerini tasarlar.

Canavar, Hyun Seo'yu kaçırırken

Canavar, Hyun Seo’yu kaçırırken

“Gwoemul” ilk çıktığı dönemde, filmin başındaki formaldehit sahnesini gerçekçi bulmayan ve Joon Ho Bong’u anti-Amerikan propagandası yapmakla itham eden kişiler olur. Ancak onların bilmediği şey bu olayın gerçekten yaşanmış olduğudur. 2000 yılının şubat ayında Yongsan askeri üssünün morgunda çalışan Albert L. McFarland adında Amerikalı bir sivil 470 şişe (yaklaşık 120 litre) formaldehitin lavaboya dökülmesini emreder. Lavabodan kanalizasyona giden su Han Nehrine ulaşmadan önce iki arıtma tesisinden geçmesine rağmen, bu olayın duyulması üzerine ülke çapında bir skandal patlak verir. O dönem bir yaratık filmi çekmek isteyen Joon Ho Bong için bu durum esin kaynağı olur.

Bu durumu bir kenara bırakırsak filmin anti-Amerikan bir tonunun olduğu çok da yanlış sayılmaz. Hatta Amerika’nın Güney Kore’deki politikasını ve etkinliğini eleştiren “Gwoemul”dan, Kuzey Koreli otoriteler bile övgüyle söz eder. Gişe rekoru kıran Güney Koreli bir film için bu çok nadir bir olaydır. Aslında filmde esas taşlanan taraf Amerika değil, Amerikan politikaları karşısında pasif ve beceriksiz bir tutum sergileyen Güney Kore hükümetidir. Filmde, hükümetin yanı sıra Kore gençliği de eleştirilmiştir. Filmdeki protestocu gençler kısmen kahramanca kısmen ise kendini beğenmiş ve umursamaz olarak resmedilmiştir.

Hyun Seo, kimbilir ne görüyor

Özetle “Gwoemul”, etkili oyunculukları, etkileyici müzikleri, -Byung Woo Lee sağolsun-  eşsiz sembolik anlatımı ve tüm algılarınızı sonuna kadar açan bir film. Çok katmanlı bir yapısı olan film, gözlerinizden yaşlar akarken, aynı anda size kahkaha attırabilecek bir potansiyele sahip. Joon Ho Bong, öncesinde “Barking Dogs Never Bite” ve “Memories of Murder” filmlerinde yaptığı gibi, “Gwoemul”da da filmi değil izleyicilerin algı ve duygularını yönetiyor, iyi de ediyor. Ruh halinizi ışık hızıyla değiştiren bu deneyimi hepinize öneriyorum.

Filmden Anekdotlar

  • Scott Wilson’ın 2003 tarihli “Monster” filmindeki performansından çok etkilenen Joon Ho Bong, “Gwoemul” filminde oynaması için ünlü oyuncuya filmin senaryosu ve eski filmi “Memories of Murder”ın bir kopyasını gönderir. Bunun üzerine oyuncu filmde yer almaya karar verir. Bu arada Wilson’ın “The Walking Dead” dizisindeki Hershel olduğunu da ekleyelim.
  • Ah Sung Ko ve Kang Ho Song “Gwoemul”da olduğu gibi, yönetmenin “Snowpiercer” isimli filminde de baba kızı canlandırıyor.
  • 2012 yılında “Gwoemul 2” filminin çekileceği söylenmiş, hatta kısa bir ön video hazırlanmış, ancak bu konuda somut bir adım atılmamıştır. Anlaşılan şimdilik aşağıda yer alan video ile yetineceğiz:
  • “Silence of the Lambs” filminden tanıdığımız ve “Gwoemul”da Kang Doo’yu ameliyat etmeye çalışan doktoru canlandıran Paul Lazar, “Snowpierce”da da yer almıştır.

Benzer Yazılar

Yorumlar