Geçmişten Günümüze Teenage Mutant Ninja Turtles

Jenerasyon Karmaşası, Bunlar Kimin Kaplumbağaları? 2014-2016 Filmleri

Gelgelelim üzerine konuştuğumuz koskoca bir mitin aslında ne olmadığına. Ninja Kaplumbağalar bence yanlış anlaşılmış, para adına ruhunu daha yavruyken satmış bir seri. Elbette materyale hakkını verip onu yücelten yapımlarda var, bunlardan bahsettim yukarıda. Fakat nasıl hiç bir süper kahraman sadece gidip patak atmakla, iki espri yapmakla güzel bir filme sahip olmuyorsa aynıları bizim Manhattan’lı dostlarımız içinde geçerli. Beyaz perdede izlediğimiz gerçekten Ninja Kaplumbağa sayılabilecek filmler hangisidir sorusuna vereceğim cevap 1990 ve 2007 yapımlarıdır.

2014’te yapılmış olan TMNT ve devam filmi Out of The Shadows, Next Mutation hariç bahsettiğim tüm diğer Ninja Kaplumbağa yapımlarını gözümde yüceltiyor çünkü o kadar beterler. İlk başta Kaplumbağaları da uzaylı yapacaktı Michael Bay, sonra aldığı tepkiler üzerine vazgeçti.

belanıvere

Sen telefonla haber yapabilir misin deli…

Bir kere Hamato Yoshi direk yok. Yok yani. Kilit karakterlerden biri çıkarıyorsun ve kaplumbağalar ninjutsuyu Splinter’la beraber bir kitaptan öğreniyor. Tamam daha önce dedim, ne kadar mantık ve açıklama beklenebilir ama yok artık. Filmde Kaplumbağalar da zaten dövüşmekten başka bir şey yapmıyorlar. Karşıdaki Shredder’ın ne idiğü belirsiz. April O’neil daha çok iş yapıyor, e onu oynayan oyuncu da Megan Fox. Filmin adı April ve Kaplumbağaları yapılsa daha oturaklı olur. Shredder’ın koca bir robot olması falan bunlara da girmiyorum. Sonra da ikinci film var. Ninja Kaplumbağalar bunda doğru düzgün dövüşmüyor bile. Rocksteady ve Bebop var, niye varlar belli değil. 87 çizgi filminin Krang’i gelmiş, beş dakika içinde Shredder’la ittifak kuruyor, sonra ihanet edildiğinde Shredder şaşırıyor… Filmde beğendiğim tek yer Leonardo’nun liderlik konusunda acemi olmasını ekrana yansıtmışlar ama o da birazcık, sonra kendi kendilerine barışıyorlar.

Bu bahsettiğim noktaların hepsi Ninja Kaplumbağa külliyatındaki önemli yerler. Hamato Yoshi’nin öneminden bahsettik. “Shredder tarafından mahvedilmiş eski güzel günler” temasını sağlıyor. Kanalizyonda buldukları Ninjutsu kitabından başka Kaplumbağaları “Ninja” yapan olgu yok. Ninja olmak Ninjutsu bilmek değil, hep Ninja’lar onursuzdur diye bakılsa da “Sengoku Jidai” dönemi Japonya’sında ortaya çıkan bu kişiler sözlerine ve dostlarına olan bağlılıklarıyla Samuraylardan daha sağlam kişilerdir. Shredder’ın anti-ninja olması, tam insanların akıllarındaki kötü Ninja imajına uyması bunlar tesadüf eseri düşünülüp yazılmış şeyler değil. Hele hele bütün film bir adamın arkasında gizemli çalışması, Shredder’a ters bir durum çünkü her daim işleri kendi eline almayı seven bir karakter olmuştur. Krang zaten “Utrom” konseptinin çakması, Kaplumbağaların yıldızlar arası maceralarını sağlayan en büyük etkenken, 87 çizgi filminde böyle bir villain olarak aktarılıyor. Diyelim ki aklınıza gelmedi, 2012 çizgi filmi nasıl birbirine yedirmiş Krang ve Utrom konseptlerini? Veya April O’neil’ın Kaplumbağalar’dan daha ön planda olması. Bir yerde anlıyorum, çok “erkek” bir seri Kaplumbağalar, kadın karakter sayısı iki fakat April’ın görünme nedeni bu olsa eyvallah diyeceğim. April’ı Megan Fox’a oynatıp “gözler şenlensin” mentalitesinden başka bir amacı yok. Hele hele o fragmanda da olan, April’ın fotoğraf çekmek adına pencereden çıktığı sahne. April kadar cinsel çağrılardan uzak hanım hanım bir kızı kötü emellerinize alet ediyorsunuz. Buradan stüdyoyu kınıyorum.

Bu nedir? Bu fikri kim buldu?

Bu nedir? Bu fikri kim buldu?

Michael Bay’in öncülerinden olduğu bir sinema akımı var, kaos sineması. Filmin yönetmeni olmasa da yapımcısı olduğundan sözünün ne kadar çok geçtiği belli. Film teorisinde aksiyonu iki şekilde takip edebilirsin bunlardan biri kamera vücudu izler, diğerinde olan olayı. Kaos sineması olayı takip eder. E bu film, bir ninja filmi olarak, dövüş sahnelerinde neye odaklanmalı? Tabii ki de karakterlerin yapacağı havalı dövüş sanatları hareketlerini bizlere göstermeli ancak biz vücutlara değil aksiyona odaklı bir film izlediğimizden gördüğümüz sahneler patlayan arabalar, yıkılan direkler, savrulan kutular oluyor.

Bu kadar seriden bahsedince, yazının girişinde dediğim gibi hepimizin aşina olduğu bir nesil kaplumbağa var. E bu filmdeki kaplumbağalar 87 çizgi filmlerinin kafasında yapılmış. Çocuklar zaten filmde sıkılmazlar, aksiyon dolu. Fakat bir Ninja Kaplumbağa fanatiği bendeniz ve sıkı takip eden insanlara küfür gibi gelen bir yapım. Filmin adından “Ninja” sözünü atsalar ve biz sadece ilham aldık deseler tamam diyeceğim fakat bu halleriyle yıllardır izlediğim en kötü uyarlamalardan olabilirler.

Son Sözler

Ninja Kaplumbağalar’ın kusursuz olduğunu, herkesin ezbere bilmesi gerektiğini söyleyemeyeceğim. Batman’in Dark Knight‘ı, Kaptan Amerika’nın Winter Soldier‘ı, X-Men’in Days of The Future Past‘ı gibi bir yapımdan mahrum ve uzun bir süre de kaliteli bir TMNT filmi geleceğini sanmıyorum. Şu an Transformers’ın yaşadığı gerilemeyi yaşıyor bence. Başarılı bir çizgi dizi, para adına inek gibi sağılıyor. Eğer şans verirseniz farklı tatlarda hikayeler sunan, okumaya ve izlemeye değer bölümleri, sayıları var. Nostalji duygusunun hükmünüzü köreltmesine izin vermeyin ve 2003 serisine bir bakın. Özellikle ilk iki sezon sizi tatmin edecektir. Manhattan’dan sevgilerle.

“Kaplumbağa Gücü!”

Yorumlar