Geçmişten Günümüze Teenage Mutant Ninja Turtles

TMNT (2007)

Bu yapım beyaz perdede izlediğim ilk Ninja Kaplumbağalar filmi olmakla ucuz yırtamayacak. Animasyon ve karanlık tonu iyi güzel hoş ama konunun klişe olması, Leonardo ve Raphael’in -yine- kavga etmesi dışında karakter gelişimi olmayan bir yapım. Shredder, Krang değil de veya herhangi bir Ninja Kaplumbağa külliyatında olmayan yeni bir düşman yaratıp Kaplumbağaların 3000 yılda bir gelen kötülüğe karşı koyan kahramanlar yapmak isterken tüm olayların tesadüfler üzere kurulu vasat bir yapım. Filmi izleyebilirsiniz fakat Ninja Kaplumbağalar külliyatına herhangi bir şey eklemiyor.

Hikaye 1990 filmlerinin evreninde geçiyor, Shredder yenilmiş ve Kaplumbağalar hayatlarına devam etmekteler. Leonardo liderlik konusunda eğitim görürken Raphael kostümlü vigilante‘lik yapıyor. Yiğidi öldür hakkını yeme, Raphael’in kıyafeti, tarzı karakterine uygun ve yerinde oturmayıp gidip suçluları dövmesi harika bir fikir.

raphael havalı

Teenage Mutant Ninja Turtles (IDW Publishing, 2011’den beri)

Tüm bu yukarda yazan serileri alıp birleştiren çizgi roman olarak özetleyebiliriz. Tabii sadece ondan bundan hikayeleri alıp yeniden basalım demiyorlar, her seriye biraz yenilik lazım ondan Kevin Eastman’ında aralarında bulunduğu yazar ekibi karakterlerde, olaylarda değişiklik yapıyor.

IDW serisinde Splinter ve Kaplumbağalar Hamato Yoshi’nin ve oğullarının reenkarne olmuş halleri. Bu Splinter’ın Hamato Yoshi olması hikayesi ve intikam, onur olayını birleştirmek isterseniz uygulanacak en iyi yöntem. Hatta belli bir açıdan felsefi bir yöne bile kaydırılabilir. IDW çizgi romanlarına kolayca ulaşabilirsiniz.

Nasıl yani?

Nasıl yani?

Belirtmekte fayda var, IDW Kaplumbağaları ve Batman’in crossover serisi var. Takipteyim, size de öneririm. Batman’le Ninjaların pratik yapması, Splinter’ın Batman’in taktiklerini analiz edip çocuklarına dövüşürken öğüt vermesi falan hoş sahneler var.

Teenage Mutant Ninja Turtles (2012’den beri)

Yeni seri için hakları satın alan Nickoledeon’ın ürünü. Filmler konusunda söyleyeceklerim kötü velakin bu seri de IDW çizgi romanlarının yolunu takip edip, eskileri kullanarak bize yeni bir hikaye sunuyor. Utrom’ları seven biri olarak seride “Krang” konseptinin kötü bir Utrom oluşumu olarak görmek beni bir hayli mutlu etti. Bu çizgi filmin de kendine has bir sesi var, takip edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Son yıllarda çıkan üç boyutlu çizgi film modasına dahil olsa da animasyonunu kaliteli buluyorum izlerken beni hiç rahatsız etmedi.

Nickoledeon yapımcılığından mı bilmem fakat Ninja Kaplumbağaların “genç” ya da “ergen” olma kısmını en güzel yansıtan serinin bu olduğunu düşünüyorum. Diğer serilerde 20 yaşından daha olgun takılan karakterlerimiz bu çizgi filmin en başında 16-17 yaşlarında başlıyorlar ve ona göre davranıyorlar. Ha, tabii çizgi filmlerin yirmi dakikalık bölümlerinde yaştan gelen olgunluğu kazanıyorlar mı, yoksa yaşadıklarından dolayı öğrendikleriyle mi kişilikleri değişiyor pek anlaşılmıyor. Tüm Kaplumbağa serilerinin zayıf noktalarından biri karakter gelişiminin çok az olması, Leonardo’nun daha anlayışlı olup Raphael’in daha az sinirlenmesinden ileri gidemiyor ne yazık ki.

Trans-Dimensional Turtles (2016)

Trans-Dimensional Turtles (2016)

Turtles Forever ve Trans-Dimensional Turtles

2003 ve 2012 çizgi filmlerinin, 87 yılı Kaplumbağalarıyla olan crossover‘ları var. 2003, Turtles Forever diye bir filme sahipken, 2012 serisi yalnızca bir bölüm ayırmıştır bu olaya. Aklıma seriler arasındaki farkları daha iyi göstermek adına daha iyi bir örnek gelmiyor. Özellikle Turtles Forever’da Mirage Comics Kaplumbağaları da geliyor ki tadından yenmiyor vallahi.

Yorumlar