Bunları Biliyor muydunuz? – Bölüm 11: Pac-Man
Kadınlar İçin Tasarlanan İlk Oyun Hangisiydi?
Dünyanın kadınlar için tasarlanan ilk oyunu Toru Iwatani’nın 1980 tarihli oyunu Pac-Man’dir
Japon Namco firması 70’lerin sonuna doğru istediği hit oyunu hala yakalayamamıştı. Bu durumu değiştirmekle görevlendirilen Iwatani, hedef kitleyi değiştirmek gerektiğini düşünüyordu. Bu yolda 1980 yılının başında kadınların da oynamak isteyeceği bir oyun yapmak için kolları sıvadı.
İlk iş olarak temel bir konsept oturtmaya çalıştı. Kadınların yapmaktan hoşlandığı aktiviteleri düşündü ve alışveriş konulu bir oyun yapmaya karar verdi. Ancak kısa bir protipleme süreci sonunda bunu başaramadığını farketti. Aklında olan ikinci tema ise yemekti. Bir labirent içinde hayaletler tarafından kovalanırken çeşitli şeylerin yenmesi mantığı böyle ortaya çıktı.
Japonya’da 1980 Mayısında piyasaya çıkan Pakuman’ın ismi Japon halkının kullandığı, yemek yerken ağız açıp kapama sesini sembolize eden bir ünlem olan “pakupaku” sesinden gelir. Bizde olsa muhtemelen “Hamham” derlerdi. Karakterin kendisi ise tek bir dilimi yenmiş bir pizzadan esinlenerek yaratılmıştır.
Aynı yılın Ekim ayında Midway tarafından Amerika’da piyasaya çıkartılan oyunun ismi Pakuman’dan Puck-Man’e çevrilmiştir. Gerekçesi ise karakterin tipinin hokey pakına benzemesidir. Bu fırsatı değerlendiren sevimli ve şakacı amerikan gençleri oyun salonlarındaki Puck-Man kabinlerinde, P harfinin ucunu kazıyarak F harfine dönüştürmeye başlamışlardır. Sonuç olarak kızınızın, tam olarak anlamadığınız ve üzerinde FUCK MAN yazan bir kutunun çubuğundan tutup sallaması baba olarak sizinde hoşunuza gitmezdi diye düşünüyorum. Midway bu PR rezaletini oyunun ismini Pac-Man yaparak engellemiştir.
Pac-Man sonsuza dek devam edecek şekilde tasarlanmıştı. Ancak sevimsiz bir bug bunun gerçekleşmesini engeller. Ekranda kaç meyve gösterileceğini belirleyen counter 255’inci leveldan sonra sapıtıp ekranın sağ yarısını tamamen bozar ve oyunun oynanması imkansız hale gelir. Bu nedenle 256. bölüme Kill Screen denmiştir. Yine bu nedenle Pac-Man’de ulaşılabilecek maksimum skor da 3.333.360 ile sınırlıdır.
Günümüzde Pac-Man bütün zamanların en çok satan oyunlarından biridir. Aynı zamanda pek çok modern oyun Pac-Man’den esinlenerek yapılmıştır. Frederick Raynal’ın Alone in The Dark’ı ve Hideo Kojima’nın Metal Gear serisi, bu geliştiricilerin kendi açıklamalarına gore Pac-Man’in doğal bir gelişimidir. Ayrıca Pac-Man oyun dünyasının ilk maskotudur. İlk kez cutscene kullanımını gördüğümüz oyun da Pac-Man’dir.
Not: Kapak resminde gördüğünüz sahne, 2015 Ağustos ayında gösterime girecek Pixels adlı filmden alıntıdır. Filmde rol alan aktör Denis Akiyama, “Professor Iwatani” adlı kurgusal bir karakteri canlandıracaktır.