Son Dönemin En Efsane Kart Oyunu – Might & Magic: Duel of Champions

Academy

Büyücüler, golemler, gargoyle’lar, cinler ve benzerleri gibi büyücülerin yanında bulunan varlıklardan oluşur. Adından da anlaşılacağı gibi büyücülerin eğitim aldığı okula benzer (Hogwarts?). Tıpkı Sanctuary gibi, doğrudan ünite gücü yerine büyü kombinasyonlarına daha çok bel bağlasa da; özellikle golem ve benzerleri oldukça dayanıklı olabilirler. Oyun şablonunda, daha çok kart çekmeye yönelik ya da doğrudan hasar veren büyüler sıklıkla bulunur. Büyülerinin özü ise “Prime” olarak geçer.

mightMagic8

Academy

 Neutral

Benzeri kart oyunlarından da bileceğiniz gibi nötrler, seçilebilir taraf olarak bulunmazlar. Kontrolsüz elementaller, doğada bulunan yaratıklar, paralı ya da kaçak asker grupları gibi üniteler oyunda neutral olarak bulunur. Destenizin ihtiyacına göre her fraksiyona eklenebilirler. Örneğin Haven oynarken, menzilli ve ucuz ünite arıyorsanız Neutral kartlara bakmanız gerekebilir. Doğal olarak her fraksiyonda, kendi içinde belirli grup taktiklerine (Haven’in blok formasyonları, Stronghold’un enrage özellikleri ile tüm kartların güçlenmesi gibi) yatkınlıkları olsa da; Neutral kartlarını, özellikle de oyunun ilk dönemlerinde küçümsememenizi salık veririm.

Deste örneği

Deste örneği

M&M Duel of Champions, bir kart oyunu olarak iyi seslere ve müziklere sahip. Herhangi bir şekilde rahatsız edici ses karmaşası yaşanmıyor. Büyülerin ve efektlerin sesleri ayrıca belirlenmiş, zamanla sesinden bile neyin ne olduğunu anlıyorsunuz.

Görselliği ise türüne göre oldukça iyi. Zaten bu tür oyunlarda beklendiği üzere tüm kartlar elle çizilmiş ve amaca oldukça iyi hizmet ediyor. Oyunun menülerinin ve geçiş ekranlarının grafikleri de, kendi türüne göre oldukça yeterli olup atmosferi tamamlıyorlar.

Yine de şunu belirtmek gerekir ki; daha önce kart oyunu hiç oynamadıysanız (bilgisayardan ya da masa üstünde) hele bir de ingilizceniz yoksa bu oyuna pek bulaşmayın. Ne olup bittiğini anlamamanız muhtemeldir. Kart oyunu oynamadıysanız ancak ingilizceniz varsa, biraz da oyunun wikisine ya da içindeki açıklamalara bakarsanız da, bir iki saatte oyunun ne olduğunu öğrenir, bir kaç günde ustalaşmaya başlarsınız. Zaten oyunun tutorial bölümü de mevcut, temel mekanikleri orada öğrenebilirsiniz.

Tek bir eleştirim var (ki o da tüm internetten oynanan kart oyunları için geçerlidir) rakip oyuncunun hamlesini beklemek çok sıkıcı olabiliyor. Bu oyunda da belirli bir bekleme süresi var, o süre içinde hamle yapmazsanız hakkınızı kaybediyorsunuz. Ancak tüm oyunlardaki gibi bu süre bence çok uzun. Keşke 10 ya da 20 saniye gibi çok kısa süreler olsa ve rakibinizde hamlesini kırk kere tasarlamasa. Açıkçası ben hamlemi 8 saniyede yaparken rakibim 45 saniyede yapınca bazen ağzıma ne gelirse söylenmeye başlıyorum. Oyunla ilgili bir arayüz programı kurmuştum ve bakınca toplam oyun süremin %32’sinde benim hamlelerim, %68’inde rakiplerimin hamleleri beklenmiş. Eğer ki hamle süresi çok kısa kart oyunları var derseniz, mutlaka bana da haber verin!

Steam’de Bedava!

Bu arada; geç de olsa şunu belirtmekte fayda var. Oyun Steam’den bedavaya alınabiliyor. Epeyce de oynayan var, rakip bulmakta güçlük çekmiyorsunuz.

Hepsini özetleyecek olursak, M&M Duel of Champions çok iyi bir kart oyunu. Doğal olarak son dönemin en popüler örneği; Hearthstone ile karşılaştıracak olursak, daha büyük derinliğe ve çok daha güzel çizimlere sahip. Eğer fındık fıstık bir kart oyunu arıyorsanız Heartstone’a devam edin, yok o beni kesmedi daha baba bir kart oyunu isterim derseniz sizi böyle alalım.

Öğrenme Süresi: 6/10
Oynanabilirlik : 9/10
Atmosfer : 8/10
PvP : 8/10
Hikaye (PvE) : 7/10
Strateji, Taktik : 10/10
Tekrar Oynanabilirlik : 9/10
Oyun Hızı, Grafik, Ses, Teknik Özellikler : 8/10
Çizim ve Animasyonlar (Kart Oyunları İçin) : 9/10

Yorumlar