Ülkemizden İki Kart Oyunu Denemesi : Elemental ve Kurtadam

2008 yılında Kadıköy Zuhal sokakta Oyun Mühendisi isimli mekanın açılması, Kutu / Kart / Rol Yapma Oyunları camialarının yükseliş gösterdiği bir döneme denk gelir. Bu hobilerle ilgilenen insanların kısa sürede doldurduğu bu mekan, kendisi de bir kart ve kutu oyunu hastası olan Şahin Yalabık tarafından işletilmekte ve içeride çok farklı çeşitte oyunlar oynanırken, yeni kutu ve kart oyunu tasarımları ekipçe test edilmekteydi.

Şu resme en çok ağlayan kişi olma hakkımı saklı tutarım.

Şu resme en çok ağlayan kişi olma hakkımı saklı tutarım.

İşte bu satırların yazarının da çorbada tuzunun olduğu ve ufak miktarlarda piyasaya sürülen iki farklı kart oyunu; Kurtadam ve Elemental böyle bir ortamdan doğdu.

Aramızda Hain Var

Kurtadam bu ortamdan çıkan ilk oyun olarak oldukça güzel bir başlangıç yaptı ve özellikle üniversite FRP kulüpleri olmak üzere çeşitli arkadaş grupları arasında viral bir biçimde yayıldı. Oyunun testleri farklı oyun tipleri seven epeyce büyük sayılabilecek bir oyuncu grubu ile yapılmıştı ve önümüze denenmek için gelen ilk hal ile basılmaya hazır son hal arasında gerçekten emek verildiğini gösteren ciddi farklar vardı. Oyuncuların havaya girmesine çok yardımcı olan kart çizimleri de şu anda sitemizin takipçilerinin Seyfettin Efendi çizgi romanından tanıdığı Devrim Kunter’e aitti.

Buradan rol kartları dağıtıldıktan sonra “Ay pardon pati neydieea?” diye sorup oyunun baştan başlamasına sebep olan sarışın arkadaşımıza tekrar saygılarımı iletiyorum. Soldan sağa: İnsan rol kartı. Kurtadam rol kartı. İnsanlara destek kartı. Kurtlara destek kartı.

Kurtadam üretim açısından ilk deneme olmasının sorunlarını epeyce çekmişti. Kartların ve kutunun basımı, kutu içerisinde kartları tutacak olan plastik kalıbın yapımı derken elimizde jelatin içerisinde ve 20TL gibi gayet ucuz sayılabilecek fiyatta bir parti oyunu olmuştu.

Oyun insana dönüşebilen kurtadamların dadandığı bir kasabada geçiyor ve oyuncular bir yandan aralarındaki gizli kurtadamları bulmaya çalışırken bir yandan da her gece gelen kurt saldırılarını savuşturmaya uğraşıyorlar. İnsanlara ve kurtadamlara verilen destek gizli oynandığı için ancak gizli kartları görmeye yarayan kartlar, oyuncuların şüpheli davranışları ve hangi kartın kaç kere oynandığına bakarak insanlar aralarındaki kurtadamları bulmaya çalışıyorlar.

Soldan sağa: Her insanın korkulu rüyası 4 kurtadamın saldırdığı gece kartı. Yaralıları iyileştiren doktor amca. Her kurtadamın korkulu rüyası gümüş ok. Rakiplerinizin ne oynadığına bakmanızı sağlayan büyüteç.

Oyun 4-8 kişi arası oynansa da kesinlikle en çok 8 kişi ile eğleniliyor. Özellikle gümüş ok ile kurtadama dönüştürdüğünüz rakibin alnına tabanca sıkmak (oyuncular arası tabiriyle Van Helsing yapmak) veya son turda kurtadama dönüşüp 2 kırmızı kart oynayarak şaşkın bakışlar içerisinde oyunu bitirmek gibi hareketler oyundan sonra da arkadaş grubu içerisinde şanınızın yürümesini sağlıyor.

Biz Elementleri 4 Bilirdik Ne Ara 8 Oldu Bunlar?

Kurtadam sonrası Oyun Mühendisi’nde test aşamasında takılan ve üretim göremeyen kutu ve kart oyunları denendi, onların peşinden de Elemental geldi. Elemental test ekibi tarafından ilk bakışta Magic the Gathering’e benzetilse de oldukça çok sayıda fark içeriyordu.

Ateş! Su! Toprak! Tahta!

Oyunda 50 can puanı ile başlayan 2-4 arası oyuncu mezata açılmış olan büyü kartlarını açık arttırma ile can puanı vererek satın alabiliyor veya kestirme yoldan 3 can puanı vererek tek kullanımlık bir tılsım kartı alıyorlar. Oyuncular her el çekilen 8 farklı tip element kartı ile satın aldıkları büyüleri birbirlerine karşı kullanıp can puanlarını 0’a indirmeye çalışıyorlar.

Tek kullanımlık Tılsımlar.

Ortaya can puanı koyarak açık arttırmada kapışmak epeyce başarılı bir mekanik olsa da can miktarını oyun boyunca kağıt kalem ile hesaplamak durumunda olmak oyunun sayabileceğimiz tek eksisi. Büyüler ise birkaç sorunlu kart haricinde epeyce dengeli.

8 farklı elementi kullanan büyüler.

Elemental Kurtadam’a göre biraz daha ufak bir kitleye seslense de satış açısından çok kötü bir grafik çizmedi. Şu anda piyasada tükenen Kurtadam’ı bulmanız biraz zor olsa da az sayıda kalan Elemental’i  almanızı kesinlikle öneriyorum.

Son olarak artık kapanmış olan Oyun Mühendisi’nin sahibi ve kurucusu Şahin Yalabık’a bütün OM müdavimleri adına bize sunduğu ortam ve yaşattığı oyun deneyimi için burdan tekrar teşekkür ediyorum. Umarım bir gün birileri yine benzer bir konseptte bir mekan oluşturur ve ordan Kurtadam ve Elemental gibi yeni ve güzel şeyler çıkar.

Yorumlar