Magic the Gathering Kutu Oyunu: Arena of the Planeswalker

Dünyada 20 yılı aşkındır oynanan, 12 milyon üzeri oyuncu kitlesine sahip fenomen kart oyunu Magic the Gathering, bir platforma daha giriş yaptı. Kart oyunu dışında, video oyunları, çizgi romanları, sinematikleri, hatta aktif olarak devam eden bir senaryo hikâyesi bulunan MtG, bu kez minyatür tabanlı keyifli bir kutu oyunu ile karşımızda. Bana kalırsa kart oyununun yakaladığı başarının başlıca sebeplerinden biri, oyunun zaman içinde sabit kalmak yerine eklentilerle sürekli üzerine koymasıydı. İnsanların oyundan sıkılmasına fırsat vermeden yeni hareketler ekleyen, kendi içinde sürekli yeni fikirler şekillendirilen harika bir yapı haline geldi MtG. Kutu oyunu için de zamanlamanın oldukça doğru olduğunu söyleyebilirim, MtG evreninin yılları deviren kurgusu iyi bir noktaya gelmişken, karakterler ve hikayeleri oyuncular tarafından benimsenip fanatizm öğesi haline gelmişken kutu oyunu için tam zamanı! Oyun, figürler ve kutu oyunlarıyla tanıdığımız Hasbro’nun elinden çıkmış, iyi de olmuş.

tumblr_nk2sktCqAp1qia2dho3_1280 (filigranlı)

Bazılarınızın bileceği gibi, ben MtG karakterlerinden fanatik bir Jace Beleren hayranıyım. Bir insanın favori karakteri 10 yılda hiç mi değişmez kardeşim. Benim değişmedi vallahi. Hatta basit bir fan olmayıp, Jace ve temsil ettiği bütün pislik değerleri destelerimde yaşattım yıllarca. Bu sebeple kutu oyununun Planeswalker (MtG evrenine özel karakterler misal; Jace) merkezli olacağını öğrendiğimde heyecanım katlanmıştı. Planeswalker karakterlerinin sahip olduğu eşsiz yetenekleri minyatür olarak kontrol etme düşüncesi harikaydı. Oyunu aylardır oynayan biri olarak söyleyebilirim ki, evet, bu karakterler olmuş! Süper işler yapıyorlar! Fazlası da var, birbirinden havalı yeteneklere sahip yaratıkları bize çağırabiliyorlar! Sözün özü Magic Board Game heyecanlı. İsterseniz nasıl bir oynanışa sahip olduğuna biraz değinelim.

Oynanış

Oyunda, başlamadan önce seçtiğiniz Planeswalker karakterini ve onunla çağırabildiğiniz 3’erli yaratık birliklerini figür olarak kontrol ediyorsunuz. Figürlerinizin saldırı, savunma, hareket, menzil ve sağlık değerlerini ayrıca bireysel yeteneklerini anlatan kartlara sahipsiniz. Bunların yanında yine kütüphanenizden elinize çektiğiniz büyü kartlarına sahipsiniz. Kart oyunundan farklı olarak büyü tiplerinden yalnızca sorcery ve enchantment bulunuyor. Yani tek kullanımlık ya da güçlendirme büyüleri yapabiliyorsunuz. Kart oyununda olduğu gibi fazlardan oluşan hamle sıraları ile kendi turunuzu tamamlayıp turu veriyorsunuz.

toy-fair-2015-tumblr-mtg-aotp-03 (1) (filigranlı)

Oyundaki genel amacınız (senaryolu oyun modu hariç) haritada figürlerin hareket değerleri ile ilerleyerek rakibinizin Planeswalker’ını saf dışı bırakmak. Bunun için kendi Planeswalker veya birlikleriniz ile rakip Planeswalker’ın sağlığına gerekli hasarı vermeniz gerekiyor. Savaşlar için masa oyunu tutkunlarının alışık olduğu saldırı ve savunma zarına dayalı sistem kullanılmış. Yani saldırı fazınızda atak yapmak isterseniz, seçtiğiniz figürün saldırı değeri kadar zar atıyor, aynı mantık ile kendi figürünün savunma değeri kadar zar atan rakibinize zarda üstünlük kurup hasar vermeye çalışıyorsunuz. Tur içerisinde bütün figürlerinizi değil bakım fazında yaptığınız seçime göre Planeswalker veya çağırmış olduğunuz bir birliğinizi oynayabiliyorsunuz.

Oynanışa en çok eğlence katan olaylardan biri de, figürlerin karakteristik yetenekleri. Bu yetenekler bir anda oyunun gidiş yönünü değiştirip taktiksel baltalamalara sebep olabiliyor. Örneğin Jace ile ilüzyon hileleri yapabiliyor, Liliana ile ölen birliği diriltebiliyorsunuz. Bu yetenekler birbiriyle denge ilişkisi içinde ve karakterlerin fanlarını memnun edecek bir oynanışa sahip.

HSBB2606a (filigranlı)

Haritada bölge avantajları, dezavantajları, engeller ve fırsatlar mevcut. Yani konumlandığınız yerin stratejik önemi var. Örnek olarak, tırmanılabilir bölgelerde rakibinize yükseklik avantajı elde ettiğinizde, saldırı zarınız yükseklikle orantılı olarak artıyor. Su bölgesine girdiğinizde hareketleriniz kısıtlanıyor. Bazı karelerde ise; oyunun verdiği kapalı bonuslar aktif olup o kareye önce ulaşan takıma belli avantajlar veriyor. Kitapçıkta belirtilmiş oyun modlarına göre haritayı farklı farklı kurabiliyorsunuz. Haritalar iki kişilik oyun, 3-4-5 kişilik oyun ve görev oyunu olarak ayrılıyor. Takımları ittifak olarak veya herkesin tek olacağı şekilde belirlemek sizin inisiyatifinize kalmış.

Yorumlar