Warhammer 40.000 Evreninde Maceralar: Relic

Kudret Kartları ve Görevler

Screenshot 2015-10-06 20.32.03

Doğru anda kullanılacak bir Kudret Kartı oyunun gidişatını değiştirebiliyor.

Relic’teki oyun süreci sadece zar atıp bir alana hareket etmek ve sonra düşman çıkınca yine zar atıp savaşmaktan ibaret olsaydı işimiz fazlasıyla şansa kalırdı. Neyse ki elimizde oyunun gidişatını etkileyebilecek Kudret kartları ve tahtanın orta noktasına olan yolculuğumuza yön verecek görevler var!

Özelliklerine bağlı olarak her karakter oyuna belirli sayıda Kudret kartıyla başlıyor, ve oyun sırasında çeşitli durumlarda (örneğin tahtadaki belirli alanlara gelip puan sınamalarını geçerek) yeni kartlar çekilebiliyor. Tıpkı ekipmanlar için olduğu gibi Kudret kartları konusunda da görece güçlü ve zayıf karakterler var, ancak her karakterin en azından bir kartı oluyor. Bu kartlar oyuncular tarafından iki farklı şekilde kullanılabiliyor: Zar atılacak herhangi bir durumda -hareket, savaş, puan sınaması gibi- o zarı atmak yerine doğrudan kart üzerindeki rakam sayılabiliyor. Bu örneğin tam olarak 4 kare hareket etmek istediğiniz bir durumda, veya çok kritik bir puan sınamasından geçerken hayatınızı kurtarabiliyor. Kudret kartlarının diğer kullanım alanı ise üzerlerinde yazan özelliği kullanmak, bu özellikler arasında karakterimizin bir puanını tek seferliğine iki katına çıkartmaktan üst üste iki hamle sırası kazanmaya kadar pek çok farklı seçenek olabiliyor. Oyuncu bir Kudret kartını hangi şekilde kullanırsa kullansın sonrasında elinden çıkartması ve elindeki kartlar bitince yenilerini bir şekilde kazanması gerekiyor.

Screenshot 2015-10-06 20.33.05

Oyuna adını veren Relic eşyalarını alabilmenin tek yolu görevlerden geçiyor, kartların sağladığı diğer ödüller de cabası!

Harcandıkça biten Kudret kartlarının aksine görevler her karakterin ayrılmaz bir parçası. Herkes oyuna farklı bir görevle başlıyor ve bir görev tamamlanınca yerine hemen yenisi çekiliyor. Oyunda çok sayıda farklı görev var, bazıları için tahta üzerinde belirli alanlara gitmek veya belirli düşmanları alt etmek yeterliyken, bazıları da başka oyuncuların karakterlerini kovalamayı ve hatta avlamayı gerektirebiliyor. Her görev zorluğuna orantılı bir ödül sunuyor, ancak daha da önemlisi 3 görev tamamlamayı başaran bir oyuncu Relic destesinden eşya kartı çekmeye hak kazanıyor. Karakterimizin en azından bir tane Relic eşyası olmadan tahtanın merkezine ilerleyip oradaki son görevi tamamlaması adeta imkansız olduğu için mümkün olduğu kadar fazla görevi tercihen diğer herkesten daha hızlı yapabilmek çok büyük önem taşıyor.

Relic Eşyalar ve Oyun Sonu

Screenshot 2015-10-06 20.33.18

Relic kartları oyundaki en güçlü eşyalardan, örneğin “Hammer of Brother Scaras” bir karakterin bütün puanlarına +2 eklemesinin yanı sıra her savaştan sonra kendini iyileştirmesini sağlıyor.

Yazı boyunca da bir kaç kere bahsettiğimiz gibi, oyunun adı Relic denilen efsanevi eşyalardan geliyor. Oyunda yer alan diğer tüm kartlardan daha güçlü olan bu eşyalar normal ekipmanlardan farklı bir destede duruyor ve bir oyuncunun buradan kart çekebilmesi için en az üç görev tamamlamış olması gerekiyor. Bu kartların özelliklerinin sağladığı avantajların yanı sıra, iç çemberlerde geçilmesi gereken bazı alanlar karakterlerin en azından bir tane Relic taşıyor olmasını şart koşuyor, aksi takdirde karakteri ölüme ve hatta yozlaşmaya götürebilecek ciddi hasarlar veriyorlar. Bu sebepten orta noktaya ulaşıp oyunu kazanabilmek için Relic kartları büyük önem taşıyor, ve özellikle son görevin zorlu olduğu oyun kurulumlarında oyuncular genellikle birden fazla Relic toplayabilmek ek görevler yapmaya çalışıyorlar.

Zorlu son görevler demişken; bütün çemberleri aşıp, Relic eşyaları toplayıp, diğer oyuncuları geçip tahtanın ortasına varmayı başardınız diyelim, orada sizi doğrudan “Bravo oyunu kazandınız!” yazısının karşılamasını beklemiyordunuz, değil mi?

Hmmm..

Hmmm..

Tamam peki bazen öyle olabilir, ama her zaman değil! Relic’te oyun tahtası ilk kurulurken seçilen ve tüm oyunun gidişatını değiştirebilen pek çok “son görev” çeşidi mevcut. Yukarıda gördüğünüz örnek aralarında en basit olanı: Orta noktaya ilk ulaşan oyunu kazanır. Diğer görev çeşitlerinde ise hem orta noktada alt edilmesi gereken kuvvetli bir düşman veya tamamlanması zorlu gereken koşullar, hem de oyunun normal mekaniklerini değiştiren özel kurallar olabiliyor.

Örneğin oyun sonu olarak aşağıdaki görev seçildiği durumlarda “toplamda 4 taneden daha az Yozlaşma kartı olan oyuncular durduk yere fazladan Yozlaşma kartı çeker” gibi ek bir kural tanımlanıyor ve sadece orta noktada değil bu tüm oyun sahasında etkili oluyor.

Screenshot 2015-10-06 20.25.52

Bu “bölüm sonu canavarının” ismi üzerine pek kafa yormadıkları belli, ama görev yapısı orjinal.

Yine aynı örnekten devam edecek olursak, buradaki oyun sonu koşulu ortaya ulaşan karakterlerin bu düşmanla bireysel olarak dövüşmesini gerektiriyor ve sonuçta bunu ilk başarabilen oyuncu tek başına kazanıyor. Ancak başka görevlerde oyuncuların beraber mücadele edip oyunu da yine birlikte kazanabilecekleri, veya tam tersine birbirlerinin karakterlerini öldürmeleri gereken koşullar olabiliyor. Bu çeşitlilik hem oyunun rekabetçi / işbirlikçi farklı deneyimler sunabilmesini sağlıyor, hem de tekrar oynanabilirliğini arttırıyor.

Böylece karakter seçimiyle başlayan tanıtım yazımızı çeşitli maceralardan geçirip son düşmanla savaşa kadar getirerek noktalandırmış olduk, umarım bu yolculuktan keyif almışsınızdır! Oyunla ilgili özet bilgiler ve son yorumlar için aşağıyı okuyabilirsiniz.


Oyun Özeti

Warhammer 40.000: Relic

Yapımcı Firma: Fantasy Flight Games
Çıkış Tarihi: 2013
Oyuncu Sayısı: 2 – 4
Oyun Süresi: 120 – 180 dakika
İngilizce Gereksinimi:  ●●○ (Yüksek: Temel işlevler oyun tahtası ve parçaları üzerinde sembollerle gösterilmiş olsa da kartlarda düz metin halinde yazılmış pek çok ek kural bulunuyor.)

Artıları: Farklı karakterler, seviye atlama, eşya toplama gibi RYO mekaniklerini akıcı bir oynanışla harmanlamayı başarmış, farklı oyun kurulumları ve tesadüfi öğeler yeniden oynanabilirliği arttırıyor.
Eksileri: İlk defa oynayacaklar için öğrenme eğrisi biraz yüksek olabilir, zar atma ve kart çekme mekanikleri nedeniyle şans faktörü bazen öne çıkabiliyor.

Genel Yorum: RYO mekanikleriyle dinamik bir deneyim yaşamak isteyenlere rahatlıkla tavsiye edilebilecek bir oyun, Talisman ve/veya WH40K sevenler ise kesinlikle kaçırmamalı.


Bir sonraki tanıtım yazımızda hangi oyunu görmek istersiniz? Relic’in genişleme paketleri Nemesis ve Halls of Terra ile devam edebilir, başka bir WH40K oyununa geçebilir veya tamamıyla farklı bir oyuna atlayabiliriz.

Güncel oyun listeme yazar bilgilerimdeki linkten ulaşabilir ve yorumlarınızı bu sayfadan veya Facebook üzerinden bana iletebilirsiniz. Bir sonraki oyunda görüşmek üzere!

Konuk Yazar: Aras Kubilay

Yorumlar