Heavy Metal Konsept Albüm Dosyası – Bölüm 6

Her şarkının anlattığı bir hikaye vardır, ancak bir albüm dolusu şarkı birleşip aynı hikayeyi anlattığında buna bir konsept albüm deriz.

18 farklı heavy metal grubunun konsept albümlerini alfabetik olarak mercek altına aldığımız yazı dizisinin son bölümüne geldik. Listeye girmemiş gruplar konusunda önerilerinizi bekliyoruz. Kim bilir? Belki eksikleri gidermek için farklı bir dosya daha açarız!

16. Trans-Siberian Orchestra – Beethoven’s Last Night

26 Mart 1827 gecesi Viyana, tarihinin en büyük fırtınalarından birini yaşamaktaydı. Ludwig van Beethoven, son şaheseri olan “10. Senfoni”nin bestesini o gece bitirmişti (Gerçek hayatta 10. Senfoni malesef tamamlanamamıştır). Ansızın ziyaretine “Fate” (Bildiğiniz Kader) ve çarpık oğlu “Twist” gelir ve artık vadesinin dolduğunu, bu gece öleceğini söylerler. Bu açıklamanın ardından Mephistopheles (Bildiğiniz Şeytan) çıkagelir ve Beethoven’in ruhu üstünde hak iddia eder. Ruhu, ancak Beethoven’ın eserlerini tüm insanlığın anılarından silme karşılığında geri vereceğini söyler. Beethoven, düşünmek için bir saat mühlet ister ve Mephistopheles onu yanlız bırakır.

Mephistopheles gittikten sonra, Beethoven tüm öfkesini Fate’e kusar. Zorluklarla geçen hayatının soruımlusu olarak onu gösterir. Fate ise Beethoven’i zamanda yolculuk yapmaya davet eder. Eğer dilerse herhangi bir anıyı değiştirmesine izin verecektir.

Sırasıyla Beethoven’in annesini kaybetmesi sonrası zorluklarla geçirdiği çocukluğuna, sağırlığını ilk öğrendiği ana ve ölümsüz aşkı Theresa’yla ayrıldığı döneme giderler. Beethoven, bu olumsuzlukların hayatında hiç var olmamasını talep eder. Ancak Fate, bunların silinmesi durumunda Beethoven’a müziğinin nasıl etkileneceğini, hatta bazı eserlerinin hiç ortaya bile çıkamayacağını gösterir. Dahası, gelecekte Beethoven’dan etkilenecek müzisyenlerin eserleri de bundan etkilenecektir. Bunun üstüne Beethoven, hiç bir şeyi değiştirmek istemediğine karar verir.

Mephistopheles geri döner. Beethoven, müziğinin zarar görmesini istemediğini, isterse ruhunu alabileceğini söyler. Umutsuzluğa kapılan Mephistopheles, sadece 10. Senfoniyi vermesi karşılığında ruhunu geri vermeyi önerir. Ancak o anda Mozart’ın hayaleti belirir ve Beethoven bunun üstüne bu öneriyi de reddeder. Son bir çırpınışla Mephistopheles, sokakta yaşayan bir kız çocuğunu gösterir ve eğer 10. Senfoni’den vazgeçmezse sonsuza dek o çocuğa işkence yapacağını söyler. Bunun üzerine Beethoven kabul etmek zorunda kalır ve Fate, ikisi arasındaki sözleşmeyi kaleme alır. Her iki taraf da imza attıktan sonra Mephistopheles, 10. Senfoni’nin notalarını mum ateşine tutar. Ancak kağıt alev almaz.

Fate, sözleşmeye Beethoven’in ismini “Johann ve Maria van Beethoven’dan ilk doğan erkek çocuk” olarak yazmıştır. Oysa Beethoven ilk çocuk değildir. Dolayısıyla sözleşme iptal olmuştur. Fate, Beethoven’a aslında cennete gitmeyi hak ettiğini, Mephistopheles’in başından beri yalan söylediğini söyler. Bu sebeple Mephistopheles, sözleşmedeki kelime oyununu farkedememiştir.

Fate, Beethoven’a artık dinlenebileceğini söyler ve Beethoven’ın ruhu vücudunu terk eder. Fate’in oğlu Twist, 10. Senfoni’yi alarak kimsenin bulamayacağı bir yere saklar.

transSiberianOrchestraBeethovensLastNight

Trans-Siberian Orchestra, Savatage’in “Hall of the Mountain King” adlı albümünden itibaren tüm albümlerinin prodüktörü ve yardımcı beste yazarı Paul O’Neil ve yine Savatage’in kurucusu Jon Oliva’nın yan projesi olarak ortaya çıkmıştır. Genel olarak noel temalarını işlemekten hoşlanan proje grubun elde ettiği başarı, bir süre sonra Savatage’in neredeyse tamamını içine alarak grubun dağılmasına yol açmıştır. Her ne kadar bir ropörtajında Jon Oliva, Savatage’in aslında dağılmadığını, form değiştirerek Trans-Siberian Orchestra çatısı altında devam ettiğini beyan etse de, fanlar Savatage’i uzun süredir dağılmış olarak kabul etmektedir.

Trans-Siberian Orchestra, Billboard Magazine ve Pollstar tarafından yeni milenyumun ilk on yılında en çok bilet ve albüm satan grubu olarak ilan edilmiştir. Paul O’Neil ise, Trans-Siberian Orchestra’nın sadece tek bir albümümden elde ettiği gelirin, Savatage’in tüm albümlerinden kazandığından daha fazla olduğunu itiraf etmiştir.

Grubun bazı şovları, seyircilerin şovu oturarak izlediği türden oldukça lüks yerlerde gerçekleşmektedir. Grup, 2014 noel arifesinde Berlin – Brandenburg Kapısı’nda 1 milyon kişiye canlı olarak çalmıştır. Tv’de canlı yayınlanan şov, milyonlarca kişi tarafından da ekran başında izlenmiştir.

Not: Trans-Siberian Orchestra ve Savatage’in, Wacken Open Air 2014’te ayrı ayrı sahne alacağı bir süre önce kesinleşti!

Dikkat Çeken Parçalar:

  • Midnight
  • Requiem (The Fifth)
  • I’ll Keep Your Secrets
  • A Last Illusion
  • Mephistopheles’s Return

17. W.A.S.P. – Crimson Idol

Jonathan, William ve Elisabeth Steel’in ikinci oğludur. Ancak ailenin favori evladı Michael’dır. İşin aslı, Jonathan için de Michael bir idoldür! Hatta Jonathan’a iyi davranan yegane aile ferdidir.

Günün birinde Michael, sarhoş bir sürücünün sebep olduğu trafik kazasına kurban giderek yaşamını yitirir. Jonathan, bu olaydan sonra, artık o evde kalmak için hiç bir sebep kalmadığına ikna olur ve evden kaçar. Kısa bir süre sonra, alkol ve madde bağımlısına dönüşür. Günün birinde bir müzik mağazasının önünden geçerken gözüne kızıl renkli bir gitar çarpar. Jonathan, işte o anda rock yıldızı olmaya karar verir ve vitrini bir tuğlayla kırarak gitarı çalar.

Kanıtlayacak çok şeyi olan Jonathan, azmeder ve bir süre sonra çalıntı gitarıyla yaptığı müzikle para kazanmaya başlar. Bu sırada büyük bir plak şirketinin sahibi “Chainsaw” Charlie ile tanışır. Onu büyük bir yıldız yapacağını söyleyen Charlie, Jonathan’ı deneyimli menajer Alex Rodman’a emanet eder. Jonathan, bir kaç yıl içinde büyük bir rock yıldızı haline gelir. Ancak yaşadığı hayat, dışarıdan göründüğü gibi ihtişamlı değildir. Jonathan, sevgi ve kabul edilme özlemi çekmektedir.

Büyük bir konserden hemen önceki akşam, ailesini arayıp arasını düzeltmek için cesaret bulur. Ancak görüşme, toplamda 15 kelimeden fazla sürmez. Ailesi ona “Bizim oğlumuz yok!” der. Jonathan bunun üstüne konserden hemen önce, tam ismi anons edilirken gitarından söktüğü tellerle kendini asarak intihar eder.

waspCrimsonIdol

W.A.S.P.’ın kurucusu ve lokomotifi Blackie Lawless, şüphesiz hayata bakışı çok farklı bir müzisyendir. Yazdığı şarkılarda kullandığı ve anlamını sadece kendi bildiği sembolik sıfatlar, kimbilir asıl anlamı ne olan kısaltmalar (Bkz. Grubun ismi bile) Lawless’ın çok sevdiği alfabetik oyunlardır. Crimson Idol, kısaltmalar açısından olmasa da gizemli sıfatlar açısından oldukça zengin bir albümdür.

Konu açısından baktığımızda herhangi bir Küçük Emrah filmini andıran albüm, müzikal açıdan bakıldığında grubun şüphesiz en zengin albümüdür. Birden fazla parçada form değiştirerek tekrarlanan aynı nakarat, albümün bütünleşmesine katkıda bulunmaktadır. Ayrıca albüm, Blackie Lawless’in o dönemlerde vokalistliğinin zirvesinde olması, Frankie Banali’nin (altolarla bir zoru varmışçasına) yardırdığı davul atakları sayesinde defalarca dinlemeye değer bir deneyim yaşatmaktadır.

Son bir anektod olarak; Blackie Lawless, az daha Terminator 2: Judgement Day’da T-1000 rolünü kapacaktı. Ancak boyu Arnold’dan uzun olduğu için (193 cm) Schwarzenegger tarafından veto edilmiştir.

Dikkat Çeken Parçalar:

  • The Invisible Boy
  • Chainsaw Charlie (Murders in the New Morgue)
  • I Am One
  • The Idol
  • The Great Misconceptions of Me

18. Within Temptation – The Unforgiving

Güçlü bir medyum olan Mother Maiden, kayıp ruhları kötülüğün her şekliyle savaşmaları için toplamaktadır. Her bir ruh, yaşamlarında yaptığı kötü bir şey sebebiyle vicdan azabı çekmektedir.

Mother Maiden, onlara verdiği görevlerle seri katil gibi habis şahısları avlamalarını sağlayarak “yaptıkları yanlışları düzeltme” şansı tanımaktadır.

withinTemptationUnforgiving

Grup üyeleri, her ne kadar ilk başta Nightwish’in yaptığı gibi bir film senaryosu için sountrack özelliği taşıyan bir albüm yapmayı düşünse de, sonradan vazgeçerek hikayenin bir çizgi roman olmasına karar veriler.

Çizgi romanın hikayesini Steven O’Connell (Bloodrayne ve Darek 48) yazmış, çizimlerini ise Romano Molenaar (Witchblade, Darkness ve X-Men) üstlenmiştir. Şu ana kadar Dedektif Janyce Beecham adlı karakterin başrol aldığı 6 The Unforgiving sayısı dijital olarak yayınlanmıştır.

Aynı hikayeyi paylaşan albümün çıkışından sonra, 3 adet hikayeyi destekleyici kısa film çekilerek toplamda farklı sanatsal anlatım diliyle The Unforgiving dinleyicilerle buluşmuştur.

Son bir anektod olarak, Iron Maiden basçısı Steve Harris, bir ropörtajında Nightwish ile birlikte Within Temptation’ı günümüzde metal müziği temsil eden önemli gruplar olarak göstermiştir.

Dikkat Çeken Parçalar:

  • Shot in the Dark
  • In the Middle of the Night
  • Faster
  • Fire and Ice
  • Iron
Bu yazı, "Heavy Metal Konsept Albüm Dosyası" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar