İnteraktif Rol Yapma Oyunu Oynatmak
Oyuncular arası interaktivite, masaüstü RYO’ların en güçlü yanlarından birisi. Fakat zaman zaman bazı Oyun Yöneticileri, bu interaktiviteyi başka masalarla da paylaşmayı hayal eder. Farklı masalar arasında sanal bir etkileşim yaratmaya çalışan ya da oyunlarının son sahnelerini birleştirerek birlikte oynatan OY’ler ile mutlaka karşılaşmışsınızdır. Başta çok güzel bir fikir gibi görünse de genellikle yeterince sistematik olmayan bu girişimler, nihayetinde normal bir oyundan çok da farklı bir tecrübe sunmazlar. Başarılı olanlar bile, 2-3 masadan kalabalık bir gruba oynatıldığında kontrol edilemez hale gelecektir. Yani aslında o kadar da interaktif değillerdir.
Pathfinder Society‘nin (PFS) en güçlü yanlarından birisi yerelde 5 masadan, GenCon gibi büyük organizasyonlardaki 150+ masaya kadar oynanabilen interaktif senaryoları. PFS ekibiyle birlikte Metucon 2014’te, “Overseer GM” (Gözetmen OY) olarak 30 kadar oyuncuya 6 masalık bir interaktif oyun oynattığım için bu konudaki tecrübelerimi paylaşmak istedim. Aslında buna benzer bir yazıyı İzmircon 2015 öncesi, oradaki interaktif PFS oyununa katılacak oyunculara yönelik yazacaktım ama kısmet bu zamanaymış. Bu sefer, PFS ya da değil, kendi interaktif oyunlarını oynatmak isteyen OY’leri de düşünerek yazacağım. Bildiğim kadarıyla bahsettiğim bu iki oyun, Türkiye’de bu zamana kadar oynanmış en büyük interaktif oyunlar.
Bir interaktif oyunun nasıl işlediğinden bahsedelim. Öncelikle bütün oyuncular aynı anda, aynı oyunda oynuyorlar. Aynı senaryoyu birbirinden bağımsız oynayan gruplar gibi düşünmeyin. Örneğin benim oynattığım oyunda (Siege of the Diamond City) bütün gruplar/oyuncular kuşatma altındaki bir şehri savunan ordunun askerleriydi. Başarı ya da başarısızlıkları diğer grupları ve genel olarak kuşatmanın gidişatını etkiliyor, bir anlık hataları başka bir grubu çok kötü etkileyebiliyordu. Planlarını da başka grupların ne karar verdiğini düşünerek koordine bir şekilde gerçekleştirmeleri gerekiyordu.
Masa OY’leri bildiğimiz OY rolüne çok benzer bir rol üstlendi, oyuncuların direk muhatap olduğu kişi onlardı. Bunun dışında bütün masa OY’lerini koordine eden ve merkezî anlatıdan sorumlu olan bir Gözetmen OY (bu ben oluyorum) ve bir de benimle masa OY’leri arasındaki iletişimi sağlayan ve bana yardımcı olan bir “runner” vardı. Bizim masa sayımız 6 olduğu için bir yardımcı yeterli oldu ama daha kalabalık oyunlarda tahminimce daha çok kişiye ihtiyaç olur.
Bu tarz bir oyunda OY’nin, görevinin bir kısmını Gözetmen OY ile paylaşması söz konusudur. Gözetmen OY, ana hikayeyi anlatarak sözü masa OY’lerine bırakır, onlar gerekli sahneleri oynatınca tekrar ana hikayeyi devam ettirir ve masalardan gelen raporlarda oyuncuların ne yaptığına bakarak oyunun nasıl devam edeceğine karar verir. Masa OY’leri de Gözetmen’den gelen ve -varsa- ekranda gösterilen bilgilere dayanarak aradaki sahneleri oynatırlar. Tabi her grup farklı kararlar aldığı için farklı karşılaşmaları oynar, yani her grup birbirinin aynısı çizgisel bir senaryoyu takip etmek zorunda değil. Burada önemli olan herkesin herkesi etkiliyor olması.