LARP ve Türkiye’de LARP Kültürü – Bölüm 1

Az önce kurallar bütünü demiştik ya, işte çoğu Boffer LARP’ta, RYO’nin ana öğesi olan karakter gelişimini desteklemesi için detaylı kurallar bulunmaz. Dolayısıyla bu türle yetinmeyenler için;

MET oyunları, genellikle World of Darkness'in en popüler yaratıkları olan vampir toplantıları üzerine kurulur.

MET oyunları, genellikle World of Darkness’in en popüler yaratıkları olan vampir toplantıları üzerine kurulur.

3- Masaüstü Stili LARP 

Hah, geldik şimdi fasulyenin faydalarına. Genellikle popüler rol yapma oyunlarının canlandırmalı versiyonları piyasaya çıkmış ve “Yok mu bu işin yolu, yordamı?” diye soran, mental özellikleriyle birbirlerine meydan okumayı pek seven oyuncuların imdadına hızır gibi yetişmişlerdir. En ünlüleri şüphesiz Mind’s Eye Theatre’dır. White Wolf’un ünlü World of Darkness, yani Karanlıklar Dünyası’nı temel alır. Sistem olarak bir çok revizyondan geçmiştir ve son yıllarda Classic WoD’un 20. Yıl versiyonlarıyla paralel olarak bir daha yenilenmiştir. MET, karakter gelişimi ve “Sosyal Oyun” mantığına çok önem verir ama savaşmayı da esgeçmez, genellikle basit bir taş/kağıt/makas çarpışması yahut iskambil kağıdı çekip karşılaştırması kullanır. “The Camarilla” isimli topluluk MET’in dünya çapındaki resmi oyuncuları ve oynatıcıları olsa da, sistem bir çok grup tarafından benimsenmiştir. Türkiye’de de çok popülerdir ve günümüzde de uygulayan gruplar mevcuttur. Türkiye’de oynanmış ilk uzun soluklu MET oyunu, 2000’li yılların başında 10 kadar yönetici tarafından düzenlenmiş Constantinople by Night’tır. Bir buçuk yıl kadar devam etmiş, İstanbul, Ankara ve İzmir’li oyuncular katılmıştır.

MET’in yanısıra Chaosium’dan çıkan Cthulhu Live, “Call of Cthulhu” sisteminin 1997’de canlandırmalı rol yapma dünyasına aktarılan halidir. Yazar H.P. Lovecraft’ın korku romanlarından esinlenmiş bu sistem temel olarak “Survival Horror” temasında geçen oyunlar için tasarlanmıştır. Yine 1997’de, İTÜ’de yapılmış bir convention’da Chaosium’un en popüler iki gerçekliği olan Call of Cthulhu ve Nephilim’i bir arada sunan bir LARP yapılmıştı ama oyun yöneticilerinin isimlerini ne yazık ki hatırlayamıyorum.Warhammer Fantasy’nin de kendi LARP sistemi olduğunu sanıyorum, ancak Warhammer uzmanlık alanım olmadı hiç. Onu da meraklısı yazsın.

“Kurallarla uğraşmak zorunda mıyım canım, sıkılıyorum!” Bunu diyen genellikle iki tip oyuncu vardır. İlki, hiç hayra alamet olmayan ve Türkiye’de rastladığımız türdür; tembel oyuncu. İkincisi, kurallarla cidden boğulan ve kimseye meydan okumadan /çarpışmadan basitçe daha teatral ve serbest takılmak isteyen insanlar ki aslında sayıları yok denecek kadar azdır, genellikle birinci tip bunların taklidini yaptıklarından, ayırt etmeniz zaman alır. Bu da bizi şuna getirir;

Veba salgınındaki İtalya'yo konu alan bir Çek LARP'ı.

Veba salgını sırasında İtalya’yı konu alan bir Çek LARP’ı.

 4- Story-Only, Yani Hikayesel LARP

Hafif-kurallı yahut tamamen kuralsız oynanan LARP, genelde tek kural “No Touch” kuralıdır. Savaş yasaktır, stat bazlı ya da oyun yöneticisinin (ki burada daha çok Anlatıcı olarak anılır) kararına bağlı şekilde olabilir. Türkiye’de en çok yapılan LARP çeşitlerinden biridir, çünkü okumayı sevmeyen bir milletiz maalesef ve LARP yöneticilerinin en çok duyduğu cümle “Ya ben şimdi iki saat kural ezberleyemem…”, özünde “Kısaltılmışı yok mu?”

Türkiye’de maalesef insanların hobi kültürü pek yoktur. Aslında bu konuda kimseyi suçlamamız adil olmaz, çünkü eğlence sektörü düzgün gelişmedi ki, alt türleri gelişebilsin? İnsanların geçim derdi yaşadığı ve düzgün çalışma şartlarının desteklenmediği bir ülkede hobi disiplini beklememiz son derece anlamsız. Heveslileri de var, haklarını yemeyelim ama onların da karşısına maddi sorunlar çıkıyor. Yanlış anlaşılmasın, bence en iyi kostüm ve LARP, minimum masrafla maksimum yapılanlardır ki bunun için yaratıcılık gerekir. Türk halkı olarak cebimizden para çıkmaması konusunda epey yaratıcı olsak da, genellikle insanların kafa mesaisi yapacak başka şeyleri oluyor. Son LARP’ımı Soma faciasına denk geldiği için iptal ettiğimi söylersem, herhalde yeterince açık olur.

Bu yazı, "Larp ve Türkiye'de LARP Kültürü" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar