Roll20.net ile İnternet Üstünden Rol Yapma Oyunu Oynamak Çok Kolay

Masaüstü rol yapma oyunları (RYO) hiç şüphesiz var olan aktivitelerimiz arasında en keyiflilerinden biri. Ancak özellikle de gruptakilerin yaşı, yaşla beraber sorumlulukları (iş, eş, çocuklar, sosyal görevler vs.) arttıkça toplanmak gittikçe daha zor bir hal alıyor. Özellikle farklı şehirlerde yaşıyor ya da aynı şehirde olup, trafik, mesafe gibi sebeplerden buluşmanızın saatler aldığı zamanlarda roll20.net yardımınıza koşuyor.

Buna rağmen, rol yapma oyunlarının sosyal bir aktivite olarak toplanarak oynanması gerektiği taraftarı olduğumu vurgulamak isterim! Zaten iş ya da çeşitli hobiler yüzünden oldukça uzun süreleri bilgisayar başında geçiriyoruz ve RYO oynamak için bile olsa dışarı çıkıp dostlarla buluşmak oldukça keyifli olabiliyor. Bu yüzden, “buluşup aynı odada” oynama şansı olanlara, kesinlikle internet üzerinden RYO oyunlarını tavsiye etmiyorum.

Ağrı dağın eteğinde, uçan güvercin olsam...

Ağrı dağın eteğinde, uçan güvercin olsam…

Fakat ben de eskiden birlikte RPG oynadığımız en yakın arkadaşlarımın başka şehirlerde ya da aynı şehirde, ancak uzakta olmasından ötürü buluşamayınca roll20.net üzerinden biraz gönülsüzce de olsa RYO oynamaya başladım.

Öncelikle GM oyunu açıyor, oyuna girmek isteyen oyunculara giriş izni veriyor ve hangi sistem kullanılacaksa o sistemin karakter kağıtları kullanıma açılıp, oyuna tanımlanıyor. Bu arada kayıt olan oyuncuların da, bu kağıtlara ulaşmasına izin veriliyor. Bu noktadan sonra, oyuncular karakter kağıtlarında istedikleri değişikliği yapabiliyorlar. Tabi, ruh hastası GM’ler kağıtları kendileri düzenleyip oyunculara sadece kağıdı görüntüleme izni vermeyi de seçebilirler.

Bir kez sistem, statler, sınıflar, ırklar vesaire belirlendikten sonra, oyuncular isterlerse kozmetik değişiklikler yapabiliyorlar. Karakter portreleri, battle grid üzerinde kullanacakları minyatürler, eğer sitenin mekaniğini çözerlerse en çok attıkları zarlar için “kısayollar” oluşturabiliyorlar. Zaten karakter kağıtları sadece görsel değil, sitenin sistemine gömülmüş durumda. Siz “strength” ve “attack bonus”unuzu girdiyseniz, “melee attack”ın yanındaki “roll” seçeneğinden doğrudan saldırı zarınızı atıyorsunuz.

Yandım yandım, bana yeniden şarkılar söyleten kadın...

Yandım yandım, bana yeniden şarkılar söyleten kadın…

Bunların dışında, rakamsal olarak girdiğiniz her bir özelliğin yanında roll seçeneği var. Başka stat ile birbirine bağlıysa (“perception” için “wisdom” da ekleniyor gibi) ikisinin bonuslarını 20’lik zara ekleyerek atıyor. Böylece siz 20’lik zar atıp bonusları eklemek, hesaplamak için uğraşmıyorsunuz.

Oyuncunun işi burada bitiyor. GM’ler ise çok daha fazla ekrana erişimleri var. Bunların en önemlisi, oyuncuların göreceği ekran. Buraya herhangi bir arkaplan resmi koyabilir ya da savaş zamanlarında combat grid’e geçiş yapabilirsiniz. Oyuncular sadece sizin belirlediğiniz ekranı görebildikleri  için, onlar kendi aralarında rol yaparlarken siz o sırada bir sonraki savaşın haritası için yaratıkların minyatürlerini haritaya yerleştiriyor olabilirsiniz.

Bu noktada, hiç hoşuma gitmese de şunu itiraf etmem gerekiyor. Roll20.net’in harita kullanımı, yaratık HP ve insiyatiflerinin tutulması masa üstüne göre çok daha kullanışlı. Bir kere, GM olarak masaya yaydığınız bir harita herkesin gözü önünde oluyor. Ancak buradaki haritalarda, eğer isterseniz “savaş sisi”ni açabiliyorsunuz. Böylece oyuncular haritada minyatürlerini hareket ettirdikçe parça parça görecekleri alanları açabiliyorsunuz. Açık havada bir çiftlik evini mi görüyorlar? O halde evin dış duvarları hariç içini komple gizleyebiliyorsunuz. Böylece eve girene ya da camlardan içerisini gözetleyene kadar içeride ne olduğunu göremiyorlar.

Yorumlar