Dünden Bugüne James Bond: Bölüm 4

Filmde Albert Finney tarafından canlandırılan Kincade karakteri için ilk düşünülen isim Sean Connery’dir. Yapımcılar Barbara Broccoli ve Michael G. Wilson emekliye ayrılan Sean Connery’nin seriye geri dönüp sürpriz bir cameo yapmasını isterler. Yönetmen Sam Mendes ise bir röportajında bu durumun gerçekleşmesinin çok mümkün görünmediğini, Connery’nin Bond olduğunu ve başka bir karakteri oynamasının oldukça dikkat dağıtıcı olacağını belirtir.

Filmin açılış sekansı Adana ve İstanbul’da çekilir. 13 dakikalık gösterim süresi için, İngiltere’den ve Türkiye’den 200’er kişilik ekip, dört ay hazırlık, üç ay provalar, iki ay çekim için çalışırlar. Açılıştaki kovalamaca sahnesi boyunca çoğunlukla İstanbul’daki “Kapalı Çarşı” gösterilir. Çekilen sahnelerin riskli olmasından dolayı film ekibi çarşıya yalnızca pazar günleri girer. Setin hazırlığı ise cumartesi gecesinden başlar. Mekanın doğal kalabalığını ve uğultulu atmosferini oluşturmak için 500 Türk figuran kullanılır. Yapım ekibi çekim süresince özellikle çatıda giden motosiklet sahnesinde binaların çatılarına zarar verildiği gerekçesiyle eleştirilir. Hatta gazeteler, bir dublörün kontrolünü kaybedip motosikletle Boybeyi Mücevher’in kullandığı tarihi Çukur Kule’ye girdiğini yazar. Bu olay üzerine yapımcı Michael G. Wilson bir basın toplantısı düzenleyerek çatılardaki orijinal kiremitlerin çekim süresince çıkarıldığını, yerine taklitlerin konulduğunu ve sahnenin o şekilde çekildiğini açıklar. Wilson, çekimler tamamlandıktan sonra orijinal kiremitlerin yerine geri konulduğunu da ekler.

İstanbul’da Beyazıt’ın yanı sıra Eminönü Meydanı’nda da bazı sahneler çekilir. Meydan bu çekimler süresince tam üç hafta kapatılır. Yeni Cami ve Mısır Çarşısı’nın yer aldığı Eminönü Meydanı’nda esnafın dükkanını açmasına izin verilir ancak meydanın kalabalıklaşmasına neden olacağından satış yapılmasına müsade edilmez. Yapımcılar bu zararı karşılamak için dükkan sahiplerine günlük 750’şer lira verir. Türkiye’de çekim yapılan yerler yalnızca İstanbul ve Adana olmaz. Muğla, Fethiye’deki Çalış Plajı’nda çeklilen bir sahne de filmde yer alır. Sahneyi bu plajda çekmek, lokasyon ekibi için pek de kolay olmaz. Eon şirketi, plajda çekim yapabilmek için 613 işletme sahibiyle tek tek görüşmek zorunda kalır.

Daniel Craig;Javier Bardem

“Skyfall”, Raoul Silva, Bond’a kendini tanıtırken

Şanghay’daki film seti James Bond tarihinde Çin’de filme alınan ilk set olur. Aslında daha önce “Licence To Kill” filminde Çin’de çekim yapılır ancak Çin Hükümeti senaryoyu reddetme ve çekim yapılan mekanın uygunluğu üzerine söz söyleme hakkı gibi pek çok kısıtlayıcı talepte bulunur. Bu talepler üzerine anlaşma sağlanamaz ve çekilen sahneler filme konulmaz. Hatta aynı filmde Çin Seddi’nin üzerinde motosiklet kovalamaca sahnesi tasarlanır ancak bu kovalama sahnesi yine İstanbul’da çekilir.

Yapım ekibinin mücadele ettiği tek konu mekanlar olmaz. Tüm filmlerinde olduğu gibi Daniel Craig “Skyfall” filminde de yaralanır. Üstelik bu yaralanma provalar sırasında gerçekleşir. Oyuncunun yaralarından dolayı çekimler iki hafta ertelenir. Hareket eden trenin tepesindeki dövüş sahnesi de dahil olmak üzere aksiyon sahnelerinin çoğunda kendisi yer almasına rağmen, Craig film çekimi sırasında başka herhangi bir problem yaşamaz. Daniel Craig’in kendini adamışlığından oldukça etkilenen yapımcı Barbara Broccoli bir röportajda bu hayranlığını şu sözlerle açıklar: “Daniel aksiyon ve dövüş sahnelerini tasarlamak konusunda ekibe çok büyük katkıda bulunuyor ve bu işte gerçekten çok iyi çünkü elinden gelenin en iyisini yapmak istiyor. Tren sahnesi için Türkiyede’deydik ve tüm sahne boyunca yüreğim ağzımdaydı. Daniel ve Ola hareket eden trenin tepesindeydi ve yaptıkları şey kalp durduran cinstendi. Filmdeki aksiyon sahnelerinin işe yaramasının nedeni kesinlikle Daniel, o sahnede o orda ve bence seyirci bunu biliyor.”

Bu yazı, "Dünden Bugüne James Bond" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar