Mobile Suit Gundam – İzleme Sırası

Cosmic Era

gundam18

Yayınlandığı dönemde neredeyse unutulmaya yüz tutmuş Gundam’ı ilk serinin stereotipleri ile yeni nesle tanıtan bu yapım Gundam’ı bir marka haline getirmiş bir iştir. Öte yandan ilk serinin alternatif bir reboot’u gibi değerlendirilebilecek olmasına karşın olaya bakıştaki çeşitlilik ve odak karakter çokluğu olarak UC’ye yaklaşamamakta, öte yandan bu haliyle takibi ve mesajı daha kolay anlaşılabilir bir seri haline gelmektedir. Cosmic Era aynı zamanda UC dışı Gundam hikayeleri arasında maddi getirisi en yüksek olanıdır.

  1. Mobile Suit Gundam SEED (48 bölüm)
  2. Mobile Suit Gundam SEED DESTINY (49 bölüm)
  3. Mobile Suit Gundam SEED C.E. 73 STARGAZER (1 bölüm)
    Bu yapım Gundam SEED DESTINY’nin 2. yarısında geçmektedir.

    Bunun yanısıra TV serisinde olmayan yeni sahneler de barındıran derleme film edisyonları olarak Gundam SEED’in 3, Gundam SEED DESTINY’nin ise 4 uzun metrajlı edisyonu bulunmakta.

Not: Görsel şemada bahsedilen Gundam SEED ASTRAY, aynı adlı Manga’yı okumadığınız sürece izlemenizi gerektirmeyen kısa metrajlı iki bölümden oluşur ve aslen Manga formatında hikayelerdir.


Anno Domini:

gundam19

Ticari başarısına ve çok yüksek izleyici oranlarına rağmen eski izleyicilerin Cosmic Era’nın TV serilerini eleştirdiklerini gören yapımcılar günümüz dünyasının olası geleceğine daha anlaşılabilir okumalar getiren Gundam 00’ı tasarlar ve daha önce pek Gundam izlememiş birisi olan yönetmen Seiji Mizushima ile anlaşırlar. Mizushima Gundam bilgisi açısından eski serilere yetkin olarak hakim olmadığını itiraf etse de kısa zamanda değerine varılacak şekilde Gundam’a bir çok  yenilik eklemiştir. Gundam 00 eleştirmen gözüyle bakılırsa alternatif evrenlerin her anlamda en iyisi olduğu söylenebilir.

  1. Mobile Suit Gundam 00 (25 + 25 bölüm)
  2. Mobile Suit Gundam 00 Movie: A wakening of Trailblazer (1 film)Bunun yanısıra Gundam 00’ın yönetmeni Seiji Mizushima seneye bu evrenle ilgili yeni bir projenin geleceğini doğruladı.

    Bunun yanısıra TV serisinde olmayan yeni sahneler de barındıran derleme film edisyonları olarak Gundam 00’ın 3 uzun metrajlı edisyonu bulunmakta.


Advanced Generation:

gundam20

30. yılını geride bırakan külliyatın ilkokul-ortaokul jenerasyonuna yetkin olarak hitap etmediğini düşünen yapımcılar hem çocukların hem de yetişkinlerin izleyebileceği bir seri olması için Gundam AGE’i tasarladı. Gundam AGE de seriyi ileriye dönük olarak geliştirmeye gayret etmesine karşın karakter tipolojisi olarak önyargılı izleyicilerce pek tutulmamıştır dolayısıyla Gundam X’te olduğu gibi ticari bir fiyasko olarak değerlendirilmektedir. Öte yandan kanımca önyargıdan arınarak izlenmesi gereken, final itibariyle külliyata bir şeyler katan önemli parçalardan.

  1. Mobile Suit Gundam AGE (49 bölüm)
  2. Mobile Suit Gundam AGE: Memory of Eden (2 bölüm)

Memory of Eden OVA’sı 16-28 arası bölümleri yeni sahnelerle işleyen bir derleme ve 48. bölümdeki son düelloyu 10 dakikaya yakın şekilde yeniden kurgulayan bir ek bölümdür.


Builder Generation

gundam21

  1. Gunpla Builders: Beginning of G (1 bölüm)
    Savaşların olmadığı bir dünyada geçen bu yapımda MS’ler sadece spor ve hobi amaçlı olarak kullanılıyor. Savaşlar ise Gunpla’ları müsabaka süresinde hareket edebilir hale getiren arenalarda yapılıyor. Haliyle kimsenin ölmediği ilk yapımı da oluşturuyor.Bu özel bölümün gördüğü ilgi üzerine hikaye reboot’lanıyor ve gerçek anlamda bir evren akışı oluşturmamasına karşın kendi içinde bir devamlılık oluşturup farklı karakterlerle Build Fighters ismiyle ve TV serisi olarak baştan yapılıyor. ( En yeni Gunpla serisi olan Build Divers ise bu konseptin 2. reboot’u durumundadır. )
  2. Gundam: Build Fighters (25 bölüm)
  3. Gundam Build Fighters TRY (25 bölüm)
  4. Gundam Build Fighters: Extra Battle Project (8 bölüm)
    Build Fighters ve Build Fighters TRY’den sonra geçen ek bölümleri (GM’s Counter Attack, Island Wars ve Battlogue) içeren bir tür derlemedir.
  5. Gundam Build Divers (25 bölüm)
    Yayınlanmış en yeni Gunpla odaklı seri olan Build Divers’de olaylar Gunpla’ların fiziksel arenalarda değil MMO ortamında karşı karşıya geldiği bir arttırılmış gerçeklik oyununda yaşananları işliyor. Ayrıca Gundam’ın 40. yıl projesi olarak bu serinin henüz formatı belli olmayan yeni bir parçasının hazırlanmakta olduğu da biliniyor.

Post Disaster:

gundam22

Geçtiğimiz yıl sona eren bu seri, After War evreninde denendiği üzere büyük çaplı bir savaşın büyük bir yıkıma yol açtığı bir gelecekte geçiyor. Tümüyle konvansiyonel silahların kullanılması ve çocuk karakterlerin tamamına yakınının paralı asker olması yenilikçi denilebilecek bir fikir olsa da hikaye odağındaki başrol karakterin düşmanlarını gözünü kırpmadan öldürmesi ve bunun bir noktadan sonra o ana kadarki Gundam çokluevreninin en önemli elementi olan empatiyi ortadan kaldırması, düşman tarafının çok yüzeysel işlenmesi sebebiyle hikayeye onların tarafından bakmaya çalışmanın son derece yorucu olması ve serinin de çok yavaş ilerleyen tekrarlayıcı bir işlenişe sahip olmasından ötürü bu seriyi izlemek için bir öncelik tanımanızı pek önermiyorum. İkinci sezonda hikaye ilk sezonun aksadığı pek çok noktaya takviyeler yapmaya çalışıyor ve seriyi olması gerektiği türden bir finalle bitiriyor ama ilk sezonun, ikinci sezonun sundukları ile kıyaslandığında “keçi boynuzu” niteliğinde olduğu söylenebilir.

Bunun yanısıra Iron-Blooded Orphans yönetmeni Tatsuyuki Nagai seneye bu evrenle ilgili yeni bir projenin geleceğini doğruladı.


Diğerleri:

gundam23

Bu kısımda belirttiklerimin hiçbirisini gerçek manada izlemeniz gerekmiyor. Sadece Gundam Evolve yan materyal olarak kabul edilebilir içeriğe sahip.

  • Gundam Evolve (15 bölüm)Sırasız şekilde çeşitli evrenlere ait yan içerikler olarak da kabul edilebilecek ara bölümler içeren bir ek paket. Bölümleri şu sıra izlemenizi öneririm: 1-15-11-4-2-12-13-9-10-5-3-7-8-6-14
  • Gundam: Battlefield Record – Avant Title (1 bölüm)8 dakikalık bu özel bölüm klasik serinin son bölümü sırasında, Gundam’ın 30. yıl projesi olan Gundam Senki 0081 oyununun ana karakterlerine ilişkin bir flashback sahnesi sağlar.
  • Gundam: The Ride – A Baoa Quo (1 bölüm)İzleyicinin kendi gözlerinden gördüğü 4 dakikalık bir 4D film olan Gundam: The Ride klasik serinin son bölümü sırasında izleyicileri A Bao Quo kuşatmasında iken vurulan bir gemiden tahliye edilmeye çalışılan personelin uzayda sürüklenirken tanık olduğu savaşı yansıtıyor. (2007 yılından itibaren gösterimi sona erdiği için şu an sadece YouTube üzerindeki cep telefonuyla kaydedilmiş bir versiyonundan izlenebilir. )
  • Gundam: Green Divers (1 bölüm)IMAX tekniğini bir Gundam hikayesi üzerinden işlemeyi deneyen 24 dakikalık bu filmde Mobile Suit Zeta Gundam serisinin 2. yarısı sırasında kolonileri Titans saldırısı altında kalan iki kardeşin bir Zeta Gundam varyantıyla yardıma gelen Amuro Ray tarafından kurtarılmalarını işliyor.
  • Gundam: Twilight Axis (1 bölüm)Gundam Unicorn’un hemen sonrasında geçen ve Gundam Narrative ile başlayacak yeni canon’a giriş niteliğindeki bu 8 dakikalık film doğrusunu söylemek gerekirse izleyici kitlesinin dikkatini yeni proje öncesinde çekerek hareketlilik yaratmak dışında pek bir anlam taşımıyor. Öte yandan bu kısa filmin öncesinde “MSV-R: Return of Johnny Ridden” Manga’sı okunursa hikayenin karakterlerinden bir kısmı en azından bir yere konumlanandırılabilir.
  • G Saviour (1 film)Kanada yapımı ve TV için hazırlanan bir Live Action film. Hikayesi “Late UC” alt evrenindeki Victory Gundam filminden 70 yıl sonra geçtiği varsayılabilir. Öte yandan 20. yıl etkinlikleri dışında hasbelkader alınan izinle ve yangından mal kaçırır gibi çekildiği için ne film olarak iç açıcı, ne de zaman çizgisine kattıkları açısından referans alınası bir çalışma değil. Yine de merak edenler olabilir.
  • Ring of Gundam (1 bölüm)Gundam’ın 30. yıldönümü için Yoshiyuki Tomino’nun hazırladığı 5 dakikalık bu kısa film “Late UC” alt evreninin en ileri noktası (daha doğrusu Tomino’nun kendi yarattığı hikayesine ilişkin “en son cümlesi” olması), gerekse çok kısa olan süresi sebebiyle ilk izlendiğinde herhangi bir yere konumlandırmanın son derece zor olduğu bir yapım. Yine de şuradan izlenebilecek bir video bu kısa film üzerilen varılan son noktayı başarılı bir şekilde analiz ediyor.
  • SD Gundam (25 bölüm)Tamamı parodilerden oluşan, geneli 10 dakikalık OVA’lardan oluşan çerezlikler olduğu söylenebilir. Bu yapım insanlar yerine sadece Mobile Suit’lerin yaşadığı bir evrende geçer ve çoğu zaman o zamana dek çıkan serilerin bir parodisi oldukları söylenebilir.
  • SD Gundam Force (52 bölüm)Üsttekinin 52 bölümlük bir TV serisi olan benzeri olup ABD-Japon ortak yapımı ilk seri olması ve tamamen CGI ile hazırlanan ilk Gundam denemesi niteliği taşır. İnsanların ve Mobile Suit’lerin birlikte yaşadığı Neotopia dünyasını paralel evrenden gelerek tehdit eden Dark Axis’e karşı Captain Gundam ve bir çocuğun birlikte başlattıkları mücadeleyi işler.
  • SD Gundam Brave Battle Warriors (51 + 1 bölüm) Gundam’ın 30. yılını kutlama amaçlı bu yapım tümüyle chibi karakterlerden oluşur ve sadece Mobile Suit’lerin yaşadığı kurgusal Mirisha dünyası üzerinde Çin tarihini anlatan Romance of Three Kingdoms’ın hayli serbest bir uyarlamasıdır.
  • SD Gundam World – Sangoku Soketsuden:  Gundam’ın 40. yılını kutlama amaçlı serilerinden olan bu yapım aslında 30. yıl projesi olan Brave Battle Warriors’un bir tür reboot’u olduğu gibi aynı zamanda Bandai’nin Gundam merchandise’ini Çin pazarınaresmi olarak sokma amaçlı yeni bir dışa açılma planının ilk safhasını oluşturuyor.
  • Gundam-san (13 bölüm)3 dakikalık bölümlerden oluşan bir 4-koma serisi olup klasik serinin karakterlerine ilişkin çeşitli parodiler içeriyor.
  • Gundam: Sinema Filmi
    Interstellar, Inception, Batman Üçlemesi, Pacific Rim gibi filmlerden hatırlanabilecek olan Legendary stüdyosunun Sunrise ile ortaklaşa hazırladığını duyurduğu ve önümüzdeki yıl ilk haberlerini almaya başlayacağımız dev bütçeli bir Gundam sinematik evreni projesi şu an geliştirilme aşamasında. Konu hakkında bilgi sahibi oldukça sizi bilgilendirmeye çalışacağız.

Konuyla ilgili sorularınız olursa Gundam’a adanmış tek Türkçe haber kaynağı olan Gundam Türkiye sayfasını takibe ekleyebilirsiniz. Sorularınız anında yanıtlanacaktır.

Gundam Türkiye - Facebook Grubu

Dilerim bu yazı önyargılarınızı kırmanıza ve bu muazzam destanı keşfetmenize yardımcı olur.

Bu yazı, "Jenerasyonlar Ötesi Bir Kült Anime: Mobile Suit Gundam" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar