Astronotların Kaderi Elimizde: Survival-quest ZARYA-1 STATION

Bir kez daha merhaba arkadaşlar. Bu haftaki konuğumuz, günümüz cep telefonu teknolojisi sayesinde ne kadar derin ve ne kadar güzel oyunlar oynayabileceğimize sağlam bir örnek. Karşınızda Zarya 1.

Orasını Bilmem Ama Burası Kule Zarya 1

Oyunlar olsun, filmler olsun, kitaplar olsun…Birçok kez uzayda bilimkurgu konseptini gördük, yaşadık. Bazı deneyimlerimiz gerçekten “yahu ne dandik ne ucuz bir şeymiş bu” dedirtirken bazıları ise bizi ekranın/kitabın başına bağladı, uykusuz bıraktı. Ancak çoğunlukla bu deneyimlerimizi baş karakterin gözünden ya da yorumundan edindik, artık emekli olmanın vakti geldi; Zarya’da biz, kuleyiz.

Kim Kule Olmak İstemez?

Yıl 2012. Ayın Karanlık Yüzü’nden bir sinyalle karşılaşıyoruz. Haliyle merakına yenilen insanoğlunu temsilen, dört astronot sinyalin gönderildiği yere yollanır. Onları hayatta tutmak da bizim en büyük amacımız. Oyunda, astronotları yönlendirecek, eşliğinde sinyallerin kaynağını araştıracağız.

Okuma Yazma Bilgisi Önemli

Zarya 1, kısaca ifade etmek gerekirse yazı tabanlı bir oyun. Birbirinden neşeli (!) astronotlarımız tüm ilerlemelerini, başlarına gelen olayları gerçek zamanlı olan yetkili kişiyle, yani bizimle paylaşıyorlar. Biz de kendilerini en doğru şekilde yönlendirmeye çalışıyoruz. Bir örnekle açıklayayım:

Oyunun bir yerinde astronotların hedeflerine ulaşabilmelerinin iki yolu var. İlk yol daha güvenli, ancak uzun bir yol. Bu yolu seçersek astronotlar muhtemelen herhangi bir tehlike ile karşılaşmayacaklar. Ancak yol uzun olduğu için onlar hedeflerine varıncaya kadar çok geç olabilir. İkinci yol çok daha kısa. Ancak bu yolda da astronotların atacağı yanlış bir adım ölüm ya da başka bir negatif sonuç demek. Karar tamamıyla bizim. Tahmin edebileceğiniz gibi kararlar hikayenin gidişini ve sonunu değiştiriyor. Zavallı astronotlarımızın hayatı da bizlere emanet.

Astronotlar: Sizi Bana Parayla mı Verdiler?

Oyundaki iletişimimiz ve astronotları doğru anlamamız çok önemli. Kesinlikle şunu hemen söyleyeyim ki, astronotların kişilikleri çok iyi tasarlanmış. Hepsinin kendine has bakış açıları ve düşünceleri var. Bazısı daha deneyimli ve daha “cool” bazısı ise daha toy ve aceleci. Yine vereceğimiz kararlarda onların da düşünceleri ve yorumları var. Yani hepsi her karardan memnun olmuyor ve söylenebiliyor. Özellikle kendinizi biraz kaptırırsanız onların streslerini resmen hissediyorsunuz. Bu açıdan oyunu gayet başarılı buldum. Gerçekten de bazen bir belanın başımıza gelmesi, sorumluluğunu aldığımız insanların başına gelmesinden çok daha hayırlı olabiliyor.

20 Dolar Versem Beni de Aya Götürür Müsünüz?

Götürürler mi bilmiyorum ama para konusu önemli. Oyunun standart versiyonuna herhangi bir ücret ödemiyoruz. Ancak cep telefonu oyuncularının iyi bildiği gibi, oyunu bedava oynadığımızda bazı bekleme süreleriyle karşılaşırız. Zarya 1’de de aynı şeyi görmekteyiz. Eğer oyunu satın almazsak, astronotlar aşılması güç bir engelle karşılaştıklarında bu engeli aşana kadar bizim, gerçek zamanlı olarak beklememiz gerekiyor ki, bu süreler kısa değil. Bu sebeple oyunda çok hızlı bir şekilde ilerleyemiyoruz. Tabi satın alırsanız bu süreyi hızlandırabilir ve daha seri devam edebilirsiniz.

Normalde sinir bir durum olmasına rağmen, Zarya 1’de, söz konusu olan bekleme süresi garip bir şekilde gerçekçiliği besliyor. Yani astronotlarımız gizemli olayları keşfetmek için bazı sürelerde iletişimi kapatıyorlar. Ardından da gelişmeleri rapor etmek için tekrardan kuleye dönüyorlar. Siz hayatınıza devam ederken telefonunuza “kule orada mısın?” diye bir bildirim gelmesi gayet gerçekçi olmuş. Biraz sabrınız varsa satın almanıza çok fazla gerek yok.

Ay Dahil Her Şey Kararırken…

Oyunumuzda sevmediğiniz bir durum olduğunda yeniden başlamak yerine geri sararak farklı bir seçim yapabilme seçeneği de yine beğenimize sunulmuş. İyi de olmuş çünkü satın almadan ilerlemek zaten yavaş bir süreç, bu süreci kısaltan her şeyin yanındayım. Yazıyı bitirmeden önce son bir konuya daha değineyim ki, Zarya 1’i hemcinslerinden ayıran en önemli özelliklerinden biri de astronotlarımızın bize gönderdikleri fotoğraflar. Kesinlikle olaya derinlik ve korku katıyor. Çok da iyi yapıyor.

Özetlemek gerekirse Zarya 1, “uzayda astronotları uzaktan idare etme” fikrinden heyecan duyan, NASA deneyimi olan/olmayan herkese hitap eden, hatta daha önce cep telefonundan oyun oynamamış bir kitleyi bile kendine çekme ihtimali olan bir oyun. Özellikle adım adım gizem çözmekten hoşlanan ve sabırlı olan oyuncularımıza tavsiye ettiğimiz Zarya 1, Your Story tarafından yapılmış. An itibari ile fiyatı da en yüksek 9.29 TL.

Haftaya belki başka bir türde, belki başka bir platformda, ama yine birlikte görüşmek dileğiyle. Ay’ın bizden neler sakladıklarını en kısa sürede bulmanız dileğiyle, iyi geceler.

Yorumlar