Plants vs. Zombies: Heroes – Onlardan Süper Kahraman Çıkmaz mı Sanıyordunuz?
Popcap adını duyduğunuzda içinizde bir şeyler kıpırdanıyor mu? O halde 2000’li yıllarda beyaz yakalı olarak çalışmış olma ihtimaliniz bir hayli yüksek. 2000 yılında kurulan Popcap, özellikle benim gibi bilgisayar karşısında ömrünü çürüten beyaz yakalılarca yakından tanınır. Zira (patrona yakalanmamak şartıyla) iş yerinde kafa dağıtmak için birebir olan Bejeweled, Plants vs. Zombies ve Zuma gibi tarayıcı üstümden oynanabilen oyunlara imza atmış bir şirkettir.
Özellikle Bejeweled’a dikkat çekmek isterim, zira temel mekaniklerini ataları olan Puzznic (1989), Columns (1990) ve Dr. Mario (1990) gibi tile-matching oyunlardan alan 2001 yapımı oyun, anneanneniz, enişteniz, halanız ya da karşı sokaktaki tekel bayisi gibi hayatında bilgisayar oyunu oynamamış profilin bugün Candy Crush Saga oynamasına sebep olmuştur. Dikkatli okuyucular Candy Crush Saga’yı geliştiren oyun yapımcılarının King olduğunu elbette biliyor. Ancak 2012’de Facebook oyunu olarak ilk kez yayınlanan Candy Crush, Bejeweled’ın çok ama çok başarılı bir klonudur. Kime niyet, kime kısmet…
Popcap Şimdilerde Ne Yapıyor?
2011 yılında EA Games tarafından satın alındığı tarihe kadar 50 civarı oyuna imza atan Popcap, el değiştirdikten sonra dikkatini ilk başlarda Facebook oyunlarına vermişti. Ama vaktiyle işin kaymağı Farmville’in yaratıcıları olan Zynga tarafından yenmiş olan bu mecrada istediği başarıyı elde edememişti. Zira Popcap, Facebook diyarlarına adım attığı dönemlerde Facebook’un değişen kullanım şartları sebebiyle kullanıcıların duvarına hediye istekleri gitmesi engellenmişti. Dolayısıyla oyun geliştiricileri için Facebook oyunlarının eski tadı kalmamıştı.
Dahası; bu tür oyunlara rağbet eden oyuncular artık bilgisayar başında değil, akıllı telefonlarıyla oyun oynamayı tercih ediyordu. Ancak Popcap gibi firmaların (evet, Zynga’nın da) elindeki neredeyse tüm ürünler tarayıcılardaki Flash eklentisi sayesinde çalışıyordu. Flash eklentisine ise 2000’lerin sonu, 2010’ların başı dönemde piyasanın neredeyse tamamen elinde tutan Apple’ın mobil cihazları destek vermiyordu. Bu durum, Popcap ve muadili diğer oyun geliştiricileri kaçınılmaz olarak tarayıcı tabanlı teknolojileri terk etmeye zorlamıştı.
Çok uzattım sanrım. Popcap, bugünlerde ne mi yapıyor? Tüm kaynaklarını sadece ve sadece Plants vs. Zombies serisi için harcıyor.
Bitkiler Zombilere mi Karşı? Nasıl Yani?
Birçok talihsizlik sonucu evvelden hiç Plants vs. Zombies oynamadığınızı, hatta duymadığınızı varsayarak kısaca bilgi vereyim: Plants vs. Zombies, Popcap’in 2009 yılında yayınladığı, tower defense türü bir oyundur. Hikayeye göre zombi kıyameti gerçekleşmiş ve oyuncu, evini zombi istilasından korumaya çalışmaktadır. Savunmasını ise umm… bahçesine ektiği bitkilerle yapmaktadır! Ama öyle bitki deyip geçmeyin, oyundaki bitkilerin muazzam savunma güçleri var! İyisi mi siz hala oynamadıysanız orijinal Plants vs. Zombies adlı oyuna şu linkten bir göz atın. Pişman olmayacağınıza garanti veriyorum!
Şimdiye kadar Plants vs. Zombies ismini taşıyan beş oyun daha yapıldı. İlki, 2013 yılında sadece iOS ve Android cihazlar için geliştirilen Plants vs. Zombies 2: It’s About Time idi. Orijinal oyunun devamı niteliğindeki oyun, zaman yolculuğu teması yanında free-to-play mekanikleri içeriyordu. Aynı yıl bir de Plants vs. Zombies: Adventures adlı, Farmville mekaniklerine boğulmuş bir Facebook oyunu yayınlanmıştı ki, evlere şenlik! Kapatılmasına inanın hiç üzülmedim.
Plants vs. Zombies ile bir sonraki karşılaşmamız, hemen ertesi yıl, PC ve konsollar için geliştirilen, Counter Strike aromasıyla zenginleştirilmiş bir 3rd person shooter olan Plants vs. Zombies: Garden Warfare ile gerçekleşti. Oyun o kadar sevildi ki, 2016 Şubat ayında serinin devamı olan Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2 yayınlandı.
Bu yazımın konusu ise sizi Popcap tarihçesine boğduğum için bir türlü girişini yapamadığım, 2016 Ekim ayında yayınlanan serinin son oyunu olan Plants vs. Zombies: Heroes.