Yorgan Altı Serisi Vol.3 – A Bird Story

Benim oynamaktan belkide “en” çok keyif aldığım oyun türüne dahil olan bir oyun A Bird Story. Hikaye ağırlıklı, piksel piksel grafikleri ile beni 1-1,5 saatlik sürede etkilemeyi başardı. Oyunda diyalog bulunmuyor ancak diyalogsuz bir şekilde de bize bir çok şeyi anlatabiliyor. Oyunun süresi ne yazık ki oldukça kısa. Fiyat ise süre ile doğru orantılı olarak bir o kadar düşük. İndirimsiz yaklaşık 8 TL gibi bir fiyatı var. İndirimli ise çok daha düşük bir fiyata bulabilirsiniz. Oyunun yapımcılarının bu oyundan daha sonra çıkartıkları ve bu oyundaki çocuğun tüm hayatını “To The Moon’da” olduğu gibi işleyen Finding Paradise oyunlarının kısa bir girişi niteliğinde. Daha sonra hem To The Moon hem de Finding Paradise’a bu “Yorgan Altı” serisinde yer vermeyi düşünüyorum.

A Bird Story’in motoru RPG Maker. Daha önce RPG Maker üzerinden bende ufak çaplı bir oyun geliştirmiştim. Tabi ki bu denli profesyonelce değildi. Oyun yapmayı düşünüp pek bilgisi bulunmayan arkadaşlar için bu kullanımı basit programı öneriyorum.

“Dostluk”

Bu tarz oyunlarda işlenen sevgi temasıdır genellikle. A Bird Story’de bir dostluk hikayesini konu alıyor. Yaralı bir ve sürüsünü kaybetmiş bir kuş ile ailesini pek göremeyen, yalnız, okul öğretmeni ile kötü geçinen, tek düze bir hayata sahip bir çocuğun dostluğu oyunun merkezinde oturuyor. Hikayesi ise kendine benzer diğer oyunlarda olduğu gibi gözden yaş getirebilecek seviyede. Hikaye boyunca çocuk kuşu tedavi ederek, sürüsüne götürmeyi amaçlıyor. Bu yönde bulmacalar çözüyor, öğretmenimizden kaçıyor, kağıttan bir uçak ile gökyüzünde süzülüyoruz. Bu kuş ile çocuğun arasındaki bağ bir süre sonra o denli güçleniyor ki birbirlerini bırakamaz hale geliyorlar.

Bu Oyunda Diyalog Yok!

Son zamanlarda dev şirketlerin çıkarttığı “triple A” dediğimiz, yüksek bütçeli oyunlar bizi karakterlere ısındırmak ve karakterle aramızda duygusal bağlar kurmamızı sağlayamıyorlar. Ancak bu tarz indie oyunlarda bu duygulara sahip olabiliyoruz. Bu oyunda diyalog olmamasının ısrarla üzerine basıyorum çünkü diyalog barındırmamasına rağmen bize o “dev bütçeli” oyunların veremediği duyguları vermeyi başarıyor. Direk hedef göstermek gibi olmasın ama Ubisoft, EA gibi devlerin bu konuda başarısız olduğunu düşünüyorum. Bu tarz sanatsal açıdan daha güçlü oyunları bu sebeple o “AAA” oyunlara karşın daha fazla seviyorum.

Müzikler

Bu tarz, duyguların ön planda olduğu oyunlarda müzikler çok önemlidir. Bunun başlıca sebebi, çeşitli duygulara sokmak için güzel müzikler kadar etkili bir yol yoktur. Bu sebeple müzikler önemli!

Oyunun müziklerine gelecek olursak, müzikler tek kelime ile “MUHTEŞEM“. İnanılmaz kalitede müzikleri oyun süresince beni oldukça fazla etkiledi. Hatta ben bu işi abartarak oyunun müziklerini oyun bittikten sonra YouTube üzerinden defalarca tekrar tekrar dinledim. Müzikleri sizin de beğeneceğinizi düşünüyorum.

Sonuç

Güzel bir hikayeniz var ise teknik anlamda çok bug olmadığı sürece benim için sıkıntı yok. Müziklerin oldukça güzel oluşu da oyunun pozitif yönlerinden birisi. Ancak zamanı çok kısa olması negatif bir etken. Bu süreye doğru orantılı bir fiyata sahip. Süre açısından daha uzun olsa idi, A Bird Story benim için bir vazgeçilmez olurdu. Ancak 1,5 saatlik kısa süresi ve güzel hikayesi ile bir film havası sezmek mümkün. Daha önce bahsettiğim gibi bu seri için benzer oyunların incelemelerini yazacağım. O incelemeleri de en kısa sürede yazmaya gayret edeceğim.

A Bird Story, Metacritic üzerinden 66 puan almış. Şahsen benim öve öve bitiremediğim bu oyunun hakkının “66” olduğunu düşünmüyorum. Steam indirimler zamanında iyice azalan fiyatı bence mutlaka sepetinize ekleyip tecrübe etmeniz gereken bir deneyim. Benden söylemesi!

Yorumlar