Total War: Warhammer 2 Bitmeyen Savaşların Bitmeyen Kahramanları

Merhaba Total War: Warhammer serisi severler. Bu haftaki konuğumuz masaüstü figür dünyasından çok başarılı bir şekilde oyun dünyasına aktarılan ve aktarılmaya devam eden serinin bir sonraki halkası yani Total War: Warhammer 2. Lafı fazla uzatmıyor ve Strateji dalındaki oyunumuza akmak için sizleri davet ediyorum. Savaş çekiçlerinizi hazırlayın.

Kendimizi, Dünyayı ve Belki de En Önemlisi Komşularımızı Tanıyalım

Warhammer dünyasının belki de tüm sakinleri (pek de sakin değiller ama neyse) tarafından kabul edilebilecek tek bir ortak gerçeği vardır; bitmek tükenmek bilmeyen savaşlar. Kimi öç almak için, kimi topraklarını genişletmek için, kimi tanrıların hizmetinde…Neden ne olursa olsun tüm ırklar hem kendileri hem de diğer tüm ırklarla savaş halindedirler. Oyunumuzda da aslında tam olarak bu gerçeği görüyoruz.

Yapımcılığını Creative Assembly, yayıncılığını ise SEGA’nın yaptığı oyunda, ilkinde olduğu türden, yani tur tabanlı strateji türünden ilerliyoruz. Bu oyunla beraber Dark Elf, Lizardman ve Skaven gibi bir çok ırk eklenmiş, oyun daha zengin bir hale gelmiş. Çok söylemeye gerek yok ama bu ırkların her birinin oyuna kendi bakış açılarından bir katkı yaptığı gerçeği elimizde. Şöyle örnek vereyim; Skaven (çılgın, sayısız, biraz teknolojik fare adamlar) ırkını, High Elf (tüm gün şiirler, şarkılar, şarap ama savaş meydanında manevra ve büyü ustaları) de oynadığınız gibi oynamaya çalışırsanız çok tur geçmeden yok edilmeniz gayet olası. Hangi ırkı oynuyorsanız o ırk, adamlarının özellikleri, kuralları ve ritüelleri ile kendini hissettiriyor. Kanlı ritüellerle milyonların canını alarak Kara Tanrılara yaranmanın nasıl bir his olduğunu deneyimlemek mi istiyorsunuz? İşte size fırsat. Bu noktada Total War: Warhammer 2, sadece iyi mekanikleri olan bir strateji oyunu olmamış, buna ek olarak kendini “hissettiren” bir oyun da olmuş.

Eskiyle Yeni Arasındaki 9 Farkı Bulunuz

İlk Warhammer oyunundaki bir çok etmen aynı şekilde bu oyuna da transfer edilmiş; ele geçirdiğimiz yerlerden ekonomik kazanç elde etmek, bu yerlerdeki halka nasıl davrandığımızın isyan ya da olumlu etkileri, halkımızın bizim hükmümüz ile ilgili yorumları gibi bir lideri yakından etkileyen şeyler tüm hızıyla sürüyor. (Detaylar için şu yazıma göz atabilirsiniz. Olmadı bir de bu yazı var.) Bu dinamikler eskisi gibi gayet iyi çalışmakta. Çok detaylı olarak bahsetmeyeceğim ancak ekonomi kesinlikle herkes için hayat damarı olmaya devam ediyor, nitekim artık farklı ekonomik kazançlar elde etmek de mümkün.

Öncelikle üstünde oynadığımız harita fazlasıyla büyütülmüş. Bu noktada eğer gerçekten isterseniz haftalarca sürebilecek bir fetih macerası yaşayabiliyorsunuz. Siz hedefinize doğru emin adımlarla giderken, dünyanın kendisinin de farklı planları oluyor; daha önce ele geçirmiş olduğunuz yerler isyan edebiliyor, ya da “Büyünün Rüzgarları” hiç hesapta olmayan şeylere neden olabiliyor. Yani ne kadar büyük ve güçlü ordulara komuta ederseniz edin, yaşayan gelişen ve bizleri etkileyen bir dünyanın içindeyiz. Eskiye göre aldığımız görevler ve ansızın ortaya çıkan gelişmelerin sayısı, derinliği arttırılmış. Total War: Warhammer 2 buradan da kapıyor puanı.

Peki En Büyük Değişim-Gelişim?

Warhammer sevenler için haritanın büyümesi ve yeni ırklarla oynayabilme şansı bile oyunu almaya yeterken, yapımcılar bu kadar gelişimin yeterli olmayacağına karar vermişler, herkesi de pek memnun etmişler. Bana soracak olursanız oyundaki en büyük değişim ırkların kendilerine has olan dinamikleri olmuş. Hemen soru işaretlerine cevap vereyim.

Yeni oyunla dahil olan High Elf ırkı. Ultuhan adlı adalarının koruyucuları. Büyü ve savaş konusunda ölümsüz yaşlarının verdiği deneyim ve güç ile bir hayli ilerlemiş bir ırk olduklarını söyleyebiliriz. Ancak tek güçleri bu saydığımız iki özellik değil, hiçbir ırkın yapamadığı kadar diplomasi konusuna da hakimler. Söz konusu olan kabiliyetleri sayesinde istedikleri ırkla aralarını hızlı bir şekilde düzeltip bozabiliyorlar. Ve sadece kendileri için değil, hedef aldıkları iki farklı ırkın da yine diplomatik ilişkileri ile oynayabilme kapasitesine sahipler.

Başka bir örneği ise Dark Elf ırkının karanlık ruhlarından verebiliriz. High Elf’lerle iç savaş sonrasındaki fikir ayrılıklarından doğmuş olan bu ırk köle ticaretleri ile meşhurlar. Savaş sonrasında ırk gözetmeksizin aldıkları köleler ile şehirlerin ekonomilerine katkı yapabilir ya da ritüellerde kendilerini (sonu mutlu bitmeyecek şekilde) kullanabilirler. Birkaç denemeden sonra hangi ırkının sizin oynayışınıza hitap edeceğini bulup tam anlamıyla maceranıza başlayabilirsiniz.

“Mısırlı İskeletler ve Büyücüler Birliği” olan Khemri, Old Ones emrinde çalışan Lizardmen de yine yeni gelen ırklarımızdan.

Özellikler Necromancy büyü dalının mucidi, içinde hem elit hem de kalitesiz ama sayıca çok olmalarının avantajlarını barındıran Tomb Kings oynaması ayrı bir renk, ayrı bir zevk. Dinozorlardan ve geneli büyük, güçlü ünitelerden oluşan Lizardmen ise Old One’ların planlarına katkıda bulunacak oyuncuları bekliyor.

Vortex ve Eksiler Konuları

Mortal Empires ve Vortex

Eğer hangi ırkla daha iyi oynayacağınızı bulduysanız, savaş çekiciniz ya da büyü kitabınız da yanınızdaysa o zaman başlamak için sizi engelleyen hiçbir şey yok demektir. Hazırlanmak için detaylı ve sıkıcı olmayan tutorial kısmı da hizmetimizde. Bir sonraki adımda hangi senaryoyu seçeceğimiz sorusuna cevap vermek kalıyor. Eğer Mortal Empires’ı seçersek, uzun, fazlasıyla detaylı bir oyun bizi bekliyor demektir. İsteğinize göre değişse de asıl amaç neredeyse bilinen bütün ırkları kendi bayrağınız altında toplamayı başarmak (savaşla da diplomatik yöntemlerle de olur. Ne olursan ol benim ol felsefesi).

Vortex adlı kısımda ise bir amacımız var. Tüm varlıklarının başının belası olan Chaos güçlerini yakından ilgilendiren bir girdap var bu arkada Vortex deniliyor. Kontolünü alan kişi dünyayı kurtarabilir ya da yok edebilir. O kişiye yani bir anlamda size kalmış. Kontrol için çeşitli büyülü objeleri bulmanız gereken bu senaryo tipinde, diğer ırklarla amansız bir yarış halindesiniz. Güzel bir oynanışı var aslında her iki senaryoyu da tavsiye ederim.

Gelelim Oyunun Eksilerine?

Total War: Warhammer 2 gerçekten de şahane bir oyun olmasına rağmen kusursuz sayılmaz. Öncelikle bilgisayarlarımız oyun başlar başlamaz bir testten geçiyor. Oyunun bilerek yaptığı bir şey değil ancak SSD bir teknolojiye sahip değilseniz, yapay zeka oynarken siz, yemek pişirebilir, kız arkadaşınıza aşk mektubu yazabilir ya da farklı bir oyun oynayabilirsiniz. Evet biraz abartıyorum ama gerçekten de hızlı bir PC sahibi değilseniz her turda beklemeniz gerekecektir.

Irklar arasındaki dengesizlikler. Aslında bu kişisel olarak eksi saydığım bir kısım değil, ancak oyun bazında büyük dengesizlikler var. İlk oyunda olduğu gibi cüce ırkı teknolojik olarak korkunç seviyede ilerleme kayıt edebilirlerken, diğer ırklar bu seviyede bir gelişim yanından bile geçemiyorlar. Ve aslında konu, cücelerin sadece teknoloji bazında gelişmeleri değil, yok High King’in masraflarıydı, yok diplomatik kabiliyetlerdi, yok atalara saygıydı, derken neredeyse her konuda gelişebiliyorlar. Özellikle biraz toprak arttırmış ve ekonomiye önem vermiş bir cüce oyuncusu, oyunun orta zamanlarında parayla oynamaya başlayabiliyor. E ekonomi dediğimiz şey her ırk için hayat damarı olunca bir dengesizlik durumu su üstüne çıkmış oluyor.

Son olarak eski masaüstü oyunlarındaki bir sorun aynen oyuna da taşınmış; Kahramanlar arasındaki dengesizlikler. Bazı kahramanların etkileri ya da kendi güçleri diğerlerinin çok ötesinde. Evet özel karakterlerin özel güçleri vardır, olmalıdır, doğru ancak yine de yüksek seviyede dengesizliklere sebebiyet vermesi (Mesela bir lordun 3-4 elit üniteyi yok edebilmesi ya da yüksek derecede hasar verebilmesi, ancak diğer lordların bunu yapamaması gibi) can sıkıcı olabilir.

Dostça bir not daha; laptopta oynuyorsanız ısınma konusuna dikkat edin, bazı durumlarda bir ara vermeniz gerekebiliyor. Tabi işletim sisteminize göre değişir ama ısı ölçümünde fayda olduğunu izlenimindeyim.

Vortex’e Son Bir Kez Bakarken

Total War: Warhammer 2, seriyi başarıyla devam ettirmiş, bir adım daha ön plana çıkarmış olan bir yapıt. Eksileri olmasına rağmen eleştirmenlerden güzel puan almış ve bu puan, High Elflerin katakullileri ile değil, onurlu cüce çeliği sayesinde gelmiş. Warhammer ve Total War serilerini sevenler hiç kaçırmaması (belki fiyatın düşmesi biraz beklenebilir) gereken, strateji severlerin de rahatça atlayabileceği bir oyun ile karşı karşıyayız. Kime hitap etmez ? Derseniz ancak tur tabanlı oyunları sevmeyen kişilere hitap etmeyeceğini söyleyebilirim. Onun dışında alınız, aldırınız diyor ve yazımı kapatıyorum.

Bitmeyen savaşlarda, kılıcınızın keskin, baltanızın ağır, kurban verdiklerinizin Kara Tanrılar tarafından kabul edilmesi dileğiyle, hoşça kalın.

Yorumlar