Mavi Önlüklü Sıra Arkadaşımız: Kirpi!

Düzenli okuma alışkanlığını kazandığım; hediye ettiği posterler ile duvarlarımı, ufak tefek oyuncaklar ile masamı süslediğim, içinde sinemadan bilime, çizgi romandan müziğe pek çok içerik barındıran güzel mi güzel, kaliteli, dopdolu bir dergi vardı: Milliyet Kardeş.

Ne Güzel Dergiler Vardı…

Çocukluğumuzun en güzel yanlarından biri de bu dergilerdi. Aylık olarak çıkarılan Milliyet Kardeş, yine aynı gruptan gazete eki olarak haftalık yayınlanan MİÇO, daha küçük yaşlardayken annemle gazete bayiinin yolunu tutmamıza sebep Donald Amca, Şirinler, Heidi gibi dergiler vardı. Şimdi o yaş grubuna hitap eden aynı kalitede yayın bulmak oldukça zor. Üstelik internetin de olması buna bir nedendir. Dergi okuma alışkanlığı da eskisi gibi değil.

Milliyet Kardeş Dergisine dönersek; aralıklarla üç dört yıl takip ettiğim bir dergi olmuştu. Şişkin turuncu logosu çok hoşuma giderdi. Hatırladığım kadarıyla 1999 yılının sonu ya da 2000 yılının başında bir önceki yılda olan önemli olayları anlatan bir doya hazırlamışlardı. Sınıfta bakarken öğretmenime yakalanmıştım. Hafif kızgın şekilde ne okuduğumu sorup yanına çağırıp içeriğini beğenince sınıfa da okutmuştu.

İşte bu güzel anıların içinde Milliyet Kardeş’te her ay severek okuduğum, otuzlu yaşlarıma yaklaşırken bu gün hâlâ ara sıra baktığım eğlenceli bir seri vardı: Kirpi…

Kirpi!

Kirpi, dördüncü sınıf öğrencisi bir çocuktu. Ailesi ile yaşıyordu. Yaratıcısı değerli sanatçı Oğuz Demir idi. Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu olan Demir, uzun yıllardır çiziyor. Oğuz Demir internet sitesinde kendinden şöyle bahsediyor; “1971 yılında Denizli’de doğdu. İlkokul yıllarında çizgi roman ve mizah dergileriyle tanıştı. İlk çalışmaları lise yıllarında Gırgır’da yayınlandı. 1988 yılında Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fak. Grafik Bölümünü kazandı. 1993 yılında mezun olup İstanbul’a yerleşti. Çalışmaları, yurt içi ve dışında çeşitli katalog ve sergilerde yer aldı. Karikatür ve illüstrasyon alanında ulusal ve uluslararası çeşitli yarışmalardan 18 ödül sahibi. 1993’den bu yana çeşitli yayınevleri, ajans ve dergilerde, illüstrasyon, karikatür ve çizgi roman çalışmalarına devam ediyor.”

Demir, 2018 yılının sonunda Cartoon Home Network International tarafından beş kıtadan en iyi on çizer arasında gösterildi.

İnternet kullanmaya yeni başladığım zamanlarda ilk araştırdığım konulardan biri Kirpi olmuştu. 2006 yılında bir albümde toplanan Kirpi, kendine ait 12 macera ve kuzusu Sepet’in “solo” macerası ile 80 sayfalık bir albümde okurun karşısına çıkmıştı.

“Kuzu da nereden çıktı?” diye sorduğunuzu duyar gibiyim! Öyleyse karakterlere geçelim.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi Kirpi ilkokul öğrencisi bir çocuk. Çoğumuzun hayatının en güzel dönemleri olarak hatırlayabileceğimiz sekiz dokuz yaşlarında olsa gerek. Adına yakışır şekilde dik saçları var. Yuvarlak yüzü ve yassı burnu ile babasına çok benziyor. Güler yüzlü, neşeli bir çocuk olan Kirpi, bir o kadar da hayalci. Rüyalarında süper kahraman olduğunu görüyor. Köpeği ile insanları kurtarıyor. Bir köpeği olursa çok büyük bir kahraman olacağına kanaat getirerek doğum gününde ailesinden böyle bir hediye istiyor…

Kirpi’nin ablası Çilli. Ergenlik çağındaki kız Kirpi’yi kızdırıyor, deli ediyor. Çoğu abla kardeş ilişkisindeki gibi Çilli kardeşi ile uğraşmaktan zevk alıyor. Kirpi’nin kahramanlık yapacağım diye düştüğü komik durumlar, Çilli için eğlence kaynağı oluyor. Öte yandan ergenlik çağındaki tatlı kızın kendine ait dertleri var. Mesela yüzünde bir iki sivilce çıktı buna iyi geleceğini duyduğundan sivilcelerine soğan, turşu suyu filan sürüyor! Yüzü sarılı geziyor!

Kirpi’nin annesinin kıvırcık kızıl saçları var. Babası ise biraz yaşlı gibi duruyor desek yalan olmaz. Babası gibi değil de dedesi gibi görünüyor daha çok. Gençliğinde müzik grupları varmış. Parlak kıyafetler eşliğinde müzik yaparlarmış. Süper Kirpi macerasında karakterimiz bu kıyafetleri görüp babasını kahraman sanmıştı. Kendi de onun oğlu olduğundan doğal olarak kahraman olabileceğini düşünmüştü! Her ne kadar süper güçleri olmasa da, yayımlanmış albümün son macerasında babası Kirpi’yi amcasına karşı savunmuş, oğlunu ne kadar çok sevdiğini dile getirmişti.

Kirpi’nin dedesi Kaptan Uzunsakal. Uzun beyaz sakalı, kepi, kabanı ile masallardan çıkıp gelmiş eski bir denizci gibi. Çok iyi tavla oynuyor, balık tutuyor. Torununa ayak uyduruyor. Onunla ilgilenirken doğum günü için istediği hediyeyi göz ardı etmiyor. Bir köpek olmasa da torununa bir kuzu hediye ediyor: Yani Sepet’i.

Kirpi’nin pek çok arkadaşı var. Maceralardaki en yakın arkadaşları Fındık ve Çilek. Fındık, Kirpi’nin günümüz tabiri ile kankisi desek yanlış olmaz. İkisi planlar yapıp maceralara koşarken zaman zaman tartışıp ters düşüyorlar. Evden kaçıp denizlere açılmaya karar verdikleri bir macerada kayığa atlayıp sisli hava çok az yol gidip yine karaya oturduklarında baş başka bir yere geldiklerini düşünecek kadar da kendilerinden eminler. Çilek de Kirpi’nin bir diğer sınıf arkadaşı. Kendinden oldukça emin, güçlü bir kız. Sınıf başkanlığı seçiminde aday olan Kirpi ve Fındık’a “başkanlık bu iki yalakaya kalmaz” deyip aday oluyor. Sınıfa büyüklük taslayınca başkan seçilemiyor ve azarı basıyor: “ben zaten size fazla gelirdim”…

Gelelim piyasadaki Kirpi albümüne. Geçtiğimiz aylarda, internet üzerinden ikinci el olarak satın aldım. Oldukça temiz saklanmış. 2006 tarihli albüm ciltli ve kuşe kâğıda baskılı. Cildi alırken Milliyet Kardeş’te okuduğum maceraların toplamı olduğunu düşünmüştüm ama yanılmışım. Hatırladığım maceralar cilt içinde yoktu. Ama benim için yeni Kirpi maceraları okumak da çok keyifli oldu. Şarkı söyleyen balık olarak bilinen uğursuzluğuyla meşhur deniz canlısını yakalayan, Kaptan Uzunsakal’ın arkadaşının başına gelenleri okurken, özellikleri adamı sokakta gergedan kovalarken çok güldüm.

Günümüzde eskisi gibi kaliteli çocuk dergileri artık maalesef yok. O yaşlardaki çocuklar da dergi okumak yerine sosyal medyayı ve çevrim içi oyunları tercih ediyorlar. Ama bu dergilerden kalan anlayışı, ürünleri, mizah yapısını Kirpi gibi güzel mesaj içeren çalışmaları genç kardeşlerimize anlatmak oldukça faydalı olacaktır diye düşünüyorum.

Künye
Yayıncı: +1 Kitap
Yayın Tarihi: 2006
Yazan ve Çizen Oğuz Demir
Editör: Eyüphan Erkul

Yorumlar