Süper Kahraman Filmleri Kimlere Yapılıyor?

Kaç Çizgi Roman Okuyucusu Var?

Çok basit bir hesapla “2005 -2015 Dönemi Süper Kahraman Türü Film Hasılatları” tablosundaki hasılatlara bakarak en başarısız film olan The Incredible Hulk (263 milyon $ hasılat) ve en başarılı film olan The Avengers (1.51 milyar $)’ı kaç kişinin izlediğini hesaplayalım:

The Incredible Hulk, 263 milyon $ hasılata sahip. Şu kaynaktan faydalanarak filmin yayınlandığı 2008’de ortalama sinema biletlerinin 7,18 $ olduğunu öğreniyoruz. Demek ki 36 milyon 629 bin kişi bu filmi izlemiş. Aynı yıl toplam 81 milyon 340 bin adet çizgi roman satılmış ve istatistiklere göre bunun %40.81’lik bölümü Marvel Comics’e ait. Tüm yılın verisini aylık olarak çevirdiğimizde 2 milyon 766 bin gibi bir rakamla karşılaşıyoruz ki, bu bir ayda satılan TÜM Marvel çizgi romanlarının toplam sayısı! Yani her birini farklı bir kişinin almış olmasına imkan yok!

Emin olmak için “2005-2015 Dönemi En Çok Satan Çizgi Romanlar” tablomuzdaki 2008 verisine bakıyoruz ve karşımıza en fazla satan sayı için 250 bin 213 gibi bir rakam çıkıyor. Yani her bir okuyucunun aşağı yukarı 10 ya da daha fazla çizgi roman satın aldığına böylece emin olmuş oluyoruz. Sonuçta şu karşımıza çıkıyor: En kötü hasılata sahip süper kahraman filmi olan The Incredible Hulk, 36 milyon 629 bin kişi  kişi tarafından izlenmiş ve bunun sadece 250 bin civarı çizgi roman okuyucusu. Bir bu rakam kadar Marvel değil, DC okuyucusu da merak edip gitmiş olsa, hatta üstüne 5 katı kadar da süper kahramanları çizgi filmlerden takip eden ya da korsan olarak internetten takip edenler olsa dahi sayı en fazla 1 milyon 759 bin gibi bir sayıya ulaşabiliyoruz ki, böyle bir sayı yok!

comic-book-fan

Kaldı ki bu en kötü hasılat yapan film için yaptığımız hesaptı. Bir de en yükseğini deneyelim:

The Avengers, 1 milyar 510 milyon $ gibi çılgın bir hasılat yapmış. Yayınlandığı 2012 yılında ortalama bilet fiyatı ise 7,96 $ imiş. Bu da 189 milyon 698 bin kişinin filmi izlediği anlamına geliyor. 2012’de 86 milyon adet çizgi roman satılmış ve bunun %34.06‘sı Marvel Comics’e ait. Yani 12 aya bölünce elimizde 2 milyon 440 bin gibi bir rakam kalıyor ki bu da malumunuz Marvel’in aylık olarak yayınlanan TÜM çizgi romanlarının toplamı. Yine “2005-2015 Dönemi En Çok Satan Çizgi Romanlar” tablomuza bakınca bir de ne görelim? O ay en çok satan çizgi roman bir süper kahraman çizgi romanı bile değil!

Biz en iyisi yine elimizdeki rakamı 10’a bölelim ve 244 bin gibi bir rakam ulaşalım. Yine bir öncekinde olduğu gibi bu rakam kadar Marvel değil, DC okuyucusu da merak edip gitmiş olsa filme, hatta 5 katı kadar da süper kahramanları çizgi filmlerden takip eden ya da korsan olarak internetten takip eden birileri olsa dahi sayı en fazla 1 milyon 708 bin gibi bir sayıya ulaşabiliyoruz ancak ki, dediğim gibi: Böyle bir sayı da aslında yok!

Bu Kadar Hesap Sonunda Vardığımız Sonuçlar

  1. Çizgi roman şirketlerinin çizgi romanlardan kazandığı rakamlar az değil, ancak sinema sektörü bu rakamın çok rahat 2’ye katlıyor. 2016 ve 2017 rakamlarının bu farkı daha da yükselteceği kesin.
  2. Bu durumda sinema filmlerinin çizgi romanlardan değil, çizgi romanların sinema filmlerinden etkilendiği bir döneme girmiş bulunuyoruz. Günümüz çizgi roman serilerinin hem görsel, hem de hikaye açısından sinema filmlerindeki statükoya yaklaştırıldığını çok rahat gözlemleyebiliyoruz.
  3. Sinema filmleri sayesinde çizgi roman sektörünün hacmi yıllar içinde iki kat kadar genişlemiş. Ancak süreklilikten ziyade ilk sayıların çok satması söz konusu. Yani ortada bir yüzer gezer okuyucu kitlesi var. Bu da sektörü sürekli kendini yeni tutmaya itiyor.
  4. Özellikle 90’larda güzel rekorlar kırılmış, ancak rakamlar şaibeli. Fakat o rakamlar bile günümüz sinema izleyicisi sayısının yanına yaklaşamıyor.
  5. Hasılatı en kötü film olan 2008 yapımı The Incredible Hulk’ı izleyen her 100 kişiden sadece 6’sı çizgi roman okuyucusu.
  6. Hasılatı en başarılı film olan 2012 yapımı The Avengers’ın istatistiklerine göre her 100 izleyiciden sadece 1’i çizgi roman okuyucusu.
Kardeş kardeş izleyin e mi yavrum?

Kardeş kardeş izleyin e mi yavrum?

Adam Bu Yazıyı Neden Yazdı?

Açıkçası sıkı bir çizgi roman okuyucusu olarak süper kahraman filmlerinin yaygınlaşmasından mutlu olamıyorum. Çünkü filmlerdeki süper kahraman elementlerini konuşmak yerine sosyal medyada kavga eden ve “Filmin oyuncusu kesilen sahneleri için nasıl isyan etmiş”, “Yönetmen filmi çekerken nasıl dram yaşamış” gibi haberlere rağbet ederek işin magazin yönüne daha çok önem verdiğini gösteren tuhaf bir kitle oluştu.

Şimdi eğri oturup doğru konuşalım; süper kahraman filmleri açık ve net şekilde çizgi roman okuyucularını hedeflemiyor. Çizgi roman okuyucuları işin membasında yaşıyor zaten. Yukarıda da rakamlarını verdiğim gibi; bir film yapılacak ortalama 150-200 milyon dolarlık bütçeyle binlerce çizgi roman üretilebiliyor. Başarı oranları 100 çizgi romanda bir bile olsa (ki kat kat fazlası) çizgi roman okuyucuları aylar içinde yüzlerce unutulmaz hikaye okuyor durumda. Ancak bunun değerini bilmek yerine yerine süper kahraman cosplay’i yapan, çoğunluğa hitap etmek için kuşa çevrilmiş senaryolardan oluşan filmleri izleyip isyan/kavga etmek neden ki?

Bu göndermeyi anlayanlar?

Bu göndermeyi anlayanlar?

Çizgi roman sektörü, 30’lu yıllarda başlayan tarihi boyunca pek çok iniş çıkış yaşamış, her seferinde de bir şekilde toparlanmayı başarmıştır. Ancak o dönemlerde sektör kendi kaderini kendi tayin ediyordu ve bu derece başka bir sektöre bağımlı halde değildi. Süper kahraman filmleri popülerliğini yitirmesi durumunda geriye ayakta kalacak bir şeyler kalacak mı pek kestiremiyorum.

Yazı boyunca verdiğim rakamlar bir yana, memleketteki tüm çizgi roman yayıncılarıyla da dirsek temasında olduğum için satışların 4 haneli rakamları zar zor gördüğünü, ancak çok istisnai birkaç yayının 5 haneli olabildiğini biliyorum. Bu yüzden bu yıl iki kere verdiğim “Süper Kahraman Tarihi” adlı seminerden bir alıntı yaparak yazımı bitirmek istiyorum: “Süper kahramanlarla filmler sayesinde yeni tanışmış olabilirsiniz, eğer onları sevdiyseniz doğal ortamları olan çizgi romanlarda takip edin.”

Yorumlar