Ben Bu Sahneyi Bir Yerden Hatırlıyorum: Stranger Things’e King Referanslarıyla Bakış

Tekinsiz rüyalar, karabasanlar ve hortlaklar… Bilinmez dünyalar, gizemli yaratıklar ve uzaylılar… İnsanın kendi aklıyla ve gerçekliğiyle savaşı, iyiliğin kötülükle savaşı… Kadim kötülükler, iblisler, cinnet anları… Eskimeyen dostluklar, fedakârlıklar…

Geçtiğimiz haftalarda, aklımızın yettiği dünya üzerindeki altmış dokuzuncu yılını dolduran Korkunun Kralı Stephen King’in dünya edebiyatına kazandırdığı tüm eserler incelendiğinde, hayranları olarak aklımızda en net beliren özellikler yukarıda sıraladıklarım olmalı. Bir yazarı bu kadar büyük, eserlerini bu denli unutulmaz yapan en önemli şeyler arasında, düş gücünün zenginliğinin yanı sıra, yaratılan karakterlerin içtenliği ve okurla doğrudan iletişim kurabilmesi şüphesiz ilk sıralarda gelir. İşte bu nedenle King on yıllardır en çok okunanlar listelerinde ilk sıralara oynamış, kocaman kitlelere hitap edip onları etkileyebilmiş ve birçok yazar ve yönetmene ilham kaynağı olabilmiştir.

Eşsiz bir hayal gücüne sahip efsane yazar: Stephen King

Eşsiz bir hayal gücüne sahip efsane yazar: Stephen King

Birçoğumuzun takip ettiği üzere, King’in aklımızı başımızdan alan birçok romanı seneler içinde beyazperdeye de uyarlanmıştır. Bunlar arasında sizler için kaçı hayal kırıklığı olmuştur, kaçı sizlerde romanın yarattığı heyecanı yaratmıştır bilemem; nitekim bende bu sayı bir elin parmaklarını geçmez. Ancak son zamanlarda bir yapım var ki, hem kurgusu ve karakterlerinin samimiyeti, hem konunun kusursuza yakın işlenişi hem de başarılı oyunculuklarıyla hemen hemen tüm takipçilerinin takdirini kazanmayı başardı. Elbette bir Netflix yapımı olan Stranger Things’ten bahsediyorum. Stranger Things, King’in hiçbir eseriyle doğrudan bağlantılı olmasa da, ilk sezonunda birçok King eserine ve karakterlerine yapmış olduğu tatlı göndermelerle aklımızı resmen başımızdan aldı. Dizi afişi tasarımının eski King romanlarının klasik tasarımlarına (font bile aynı) olan benzerliği, karanlık, küçük bir kasaba, kasaba sakinleri ve minik kahramanlarının King’in birçok mekân ve karakter tasvirine pek benzemesi ilk etapta gözümüze tatlı tatlı batan şeyler arasındaydı. Peki dizinin yaratıcılarının ve görsel ekibin hangi King eserlerinden ciddi anlamda etkilenmiş olabileceğini biraz incelemeye ne dersiniz?

stranger-things-1

İşte size, en moda tabirle “Stranger Things sevenlerin okuması gereken X sayıda King Eseri”:

1 – The Tommyknockers (Şeffaf)

1987 senesinde yayımlanan, benim pek sevdiğim fakat King’in pek de hazzetmediği, korku ve bilimkurgu türündeki bu eser, küçük bir Maine kasabası olan Haven’da bulunan toprağa gömülü bir uzay gemisinin kasaba insanlarını değiştirmesini konu alıyor. Gemiyi toprağa gömülü halde bulan yazar Roberta (Bobbi) Anderson, bu gizemli aracı adeta hastalıklı bir gayretle ortaya çıkardıkça başta kendisi olmak üzere kasabadaki birçok insan etrafa yayılan zehirden etkilenir ve farklı, daha zeki ancak duygusuz varlıklara dönüşür. Bu yarı değişmiş halk kasabayı terk edemez ve sürekli bir şekilde dahi işi yapılar inşa ederler. Bobbi’nin eski bir arkadaşı olan şair James Eric Gardener (Gard) arkadaşındaki ve kasaba halkındaki bu değişimi fark eder ve olayın peşini bırakmaz. Eski bir alkolik olan Gard, kafasına yerleştirilmiş platin sayesinde geminin zararlı etkilerinden uzak kalmayı başarmıştır. Bu sırada kasabada yaşayan David Brown adında küçük bir çocuk da ağabeyi tarafından Altair 4 gezegenine gönderilmiştir. Gard’ın “dönüşmüş” kasaba halkıyla mücadelesi ve David’in Altair 4’dan kurtarılması ise bizi heyecandan delirten pek sevdiğimiz King sahnelerinin kafamızda canlanmasına olanak verir.

1993 yapımı The Tommyknockers dizisinden bir sahne

1993 yapımı The Tommyknockers dizisinden bir sahne

İşte size benzerlikler: Stranger Things’teki gibi, küçük bir kasabayı esir alan gizemli güçler, kötülükle Jim Hopper gibi savaşan sorunlu, eski bir alkolik olan karakter, başka bir boyuta gönderilen küçük bir çocuk. İtirazı olan?

2 – Firestarter (Tepki)

King’in 1980 senesinde yayımlanan ve çok sevdiği yazar Shirley Jackson’a ithaf ettiği, büyük ses getiren romanı Tepki de, Dükkân (The Shop) olarak bilinen devlete bağlı bir kuruluşun deneylerine katılan iki gencin, Andy ve Vicky’nin hikâyesinden yola çıkıyor. Dükkân’da LSD benzeri halüsinatif etkilere sahip olan “Lot 6” isimli bir madde denemiş ve daha sonra Charlie isminde bir kızları olmuştur. Bu deneyin ardından Vicky ve Andy birtakım telekinetik yeteneklere sahip olmuştur ancak küçük kızları Charlie, sınırları bilinmeyen ve bu yüzden de oldukça çekinilen pirokinezi özelliğiyle dünyaya gelmiştir. İşte tam da bu yüzden, küçük kız Dükkân’ın ilgisini çeker ve babayla kızı sonu gelmez bir kaçış macerası bekler.

1984 yapımı Firestarter filminden bir sahne

1984 yapımı Firestarter filminden bir sahne

Söz konusu küçük karakter size de birini hatırlattı mı?

Yorumlar