Geek Terminoloji – Sword and Sorcery Nedir?

Televizyonda Sword and Sorcery

Sinema ile başlayan izlenilebilir Sword and Sorcery akımı 1980-2000 yılları arasında televizyon dizisi olarak da epey yer tuttu. Ülkemizde de bol bol izlediğimiz Xena ve Hercules serileri en tanınan örnekler olabilir.

Xena ve Hercules

Xena ve Hercules

Bunların yanında başarılı bir diğer örnek olarak, 2008 yılında çıkmış ve iki sezon devam etmiş Legend of the Seeker’ı gösterebiliriz. Beowulf: Return to the Shieldlands adıyla Beowulf destanını anlatan bir seri de 2016 içerisinde izleyicilerine kavuşacak.

Edebiyat ve Çizgi Roman’da Sword and Sorcery

Yukarıda da belirttiğim gibi bu alanda birçok kitap vardır ve zaten bu akımın başlamasını sağlayan şey de zaten edebiyattır. Ülkemizde de birçok örneğini gördüğümüz romanlar mevcut. Bunlardan en fazla okunanı Conan’dır. Conan, ülkemizde romandan ziyade çizgi roman olarak okunmuş, gazete ekleri, özel sayılar, dergi ekleri olarak satılmıştır. Conan’ın eski sayılarının pazar değeriyse hala vardır. Özellikle Ankara’da hemen hemen her sahafta veya ucuz kitap satan kırtasiyelerde Conan’ın eski basım çizgi romanlarına muhakkak rastlarsınız. Edebiyat olarak ise zamanında 6:45 Yayıncılık tarafından basılmış ve artık İthaki Yayınevi tarafından yeniden dilimize kazandırılan Michael Moorcock’un karakteri olan Elric‘i önerebilirim. Serinin ilk kitabı geçtiğimiz aylarda İthaki tarafından basıldı ve ikinci kitabı da bu ay içerisinde raflarda yerini alacak.

Ülkemizde bir Conan kadar olmasa da çizgi romanları okunmuş bir diğer iki seri ise Kull ve Red Sonja‘dır, her iki karakterin de dünyada ciddi bir okuyucu kitlesi vardır. Ülkemizde Sword and Sorcery’nin örnekleri pek fazla bulunmasa da yurt dışında örnekleri istemediğiniz kadardır. DC Entertaiment tarafından 1975 yılında okura sunulmuş Beowulf: The Dragon Slayer’da örnekler arasındadır. Beowulf destanı zaten başlı başına bir Sword and Sorcery örneğidir. Keza J.R.R Tolkien de Beowulf destanı üzerine yaptığı akademik çalışmasını Beowulf; Monsters and Critics adıyla yayınlar ve bu destandan etkilenerek Hobbit’i yazar.

Video Oyunlarında Sword and Sorcery

Video oyunlarında örnek verecek olursak net cevabım Age of Conan: Unchained olur, gerek oyunun hikayesi, gerekse Conan’la alakası bu oyunu net bir şekilde Sword and Sorcery yapıyor. Tabii ki sadece Age of Conan ile sınırlı değil video oyunları. Yaşı kemale ermiş okuyucularımızın daha iyi bileceği Icewind Dale da bu türde sayılabilir. Benim favori oyunum ise The Witcher serisi. The Witcher, her ne kadar Dark Fantasy öğelerini de içinde barındırsa da gerek Geralt’ın yapısı, gerekse senaryosuyla Sword and Sorcery örneği sayılabilir. The Wither 3: Wild Hunt incelememize de buradan ulaşabilirsiniz.

The-Witcher-3-Wild-Hunt

Rol Yapma Oyunlarında Sword and Sorcery

Bence Sword and Sorcery’i en iyi hissedebileceğimiz alan edebiyattan sonra rol yapma oyunlarıdır. Gerek hayal gücünü daha rahat kullanmamız gerek karakterlerimize duyduğumuz bağlardan dolayı rol yapma oyunları fantastik hayaller için birebirdir. Atlantis: The Second Age, Dark Sun, Advanced Dungeons & Dragons’ı Sword and Sorcery örneği olarak sayabiliriz ama Conan: The Roleplaying Game bu türü en iyi yansıtan rol yapma oyunudur. Aslında hiçbir ürünü sadece tek bir tür kategorisinde sınırlandırmamak gerekir. Yani sizler oynatacağınız bir Dungeons and Dragons oyununuza Sword and Sorcery’nin karakter ve kurgu standartlarına göre oluşturursanız oyununuz istediği kadar High Fantasy veya Low Fantasy öğeleri taşısın içinde Sword and Sorcery bulunacaktır.

Elimden geldiğince fantastik edebiyatın alt türü olan Sword and Sorcery’i anlatmaya çalıştım. Herkesin olduğu gibi benim de yanlışlarım veya bilgisiz kaldığım noktalar olabilir. Neticede herkes her şeyi bilseydi bu tarz yazılara da gerek kalmazdı. Alttaki yorum bölümünden bunları yazarsanız yazıya eklemeler veya düzeltmeler yapabilirim.

Bu yazı, "Geek Terminoloji" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar