İki Büyücünün Savaşı – Magic: The Gathering

Kart oyunları, Wikipedia’ya göre 1300lü yıllara kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. İskambil destesinden de bildiğimiz üzere, kart oyunları belirli bir deste üzerinden, insanların oynamak istediği kurallara göre (ya da kendine ait kurallarıyla) oynanıyordu. Richard Garfield, bir çok denemelerden geçirip, geliştirdiği projesini Wizards of the Coast’a götürdü ve Magic: The Gathering (bundan sonra mtg diye kısaltacağım); 1993’e kadar olan klasikleşmiş kart oyunlarına yeni bir soluk getirdi.

İnsanlar bu oyunu oynamak için sabit desteler almayıp, kendileri deste oluşturuyordu ve her oyuncu, kendi destesini aynı oyun içinde kullanabilecek bir sistem yaptılar. Tüm kartları aynı anda alamadığımız bu sistemde, oyuncular genellikle bir başlangıç seti alıp daha sonra destesini genişletmek için, içinde rastgele yerleştirilmiş bir miktar kart olan paketlerden alıyorlar. Mtg’den sonra bu tarz oyunların sayısı attı ve yirmi yılı geçen tarihiyle mtg halen bir çok kişi tarafından oynanmakta.

Geek kişinin yılbaşı ikramiyesi bu olsa gerek.

Geek kişinin yılbaşı ikramiyesi bu olsa gerek.

Mtg’de oyuncularımız, fantastik ve bilimkurgunun harmanlandığı diyarları dolaşan güçlü büyücüleri temsil etmekte. Mtg’nin kendi hikayelerinde de geçen adıyla, bu kahramanlara planeswalker deniyor. Başlıkta iki büyücü desek de, bu sayıyı arttırabileceğimiz şekilde oyuncular desteleriyle oturuma başlıyorlar. Mtg’de kazanmak için en temel iki yol bulunmakta. Karşıdaki oyuncunun can puanlarını bitirmek ya da destesindeki kartları tüketmek. Elbette işi eğlenceli kılacak, daha hızlı sonuca ulaştıracak ya da can puanlarınızın eksilere düşmesini sağlayacak kartlar da var.

Mtg’de heyecanı diri tutmak için sürekli yeni kartlar, yeni oyun mekanikleri ve farklı şekillerde oynanabilecek formatlar üretilmekte. Mtg kartlarıyla oynayabileceğimiz en popüler formatlar ve kuralları şu şekilde;

  • Standard: Aşağı yukarı son iki yıl içinde çıkmış kartların havuzundan oluşturulan, en az 60 kart barındıran destelerle oynanır.
  • Modern: Ağustos 2011 yılında turnuvalarda oynanmaya başlanan kartlar bu formatta, 8. Baskı kartlarından günümüze kadar olan kartların havuzundan oluşturulmuş, en az 60 kart barındıran destelerle oynanır.
  • Legacy: Şimdiye kadar çıkmış ve ileride çıkacak olan tüm kartları kullanabileceğimiz format. Üstteki diğer formatlar gibi, deste en az 60 kart barındırmak zorunda.
  • Commander: En yeni format olup oyuncunun destesinde komutan olarak seçtiği bir kart açık olarak komutan bölgesine konulur. Geri kalan destenin tam olarak 99 kart ve bu kartların komutan kartın renginde olması gerekir.
mtgGrandPrix

Haziran 2013 Las Vegas,  4492 katılımcı ve 160 hakem

Büyük bir not: Turnuva kurallarına göre commander formatı dışındakilerde, oyuncular 20 can puanıyla oyuna başlarken; commander’da oyuncular 40 puanla başlar ve bir oyuncu, tek turda 21 can kaybederse de oyunu kaybeder. En az 60 kart şartı olan formatlar için destedeki bulunabilecek kart üst sınırı yoktur. Ancak; oyuncuların yardım olmaksızın destelerini karabilmeleri gerekir. Bazı kartlar çok güçlü olduğundan (ya da kendi formatına göre üretildiğinden), oyunlarda bir denge oluşturmak adına bazı kartlar bu formatlardan dışlanır ya da kullanımı kısıtlanır. Kullanımı kısıtlanan kartlardan destede ancak bir tane olabilir. Bu formatlara ek olarak; vintage formatı da legacy formatı gibi geniş kart havuzuna sahiptir ama dışlanmış ve kısıtlı kartları farklıdır.

Yorumlar