Munchkin – Dostu Düşman Eden Kart Oyunu!

Eh, artık Kahramangiller takipçileri olarak, yazılarımızdan Rol Yapma Oyunları hakkında az çok bilgi almışsınızdır. En azından bunun ne olduğunu biliyorsunuzdur. Basitçe, D&D denildiğinde “O ne?” diye sormuyorsunuzdur. Fakat, rol yapma oyunlarına ayıracak vaktiniz yoksa ya da siz hevesliyseniz, çevrenizdekileri bu hobiye sürükleyemiyorsanız, sizler için Munchkin’i tanıtmak istedim.

Nedir Bu Munchkin?

Hayır, yazıyı okumaya üşenip Google’a sorduğunuzda gördüğünüz kısa bacaklı kedi değil. Evvela şunu da belirtmem gerekir ki, Munchkin bir rol yapma oyunu da değil. Munchkin, D&D oyunlarından esinlenerek, Steve Jackson Games tarafından tasarlanmış ve önü alınamamış derecede eğlenceli (ya da sinirden kudurtan) bir kart oyunu.

Bir zamanlar hepiniz “Dost Kazığı” oynamışsınızdır. Sıkılıp oynamaya devam ediyorsanız ve artık size eskisi kadar keyif vermiyorsa, daha pis şeyler arayışı içindeyseniz, yazıyı aşağı kaydırmaya devam edin dostlar. Mevzu biraz sonra başlıyor…

munchCards

Karikatürize çizimlerinden bile ne kadar eğleneceğinizi anlayabilirsiniz.

“Dostumun Düşmanı Benim Dostumdur!”

Bu cümle böyle değildi evet, ta ki Munchkin ile tanışana kadar. Zira oyunun ana amacı şu; oyundaki diğer oyuncuları ekarte etmek adına, elinize gelen tüm kartları kullanmak, karşınızdaki oyuncunun sizden güçlü olduğunu fark edince, bir diğer oyuncuya yardım etmek, hemen ardından o oyuncuya da pislik yapmak ve en sonunda oyunu kazanmak.

Ha bu arada, siz bütün bunları yaparken, diğer oyuncuların elleri de armut toplamıyor. Bir yandan diğer oyuncuların kuyularını kazarken, bir diğer yandan “tekmelenmemesi” için kıçınızı kollamanız gerekli dostlar.

Başlangıçta biraz karışık gelecektir fakat oyunu detaylıca anlattıktan sonra, taşlar yerine oturmaya başlayacak ve eminim ki sizler de, benim Munchkin ile tanıştığımda yaptığım gibi, bundan şeytanice zevk alacaksınız.

Nasıl Munchkin Olunur?

Evvela, Steve Jackson Games’in (SJG)’nin üretmiş olduğu Munchkin oyun kartlarını alarak, oyuna girişi yapıyorsunuz. Pek uzun olmayan, takriben 3-4 sayfa, kural kitapçığını bütün arkadaşlarınızla beraber (muhtemelen bazen size güvenmeyeceklerdir, sebebini okudukça anlayacaksınız.), ardından kartları ve zarları hazırlayıp masa başına oturacaksınız.

Daha fazla eğlence kaynağı...

Daha fazla eğlence kaynağı…

Her oyuncu seviye 1’den başlayacak şekilde, kendi eline ilk dört kartını aldıktan sonra, sırası ile kozlar paylaşılmaya başlanacak. Bu arada, kural kitapçığı okuma zorunluluğunu sevmeyenler için, bu kez okumalarını tavsiye ediyorum. Oldukça ilgi çekici kurallar olmasının yanı sıra, her kartın üzerindeki özellikler, oyunda bol miktarda kavga çıktığından, kesin bir dille açıklanmış. Bu yüzden siz siz olun, elinizdeki kartları dikkatlice okuyun.

Oyunun konsepti birden farklı, hatta çok çok fazla olmasına rağmen, bu yazım ilk Munchkin oyunu ile alakalı olduğundan, ilk oyun üzerinden anlatacağım. Diğer konseptler ise; Western temalı; “The Good, The Bad and The Munchkin”, Uzay temalı; “Star Munchkin”, Uzak Doğu temalı; “Muchkin Fu” ve bunun gibi bir çok temaya sahip Munchkin oyunu mevcut.

Yorumlar