Gerçek Hayatta Av ve Avcı Olmak – Assassin

İstiklal caddesinde kalabalığa uyum sağlayarak yürümeye çalışırken bir anda onu görür gibi oldu. Cebinden kağıdını çıkardı ve bir kez daha panik içinde az sonra önünden geçecek olan adama baktı. Bu kesinlikle oydu. Normalde yarın akşam evinin yakınlarında pusuda beklemeyi planlarken hedefi gün içinde kucağına düşmüştü. Önce silahını çantasından çıkarmayı düşündü, son olaylardan sonra İstiklalin ortasında bunu yapmanın deli işi olduğuna karar verdi.

Hedefini metroya kadar takip etti, metro çıkışında artık fark edilmeyi daha fazla riske almayarak ara bir sokakta hedefine yaklaşarak sırtına silahını doğrulttu ve tetiğe bastı. Sırtından vurulan hedef şaşkınlık içinde arkasını dönerken yerdeki köpükten yapılma nerf mermisini ve ona doğru gülümseyerek silahını doğrultmuş olan suikastçisini gördü.

– “Vuruldun!” 

Günlük Hayata Paranoya Eklemek

Bu hafta size 30 seneden fazladır var olan, ama şu ana kadar fark etmemiş olabileceğiniz bir gerçek hayat rol yapma oyunundan bahsedeceğim. Assassin katılımcılarının bir yandan günlük hayatlarını devam ettirirken, bir yandan da kendilerine verilen hedefleri belli kurallar dahilinde önceden belirlenmiş zararsız silahlarla “vurduğu”, bütün bunları yaparken de kendisinin peşinde olan oyuncu(lar) tarafından vurulmamaya çalıştığı bir oyun.

Normalde çok daha önceden üniversite kampüslerinde oynanmaktayken ilk defa Steve Jackson Games tarafından 1982 yılında “Killer” ismi ile kitaplaştırılan bu oyunun kuralları, oynayan kişilere ve oynanan yere göre farklılık gösterse de tema genel olarak aynı anda hem av hem de avcı olmak ve bunu yaparken günlük hayata devam etmektir. Türkiye’de ilk defa Sabancı Üniversitesi FRP kulübü tarafından 2007 senesinde kampüs içerisinde oynanan* bu oyun sonradan başka üniversitelere ve oyun gruplarına da yayılmıştır.

killerkapak

SJG’in Killer kitabının zaman içerisinde değişen kapakları. Gerçi bu oyun için bir kitaba ihtiyaç duymak da çok garip.

Assassin oyunlarında ortak olan şeylerden bahsetmek gerekirse şöyle bir liste yapabiliriz:

Oyun Yöneticisi: Bütün kuralları ve hedefleri ayarlayan ve anlaşmazlık durumlarında son karar verici olan kişidir. Oyun yöneticisi tahmin edilenin aksine, oyundan en çok zevk alan kişilerden biridir, hele hele klasik av-avcı mekaniği dışında görev vermek gibi mekanikler varsa bu zevk iki katına çıkar.

Oyuncular: Oyuncular tek tek olabilecekleri gibi, takımlar halinde de mücadele veriyor olabilirler. Oyunun hangi şartlarda oynandığına bağlı olarak oyuncuların ev ve işyeri adresleri gibi bilgileri oyun yöneticisine vermeleri, sosyal medya hesaplarını açık tutmaları, belli zamanlarda belli yerlerde olmaları gerekebilir. Oyun başlangıcında bu kurallar özellikle belirtilir ve oyuncu bunları kabul ederek girer.

ass3

Rakibini fark etmeyen masum köylü.

Hedefler: Herkesin tek başına mücadele ettiği oyunlarda genelde A->B->C->…->Z->A gibi bir hedefleme sistemi vardır. Hedefindeki oyuncuyu vuran oyuncu, vurduğu kişinin hedefini devralır ve oyuna devam eder. Eğer bir oyuncunun hedefi kendisi haline gelmişse bir tek kendisi hayatta kalmış demektir. Takım hedeflerinde ise işler değişir, oyun bazen tekli versiyonun takım versiyonu şeklinde oynanırken, bazen de herkes kendi takımı dışındaki herkesi vurabilir hale gelir.

Yorumlar