Kirli Yüzlü Melekler: Arjantin Futbol Tarihi ya da Tango Yapar Gibi Futbol Oynama

Futbolun herhangi bir döneminde hayranı olunacak bir Arjantinli bulabilirsiniz. Bana göre gelmiş geçmiş en iyi ikinci futbolcu bir Arjantinli olan Maradona’dır. Bueons Aires, güzel futbolun oynandığı yerler arasında başta gelir. Kirli Yüzlü Melekler, futbol ilahlarının oyuna dair mesajını iletmek için gönderilmişlerdir. Pragmatist futbol anlayışı ve yıldızlara yüklenen beklenti ise, Arjantin futbolunu sırtından bıçaklamıştır.

Kitabın yazarı Jonathan Wilson, ki kendisinin Futbol Taktikleri Tarihi kitabı da yine İthaki tarafından dilimize kazandırıldı, yine ben incelemiştim. (Türk sanatçılardan oluşan Ayazma futbol takımına göz kırpabilir miyim artık? Başkanım beni al.) Modern futbol tarihçiliğinin en önemli isimlerinden olan yazarın bu eseri, Arjantin’e de ışık tutuyor. Belki futbollarına ışık tuttuğundan daha çok.

Tango, Darbe, Futbol

Arjantin’de yapılacak dünya kupası protestoların hedefi oldu.

Yukarıdaki üç kelime Arjantin’i anlatabileceğiniz üç kelime. Ülkenin tarihi kanlı askeri diktatörlükler, arada bir seçimle başa gelen demokratik partiler ve onlara yapılan yeni darbelerle ortaya çıkan yeni diktatörlüklerle dolu. Ülkenin birliğini kurmaya başladıktan sonra aradığı kimliği bulduğu yerlerden birisi olan yeşil saha, belki de diktatörlerin dahi eşit oldukları ve herkesin ortak hislerine hitap eden tek şey. Dünya üzerinde bu oyunun Arjantin kadar politik olduğu bir yer daha yok, bu nedenle olsa gerek yazar -amacı o olmasa bile- ülke tarihine de ışık tutuyor. Maradona, İngiltere’ye elle attığı golden sonra “O, Tanrı’nın eliydi.” derken bile Falkland Savaşı’ndan sonra ülkesinin gururunu okşuyordu sonuçta.

Ülkede her şey ikiye ayrılmış vaziyette, önce bu konuda hemfikir olalım. Arjantin bayrağından yola çıkarsak ülkede maviler ve beyazlar var diyelim. Maviler Peroncu, Beyazlar liberal. Maviler anti futbolcu, beyazlar hücumcu. Maviler balık yiyor, beyazlar kırmızı et. Ülkede aynı yerde yaşayan iki ülke var sanki. Futbolda da her ne kadar Bielsa orta yolu bulsa bile durum çok değişmiyor.

Kirli Yüzlü Melekler vs Kara Kalpli Futbol Endüstrisi

Kirli Yüzlü Melekler, Maradona’dan da Messi’den de büyük görülüyor

Arjantin tarihi, bütün kıtaya taktiksel anlamda önderlik edip modern çağlarda bütün kıtanın çöküşüne zemin hazırlayan bir futbol tarihi. Güzel oynayıp güzel kazanmak fikriyle şekillenen kültürleri, zaman içerisinde kazanmanın maddi değeri nedeniyle baskı altına girmiş vaziyette. Ülkenin bütün büyük takımlarının müzesinde kıta kupası var, kıtalararası kupalar var, o var bu var ama ne yok? Para. Durum garip, oyuncu maaşları düşük, yurt dışına sürekli oyuncu satışı var ama kulüp borçları sürekli artıyor. Hadi kur farkı diyelim pesoda borçları artsın, döviz olarak da artıyor. Durum gerçekten garip yani o konuda. Bu noktaya geçiş sürecindeki bütün ekonomiyi, maçlar ve sonrasında olan olaylar zinciriyle anlatıyor bize yazar. Sürdürülebilir borç ile batmak arasındaki farkın ne olduğunu görmek isteyenler bakabilir.

Benim İçin Ağlama Arjantin

Maradona’da olup Messi’de olmayan nedir? Kokain bağımlılığı.

Kirli Yüzlü Melekler bir noktada bütün bu ekonomik hengame içerisinde kaybedilen Arjantin futbolu için ağıt. Bir noktada da Arjantinli oyuncuların ve taktik dehaların övgüsü. Objektif mi olduğunu biraz tartışırım, bariz bir Arjantin hayranlığını hissediyorum yazarda. Yer yer bu hisleri, yazılarının objektifliğini gölgelemiş. Messi için sessiz lider demiş adam yahu, Messi çağımızın en yetenekli bir kaç oyuncusundan birisi, bazı insanlara göre de en iyisi tamam ama lider falan değil. Takıma küsen lider olmaz. Genel olarak, yazarın oyun hakkındaki tespitleri doğru ve sağlam temellere oturuyor, o konuda hakkını vereyim.

Peki Arjantin futbolu ne alemde? Pek çok büyük oyuncularını büyük kulüplere göndermelerine rağmen Arjantin takımı iyi top oynayan Arjantinliler grubu olmaktan öteye gidemiyor, takım oyunu oynayamıyorlar. 2018 Rusya’da da gördük bunu. Hoş son kupalar genel olarak Avrupa Kupası’na dönüşüyor bir noktada ya, neyse.

Kitabı alıp almama konusunda karar vermek için şu çok kısa testi çözmeniz yeterli olacaktır:

A) Futbol Seviyor musunuz?
B) Arjantin Kültürüne İlginiz Var mı?
C) Tarihi İncelemeler Seviyor musunuz?

Bu sorulardan herhangi birine evet cevabını veriyorsanız, Kirli Yüzlü Melekler sizin için yazılmış, gözünüzü kırpmadan alın. Zamanınıza ve paranıza değecektir.

Bu yazı, "İthaki Kütüphanesi" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar