Direniş – Kardeşi Kardeşe Kırdıran Oyun

The Resistance, Türkçesi ile Direniş, yayımlandığı 2009 yılından bu yana, pek çok kişi için kutu oyunu dendiğinde ilk sıralarda akla gelen oyunlardan biridir. Sosyal oyun dediğimiz, tamamen oyuncuların karşılıklı iletişimine dayanan türün, belki de Tabu’dan sonra en popüler örneği olan Direniş, işin aslı bir kutu ya da kart oyunu da sayılmaz. Ana oyun, evde düzgün kesilmiş kağıt parçalarıyla dahi oynanabilir. Ancak bolca genişleme paketi yayımlandığı için, oyuncular gayet uygun fiyatlı bu oyunu satın almayı tercih ediyor. Ayrıca ülkemizde Neo Troy Games tarafından Türkçe olarak yayınlandığını da ekleyelim.

Öncelikle hemen belirteyim; oyun zevkleriniz ne olursa olsun, Direniş’i mutlaka denemelisiniz. Hem çok popüler olduğu için, hem de blöf ve tümdengelim mekaniklerini en ham haliyle taşıdığı için.

Sabotaj Bayramınız Kutlu Olsun!

Direniş’in kendine ait bir evreni ve basit bir öyküsü de var. Oyunun kurallarını, bu basit öyküyle birlikte aktarayım: Distopik bir gelecekte, dünyayı bir imparatorluk yönetmektedir. Biz direnişçiler de imparatorluğu çökertmek için bir dizi sabotaj eylemi planlamaktayız. Ancak aramıza (%33-40 oranında) imparatorluğun ajanları sızmış ve bu ajanlardan birini 5 görevden birine gönderirsek, o görevi sabote edebiliyor (evet sabotaj görevi sabote edilince, sabote edememiş oluyoruz). Bu şekilde 3 görevi sabote edebilirlerse imparatorluk ajanları, edemezlerse isyancılar kazanıyor.

The Resistance

Oyunun başında kart çekerek kimin ajan olduğu belirleniyor. Ajanlar birbirlerini herkes gözlerini kapadığında bakmak suretiyle tanıyor, isyancılar ise kimin kim olduğunu bilemiyor. Her tur bir takım lideri sıradaki göreve gereken kadar takım üyesi seçerek göreve göndermeyi öneriyor. Bu öneri oya sunuluyor ve çoğunluk gitsin derse, o takım gidiyor. Takımın her üyesi, kapalı olarak başarılı ya da başarısız kartlarını koyuyor ve bu kartlar karıştırılıp bakılıyor. Bir tane dahi başarısız kartı varsa görev patlıyor. Elbette gerçek isyancıların başarısız kartı koyması yasak. Ajanlar ise kimliklerini gizlemek için başarılı kartı verebilirler.

Hem takım oylaması, hem de görev başarısı, kimlerin ajan olduğunu belirlemeniz için muallak ipuçları veriyor. Elbette ajanların rol yapıp, suçu başkalarına atmaya çalışmaları önemli. Tabii bu arada isyancılar da kendilerine güvenilsin de görevler başarılı olsun diye çırpınıyor. Bu anlamda Direniş, rol yapma oranı çok yüksek bir oyun.

Gergin Partiler

Yazının başlığında Direniş’in arkadaşlıkları bozduğunu ima etmiştim. Bunun sebebi hain ajanların görev icabı hainlik yapmaları değil. Direniş’in bir turu aşağı yukarı 20-30 dakika sürüyor ve üst üste pek çok kez oynanabiliyor. Yani hepiniz ihanetin tadına varacaksınız. Ancak gerçek kavgalar, doğru tespitler yapamayıp, birbirine güvenmeyi asla başaramayan gerçek isyancılar arasında çıkıyor. 3-5 turun sonunda masadaki herkes birbirinin gerizekalı olduğunu düşünmeye başlıyor.

Direniş, sinir-stres kaynağı bir oyun ama zevkli olan da bu. Arkadaşlarınız arasında bu stresi kaldıramayıp bozuk atacak olan varsa, önceden uyarmanızı tavsiye ederim.

Direniş'in İngilizce versiyonunun kutu içeriği

Direniş’in İngilizce versiyonunun kutu içeriği

Don Eskridge Çalışıyor

Kuralları bu kadar basit olan oyunları modifiye etmek çok kolaydır. Direniş’in de zaman içinde pek çok modülü yayımlandı. Bunların ilki olan plot kartları, oyunun güncel versiyonunda ana oyunun yanında geliyor. Bu kartlar, bir oyuncunun bir görev için verdiği karta gizlice bakmak, onaylanmış bir takımı veto etmek, takım seçme görevini devralmak gibi işlere yarıyor. Oyunu ne kadar kalabalık oynuyorsanız, o kadar güçlü plot kartları devreye giriyor. Elbette dengeler değişiyor.

Bir diğer eklenti ise, oyunun 2012’de yayımlanan Kral Arthur temalı Resistance: Avalon versiyonunda bulunan kartlardan oluşan Assassin modülü de dahil 3’er farklı modül içeren Hidden Agenda ve Hostile Intent (ayrı yayınlanan bu iki eklenti, artık birlikte satılıyor). Bu eklentideki altı modülde de bazı oyunculara ek roller veriliyor. Bu rolleri alan oyuncuların kritik yetenekleri (örneğin, ajanların kim olduğunu bilmek, ya da görev sonucunu tersine çevirmek gibi) oluyor, ancak her yeteneğin bir de dezavantajı var. Örneğin ajanların kim olduğunu bilen komutan, takım arkadaşlarını aleni bir şekilde uyarıp oyun sonunda yakalanırsa isyancılar oyunu kaybediyor.

The Resistance: Avalon

Ayrıca yakın zamanda plot kartlarının sayısını artıran Plot Thickens adında yeni bir eklenti daha yayımlandı. Bu eklentilerin pek çoğu birlikte de kullanılabiliyor; ancak her biri oyunun süresini ve karmaşıklık seviyesini artırdığı için, çok karıştırmanızı tavsiye etmem. Ben oyunu ham şekilde çok zevk alarak oynadım; Assassin modülünü de sadece Commander kartı ile oynamak ya da belli başlı bazı plot kartlarını ekleyerek oynamak da oyunu pek bir renklendiriyor. Yine de tüm eklentilerden önce grubunuzla eklentisiz oyunu bir kaç kez oynamanızı tavsiye ederim.

Direniş’in belki de tek dezavantajı var, o da oyunun mekaniği gereği, minimum oyuncu sayısının 5 olması. İşin aslı şu ki 5 oyuncuyu bir arada bulmak her gün gerçekleşen bir durum değil. Ama 10 kişiye kadar da oynanabildiğini göz önünde bulundurursanız, kalabalık partilerinizin değişmez oyunlarından olacağını garanti ederim. Tabii sıkça oynadığınızda parti düzenleyecek kadar arkadaşınız kalmayacağını da.

Yorumlar