Megaloman: Kickstarter’da Desteğinizi Bekleyen Eğlence!

Kutu oyunları söz konusu olduğunda şöyle etrafında oturup eğlenilecek bir masaya her zaman açığım. Envai çeşit oyun türü olduğu hesaba katılırsa şahsen keyifli ve eğlenceli vakit geçirebileceğim her oyun benim için oynanmaya değer. Bu kategoride bol bol gülmeli ve zaman konusunda hızlı olan yapısı ile Megaloman tam da benim gibi oyunculara yönelik.

Kickstarter üzerinde desteğe açık olarak yer alan Megaloman, çokça gülüp karşılıklı olarak diyaloğu had safhaya çeken yapısı ile sosyalleşmek içinde bire bir.

Öv Beni Bakalım!

Oyunun sloganı tam olarak bu. Bir masa etrafındaki insanların birbirini övdüğü bir oyun var elimizde. Böyle söyleyince garip geldi değil mi. Ancak oynamaya başlayınca olayın gittikçe eğlenceli bir hal aldığını göreceksiniz. Evvela oyun nasıl oynanıyor bundan bahsedelim.

Oyunda seçmemizi bekleyen on beş farklı karakter var. Bunlar: Büyücü, İllüzyonist, Masalcı, Ressam, Kral, Hayvan Dostu, Şair, Anka Kuşu, Müzisyen, Mühendis, Palyaço, Dedikoducu, Cadı, Ozan ve Kadim Ağaç. Her bir karakterin ismine uygun özellikler ile yaratıldığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Oynanış kısmında da bu özelliklerle paralel bir şekilde rol yapmak gerektiğini görüyoruz. Karakterler dedik, devam edelim. Her birinin iki farklı oynanış özelliği var.

Harita üzerinde ilerleyebilmek adına bir adet Zar Görevi ve ihtiyaç duyduğunuz zarı atamadığınız durumlarda kullandığınız bir tane de Yetenek Görevi’niz var. Bir örnekle açıklayalım. Büyücü karakterini oynuyorsanız Zar Görevi olarak bir sayı tahmin etmelisiniz ve attığınızın zarın o sayı ile aynı olması gerekiyor. Bu görevde başarılı olamadınız diyelim, o zaman Yetenek Görevi’niz olan okuduğunuz bir kitaptan bahsederek oyunda ilerlemeye çalışıyoruz. Büyücü, bilin bakalım kimin favori karakteri!

Masalcı’yı oynuyorsanız bir hikaye anlatmanız gerekiyor. Kral, motivasyon konuşması yapmalı, Müzisyen şarkı söylemeli, Hayvan Sever ise bir hayvan taklidi yapmalı ki oyunda ilerleyebilsin. Birebir deneyime dayanarak söylüyorum çok ilginç ve eğlenceli şeyler oluyor bu aşamada. Bir anda karşındaki kişi bet sesiyle şarkı mırıldanabiliyor mesela. Ya da Ressam oynamayı seçen bir arkadaşınız çöp adam çizerek görevi tamamlanmış sayıyor. Oyunun oynanışı, farklı görev ve yetenek yapısı eğlenceyi oluşturan bölümlerden biri diğeri ise iksir meselesi.

Şimdi Sırada Ne Var?

Bir elde başarılı bir zar attınız ya da yetenek görevini tamamladınız, ilerleme kaydettiğiniz. O zaman iksir kartlarından birini çekiyorsunuz. Kartta, arkadaşlarınızın sizin hakkında söyleyeceği ya da yapacağı farklı görevler yer alıyor. Mesela bir kartta sizinle ilgili bir anı anlatmaları gerektiği yazıyor. Bir başkasında sizin gelecekte neler başaracağınız hakkında fikirlerini paylaşmalılar. Bu ve bunun gibi bir düzineden fazla kart var ve her birinde, hangisi gelirse gelsin masaya bolca kahkaha dahil oluyor.

Oyunun en çok üzerinde durduğu ve başardığı şeyde tam olarak bu: eğlence. Birbirini tanıyan ya da tanımayan, kim olursa olsun aynı masayı paylaşan herkesin keyifli vakit geçirmesi fikriyle ortaya çıkmış bir yapım. Bunun için de gayet iyi bir alternatif. Hem insanlar hakkında düşüncelerinizi paylaşıyor hem eğleniyor hemde insanların sizinle ilgili fikirlerini dinliyorsunuz. Ve tüm bunlar olurken kimse kimseyi incitmiyor zira adı üstünde oyun ve Megaloman bunun için çok iyi bir oyun.

Bunun yanında oynarken fark ediyorsunuz ki kendinizle ilgili belki de farkında olmadığınız bir sürü şeyi fark ediyorsunuz. Kişisel yetenekler noktası da var işin içinde. Oyun gereği yaptığınız bir şeyleri iyi yaptığınızı fark etmek gibi bir nokta da var. Ya da misal Ressam karakteri için çizim yapayım derken aklınıza ne gelirse onu denemekte özgürsünüz. Sosyal bir oyun var ve bunu deneyimleyince daha iyi kavrıyorsunuz. Oyuncuların arası arkadaşlık ilişkileri güçlendirici, birbirini tanımayan insanların dahi aynı masada güzel vakit geçirmesine olanak veriyor.

 

At Zarını, Oyuna Başla

Sırada oyunun haritası var. Dört aşamadan oluşuyor. En başta her oyuncu, başlangıç bekliyor, başarılı zar atan oyuncular sırayla iki bölgeyi de geçip Megaloman Zirve’ye ulaşmak için mücadele veriyor. Bir diğer bölge olan Macera Adası’nda neler oluyor, nasıl gidiliyor bunu da oyunu oynayarak öğrenmek mümkün. Her şeyi açıklamak olmaz şimdi. Materyal olarak sade ve hoş bir tasarımı var.

Ortalama oyun süresi yaklaşık yarım saat. İki ile altı oyuncu arasında oynamak mümkün ancak dört kişi sanırım ideal sayı. Oyun hızı açısından ne yavaş ne hızlı, tam kararında oluyor. Süre demişken bir defa oynayıp kaldırmak isteyeceğiniz tarzda bir oyun değil. Oyundaki karakteri çeşitliliği göz önüne alındığında  her birini tekrar tekrar oynamak isteyeceksiniz.

Megaloman özellikle İstanbul içinde bulabileceğiniz bir oyun. Ulaşabileceğiniz mekanların listesi ise şekilde:

Hobby Galeri(Kadıköy)
Goblin Oyun Kulübü (Kadıköy)
Grimdark(Kadıköy)
Gerekli Şeyler(Kadıköy)
Paralel Evren (Bağdat Caddesi)
Pegasus Oyuncak (Beşiktaş)

Bir şeyleri yapma, zaman ayırma sebeplerimiz arasında en geçerli noktalardan birisi o şeyin eğlence potansiyeli. Sosyal yapısı ve çokça diyalog kurmayı gerektiren mekanikleri ile Megaloman, Kickstarter üzerinden tekrar gün yüzüne çıkmış durumda. Tekrar diyorum çünkü oyun ilk baskısını tüketti ve şimdi bizlerin desteğini bekliyor. Bunun için tam olarak buradan oyunun Kickstarter sayfasına ulaşıp, siz de Megaloman’ın ortaya çıkmasına yardım edebilirsiniz!

Yorumlar