Raptor – Ana Yüreği…

Pasifikte bir ada düşünün ücrada kalmış. O kadar ücra ki, evrim buraya uğramayı unutmuş. Zamanında düşen meteorlar burayı etkilememiş ve dinozorlar hayatta kalmış. Şimdi o adayı keşfettiğimizi ve içine bir eğlence parkı açmak için yatırım yapt… pardon?! Bu oyun Jurassic Park değil, ama aynı onun gibi içinde dinozorlar olan Pasifikte bir adada geçiyor. Jurassic Park’taki über canavar, yok edici ekstrem süfer dinozor hangisi olursa olsun Velaciraptor’ların (kısaca raptor) gönlümüzdeki yeri ayrıdır. Sürü halinde taktiksel avlanma olsun, çita gibi hızlı koşma olsun, vır vır iletişim kurarak muhabbet döndürmeleri olsun, koskoca pençeyle mutfak kapısı açması olsun raptorlar favori olmayı hep becerdiler. Oyunda bir anne velociraptor’un yavrularını koruma çabasını karşısında, bilim insanlarının “For Science!!” (Bilim İçin!!) diye bağırarak ve gövdelerini siper ederek yavru raptorları laboratuvarda incelemeye götürme mücadelesini masada canlandırıyoruz.

Bruno Cathala ve Bruno Faidutti tarafından tasarlanmış olan Raptor, Matagot (Asmodee) tarafında dağıtılıyor. Raptor iki kişi karşılıklı oynanan bir oyun, az çok yarım saatte bir karşılaşmayı bitirebilirsiniz, ancak muhtemelen hemen başından kalkamayacağınız ve “ooo şimdi dinozor ben olacağım o zaman” nidaları ile tekrar oynayacağınız için oturumda ayrılan oyun süresi daha uzun olacaktır. Kendimi erken açık ettim sanırım ama evet, Raptor nefis bir oyun!

Raptor, soyut strateji ve aile oyunu kategorilerinde sayılabilir. Aksiyon puanı kullanma, el/deste yönetimi, farklı oyuncu özellikleri, tabla üzerinde sınırlı hareket mekaniklerini kullanıyor. Oyunun oynanışı ve kuralları zor değiller bir seferde rahatlıkla kapabilirsiniz. Dinozorları oynayan oyuncu, belli sayıda yavrusunu kaçırırsa veya tüm bilim insanlarını yerse oyunu kazanıyor. Buna karşılık bilim insanlarını yöneten oyuncu, anneyi bayıltabilirse veya belli sayıda yavruyu alıp kaçabilirse kazanıyor. Oyunun kurallarını okuyup öğrenmek için bir dil bariyeri var, ama sembollerin ne anlama geldiğini bir kez çözdükten (veya biri size anlattıktan sonra) resimlere bakarak oyunu rahatlıkla oynayabilirsiniz.

Oyuncuların dokuz kartlık desteleri var, her kartta 1’den 9’a kadar bir rakam ve bir de oynayan tarafa has bir faaliyet sembolü bulunuyor. Oyuncular kendi destelerinden 3 kart çekiyor ve aynı anda ellerinden birer kart oynuyor. Tüm bu kart seçme oynama anlarında karşı tarafa blöf yapma da oyunun ayrı bir boyutu olarak karşımıza çıkıyor. Kartlar oynandıktan sonra, öncelikle yere oynanan kartların üzerindeki sayı değerleri karşılaştırılıyor. Her kim daha büyük kart oynadıysa, rakibinin oynadığı kartla arasındaki fark kadar aksiyon puanına sahip oluyor. Düşük puan kartı oynayan ise oynamış olduğu karttaki sembolde belirtilen faaliyeti yerine getiriyor.

Jurassic Park filminin akılda kalan repliklerinden “Akıllı kız!”

Bu faaliyetler çeşit çeşit: bilim insanları destek kuvvetler çağırabiliyor, jipe binip hareketini arttırabiliyor, yavrulara uyutucu dart atabiliyor, çalıları ateşe verip dinozorların hareketini sınırlayabiliyor vs, vs… Buna karşılık anne raptor yavrularını kendine çağırabiliyor, çalılara saklanıp beklenmedik bir yerden çıkabiliyor, bilim insanlarını korkutabiliyor, vs,vs… Düşük kart oynayan kartının özelliğini kullandıktan sonra sıra diğer oyuncunun faaliyet puanlarını harcamasına geliyor. Raptor hoplaya zıplaya masada hızla hareket edip bilim insanlarını yiyebiliyor, kuyruğu ile vurarak yangınları söndürebiliyor veya yavrularını oynayarak masadan çıkarmaya çalışabiliyor. İnsanlar daha yüksek kartı oynadıysa, hareket etmek, yavruları uyutmak ve çuvala atmak, anne raptor’u uyuşturucu ile vurarak yavaşlatmak gibi şeylere harcıyorlar puanlarını. Anne dinozor tek başına, ama çok hızlı hareket edebiliyor ve bilim insanlarının üzerine kabus gibi çökebiliyor. Buna karşılık insanlar da sayı ve tüfek avantajlarını kullanarak takım çalışmasıyla dinozorları alt etmeye çalışıyorlar.

Soyut bir strateji oyunu için sıra dışı, ama bir yandan da şaşırtıcı derecede iyi oturan ve son derece eğlenceli bir dinozordan kaçmaca/yavru kovalamaca teması var oyunun. Minyatürleri, resimleri, tablası ve hatta kutusunun içinin tasarımıyla temasını çok dolu dolu yaşatıyor. Raptor çalılara girip çıktıkça ya da tüfek mesafesinden bir çırpıda yanlarına atlayınca bilim insanlarının korkudan yerlere yığılmaları gözünüzün önünde canlanıyor. Ciddiye alırsanız bir satranç maçı tadında da geçebiliyor oyunlar. Siz ciddiye aldıkça oynanışı ciddileşen oyunları çok takdir ediyorum, farklı ruh hallerinde ve oyuncularla, çok farklı oyun deneyimleri alabiliyorsunuz bir kutudan, bu çok değerli bence.

Sonda söyleyeceğimi başta söylemiştim ama tekrar etmekte sakınca yok; Raptor iki kişilik oyunlar kategorisinde çok iyi bir oyun. Teması kuvvetli, oyun malzemeleri çok başarılı ve kuralları şıkır şıkır akıyor. Hem kendinizi çok zorlamadan, hem de oyunu son derece ciddiye alarak oynayabilirsiniz ve her iki oyun deneyimi de keyifli olacaktır. Koleksiyonunuza katmanızı çok tavsiye ederim.

Yorumlar