Gölgelerde Kalanlar: Cehennemin Düşmüş Arşidükleri

Bugünkü yazımızda, önceki yazımızın devamı olarak Archdevilleri (Arşidükler) anlatmaya devam edeceğiz. Ama bu sefer katların başındakileri değil, görevinden ayrılmış ya da ölmüş olanları. Tabii ki, ayrılmış derken, kendi istekleriyle ayrılmış olmaları imkansız. Baator’da o seviyeye gelmiş kimse, kendi isteğiyle katını bırakmaz.

Bel

Bel, Zariel’e darbe yapıp yerine geçen bir pit fiend’dı. Kendi türdaşları arasında bile son derece kuvvetli bir bireydi. İlk zamanlarında Dispater’ın ordularına komuta ediyordu ve Kan Savaşı’na Dispater’ın katılımını sağlıyordu.

Bel’in çok önemli bir figür olmasını sağlayan şey, kendi ismiyle anılan tarihi bir manevradır. Kan savaşına katıldığı bir sefer, Baator tarafından Abyss tarafına geçmiş ve bir yıl Abyss’in ordularıyla beraber savaşmıştır. Böylece dengeler alt üst olmuş, Abyss öne geçmiştir. Bir yılın sonunda, tam güven kazandığı sırada, tekrar Baator tarafına geçmiş ve bu sefer Abyss tarafını bastırmıştır. Peki bu iş burada bitti mi? Hayır. İki yıl Baator tarafında savaştıktan sonra tekrar bir yıllığına Abyss tarafına geçip, son anda tekrar Baator tarafına geçerek Abyss’e öyle bir darbe indirmiştir ki; Tanar’riler onlarca yıl bu darbenin etkilerinden kurtulamamıştır. Bunun üzerine Avernus’ta Kan Savaşı ordularının başına geçirilmiştir.

baatorr2

Kan Savaşı’ndaki başarıları sayesinde, Kara Sekizli’nin (Cehennemin Bakanları) gözüne girmiş ve onların desteği ile Zariel’i hapsedip, Avernus’un başına geçmiştir. Savaş dışında pek bir şeyden anlamaması, ihanetle başa geçmiş olması ve Kan Savaşı ile aşırı haşır neşir olması nedeniyle politikalarda geri kalmıştır. Muhtemelen Zariel’in tekrar başa geçmesinin sebebi de budur (daha pek bir bilgi yok. Zaman gösterecek).

Görüntü olarak, pit fiendlar için bile kocaman sayılacak bir pit fiend görünümündeydi.

Beherit

Şu an Glasya’nın yönetmekte olduğu Malbolge katını yönetiyordu. Bu kadar antik arşidüklerle ilgili kayıtlar, yerine gelenler tarafından itina ile temizlenmesine karşın Beherit, cehenneme ibret olsun diye özellikle hatırlanan bir arşidüktür.

Beherit, çok kuvvetli bir arşidüktü. O zamanki ortağı ve dostu Gargoth ile kendilerine o kadar çok güveniyorlardı ki, Asmodeus’un kesin talimatlarından en önemlisine uymayı reddetti: Arşidükler, izin almadan çocuk yapmayacaktı. Çünkü bunlar özel şekilli şeytanlar oluyor ve güçleri politik dengeyi tehdit ediyordu.

Beherit, gözdesi Batna ve çocukları Lucifuge ile beraber, tüm cehennemin gözleri önünde Asmodeus tarafından bizzat cezalandırıldı ve yaşam enerjileri vahşi bir ritüel ile Asmodeus tarafından tüketildi (devour diyor. Yani yutmuş adam baya baya.)

baatorr4

Gargoth (Gargauth)

Gargoth, cehennemden kovulmuş bir arşidüktür. Neden kovulduğunun (ya da ayrıldıysa neden ayrıldığının) net bir açıklaması yoktur. Çeşitli dünyaları, peşindeki şeytanları atlatmak için gezdikten sonra Toril’de sıkışıp kalmıştır. (Forgotten Realms’ın dünyası) Eski haliyle ilgili tek bilgi, o kadar kötü kalpli olduğudur ki, cehennemdeki diğer şeytanlar bile Gargoth’tan tiksinir hale gelmiş denir.

Toril’de bir demigod olabilecek kadar takipçi toplamış ve bir yandan da buradaki sürgünü yüzünden yavaş yavaş aklını yitirmeye başlamıştır. Neredeyse lesser god olacak kadar güçlenmişken Bane, Bhaal, Loviatar ve Talona’nın ortak çabaları sonucu kültleri ve tapınakları yok edilmiş, tekrar demigod seviyesine indirilmiştir. Bana göre zaten Forgotten Realms’ta archdevilları takip etmek yerine, aynı işi görecek olan Gargauth’a yancı olmak daha mantıklı. Böylece hem arcane, hem divine büyüye erişiminiz olabilir.

Tiamat

Kötü ejderhaların tanrıçası Tiamat’ın alakası ne? En eski kaynaklarda birinci katın lordu olarak Tiamat geçiyor da ondan. Belki bir dönem birinci katı yönetmiş olabilir. Ama bana sorarsanız bu, Kan Savaşı ile ve intikam peşinde koşmakla uğraşıp duran Zariel’den daha aktif rol oynamasından dolayı. Ayrıca cehennemin derinliklerine giden yolu koruduğu için, dışarıdan gelen ve dışarıya gidenlerin en çok muhatap oldukları varlık olduğu için böyle bir yanılgı oluşmuş olmalı.

baatorr5

Tiamat’ın abishai’ler yoluyla cehenneme yaptığı katkı da bu algıyı iyice destekler nitelikte ama, cehennem hiyerarşisi öyle bir şey değil ne yazık ki. Tiamat, bazı kaynaklarda arşidük olarak karşınıza çıkarsa (özellikle 1st edition kaynakları) şaşırmayın. Aslında arşidük değil.

Bu yazı, "Cehenneme Bir Yolculuk: Baator" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar