Rol Yapma Oyunları Neden Oynanır?
Bugün, masaüstü rol yapma oyunları oynarken ne gibi motivasyonlarla masaya oturduğumuzu inceleyeceğiz. Bu konunun oyuncu açısından ya da oyun yöneticisi açısından başka başka değerlendirilmiş versiyonları var. Hatta bunlar kendilerine Dungeon Master’s Guide gibi kitaplarda da yer buluyor. Ama TÜM MASAYI (hem oyuncu hem oyun yöneticisi) kapsayan bir motivasyon analizine ben daha rastlamadım. Sorumuzu sorarak ben o analizi yapayım: Rol Yapma Oyunları Neden Oynanır?
Aşağıda okuyacağınız motivasyonlara ekleme yapmak, yorumlamak ve yazının katılmadığınız yanlarını eleştirmek isterseniz fikirlerinizi okumayı isterim.
Aşağıda yer alan motivasyonlar sadece oyuncuları kapsamıyor. Bazen oyun yöneticisinin aklına enteresan bir fikir gelir ve onu anlatmak için aşağıdaki yöntemlerden birini kullanmak isteyebilir. Genelde aynı kafalardan benzer fikirler çıkıp durduğu için de, bu motivasyonlar o grupların çoğu oyununda öncelik kazanır. Yani aksiyon isteyen oyuncu gibi, aksiyon isteyen oyun yöneticisi de olabilir. Bunlar bazı oyunlarında ise sadece takılmak ve vakit öldürmek de isteyebilir. Şimdi hızlıca motivasyonlara girişelim:
Takılmak
Bazı gruplar sadece takılmak için oynarlar. İlk bunu koymaktaki amacım, “E iyi de biz takılıyoruz abi, ciddiye almaya ne gerek var?” diyenler bunu okuyup kaçsınlar diye. Geri kalanı okumanıza gerek yok zaten. İşin teorisi, bilgisi, sistemler filan çok umurunda olmaz takılmak için oynayanların. Herkes bu oyunu iyi vakit geçirmek ve arkadaşlarıyla sosyalleşmek için oynasa da, bu arkadaşlar için rol yapma oyunu oynamakla kafede nargile içmek arasında fark yoktur. Maksat muhabbet. Genelde kuralsız ya da narratif ağırlıklı oyunları tercih ederler.
Aksiyon Yaşamak
Gerçek hayatta kılıçla üçlü salto atarken kafa kol koparmak mümkün değil. Bilgisayar oyunlarında da genelde yerinde durup sırası gelince vuran karakterler var. Sırf aksiyon odaklı bilgisayar oyunlarının ise konusu çok dar oluyor. Belki kancayla oraya buraya kendisini çekip önüne geleni öldüren adamı günümüzün/dünyamızın karayiplerinde oynamak yerine Waterdeep’in fantastik sokaklarında ya da Eberron’daki uçan şehir Sharn’da oynamak istiyor. İşte bazı kişiler gerçek hayatta ya da diğer oyunlarda bulamadıkları aksiyonu yaşamak için rol yapma oyunu oynarlar.
Dünya Yaratma Egzersizi
Genelde insanlar rol yapma oyunlarını “hikaye anlatma” diye düşünür. Yanlış olmasa da, her durumda bu geçerli değil. Bazı kimseler, farklı dünyalar yaratmayı severler. Dünyamız gibiyken büyünün gelmesiyle işlerin değiştiği bir dünyadaki karakterleri ya da keşfedilmemiş bir kıtaya gidip oraları hem keşif, hem fetheden conquistador’ları, hatta belki çok enteresan olayların gerçekleştiği bir yerdeki normal karakterleri canlandırarak; farklı bir dünyanın içinde yaşamak isterler. Genelde freeform oynarlar ve hayal dünyalarının kendilerini nereye götürdüğünü bulmaya çalışırlar. Ve evet bu arkadaşlarda bunu yapacak kadar zaman da olmalıdır, yoksa bu motivasyonun gazı çabuk kaçar. Sürekli o dünyada değilseniz, merakınız uzun süre yerinde kalmaz.