Rol Yapma Oyunları Neden Oynanır?

Karakter Draması

Bazı kişiler ise sadece karakterleri doğru şekilde canlandırmayı sever. Yani karakterin düşünceleri, davranışları, sesi, kararları gibi bir sürü şeyi kafasında düşünüp oyuna yansıtmak ve gidişat ne olursa olsun karakterini aklındaki gibi canlandırmak isterler. Oyunda doğru diyalog dönmediği için katıldıktan on saniye sonra çıkıp giden karakterlerden tutun, karşınızdaki oyuncuya baktığınızda gözünüzün önünde bir cücenin canlandığı anlar bu grupların hedefindeki oyun tarzıdır.

Karakter dramasında odaklanılan iki şeyden biri, karakterin düşüncelerini ve kişiliğini en iyi şekilde tasarlamaya çalışmaktır. Ekmek böler gibi beşe bölünmüş, sadece portallarla bir yerden bir yere gidebildiğiniz bir dünyada her gün hayatta kalmak için savaşan bir cücenin ne düşündüğünü kafamızda canlandırmaya çalışmak gerçek bir beyin fırtınası gerektiriyor. Bazı gruplar bundan keyif alır.

Diğer karakter draması konusu ise iyi betimleme ve canlandırma. Karakterinin dış görünüşünü, sesini, tiklerini ve duygularını en iyi şekilde yansıtmaya çalışan, tiyatro gibi oynayan gruplar da vardır. Bunlar oyunu daha yavaş ama gerçekten içinde yaşar gibi oynarlar.

İdeal olanı bu iki yöntemin birleştirilmesidir, ama her zaman birlikte olmayabiliyorlar. Çünkü ilk yöntemdeki oyuncular, sürekli karakterin duygularına, düşüncelerine yeni olaylarla meydan okumak ve karakterin iç dünyasını geliştirmek isterken, detaylı dışsal canlandırmanın yavaş doğasından sıkılabiliyorlar. Aslında aynı şeyi farklı şekillerde yapmış oluyorlar.

ryo-3

Fanteziler Gerçekleştirmek

Bazı oyun grupları ve oyuncular, hatta oyun yöneticileri bazen çok süper bir fikir düşünürler. Belki süper değildir ama kesin “o fikri” oynamak zorunda hissederler. Örneğin; boyutları gezerek zihin yüzücüleri avlayan githyanki grubu olmak isteyebilirler. Ya da dinlerini dünyaya yaymak isteyen yobaz savaşçılar grubu olmak isteyebilirler. Tüm masa bu fikri oynamak için oyuna başlar ve maceraları da bu çerçevede gelişir.

Bazen de herkesin kafasında farklı fanteziler vardır. Bir kişi dwarven defender olmak isterken, diğeri lich olmak istiyordur, başka biri yarı tanrı. Ama herkesin kafasında ilerisi için bir karakter vardır ve birbirlerinden destek alırlar. İşte o normal bir grup olur aslında. Tüm oyuncular ve oyun yöneticisi ortaklaşa bir fikri paylaşmıyorsa, standart oyun olur ve bu başlık altında değerlendirilebilir.

Yeni Mecra/Tür Denemek

Bazen de sürekli aynı tür oyunu oynamak sıkabilir insanları. Sürekli kılıç ve büyü dünyalarında gezmekten sıkılıp uzay keşfi ya da dedektiflik oyunu oynamak isteyebilirler. Şanslarını steampunk dünyalarında denemek isteyebilirler. İşte o zaman da farklı oyun türleri ve sistemler denemek için bir araya gelirler.

ryo-4

Birden Fazla Motivasyon

Tabii ki grubun tamamı tek bir motivasyonla oyuna oturmak zorunda değil. Birden fazla motivasyonun aynı anda gelmesi, grubun bir kısmının diğerleriyle çatışmayan bir diğer motivasyona sahip olması filan mümkün. O yüzden iyi gidecek başlıkları da sıralayayım:

  • Yeni Mecra/Tür Denemek ile Fanteziler Gerçekleştirmek iyi gider. Yeni şeyler denerken aklımıza güzel fikirler daha kolay gelir.
  • Dünya Yaratma Egzersizi ile Karakter Draması iyi giden ikilidir. Çok enteresan bir dünyada yaşamayı iyi şekilde kafamızda canlandırabilir ve o dünyaya güzel can verir. Unutulmaz oyunlar çıkmasını sağlayabilir.
  • Aksiyon Yaşamak ve Fanteziler Gerçekleştirmek motivasyonları da birlikte iyi gidebilir. Uçup kaçan, herkesi döven, fantastik işler başaran gruplar kurmayı sağlar.
  • Bazı motivasyonlar ise güzel gitmeyebilir. Mesela Takılmak isteyenlerle Aksiyon İsteyenler iyi anlaşamayabilir. Bu iki motivasyon bir arada olduğunda çok cıvık ve kısa süreli oyunlar çıkar. Tabii, bunu da sevenler vardır ama unutulmaz oyunlar çıkması zordur.

Bu konuda söylenmesi gereken her şeyi söylememiş olduğuma dair bir his var içimde. Fikirlerinizi yorumlara bekliyorum. İyi oyunlar.

Bu yazı, "Rol Yapma Oyunları Bilgilendirme ve Köşe Yazıları" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar