Rol Yapma Oyunu Dosyaları – Feng Shui: Action Movie Roleplaying

Yetenek listesinde toplam 20 tane seçenek var. Sistem hiç ayrıntıya girmeden genel olarak kestirip atıyor. Örneğin; her türlü yakın dövüş Martial Arts adı altında toplanmış. Ayrıca bir yeteneğe sahip olan oyuncu yeteneğin kendisini kullanmanın yanında hem söz konusu yetenekle ilgili teknik bilgilerden haberdar, hem de o işte usta olan diğer insanları (ismen de olsa) tanıyor kabul ediliyor. Böylece diğer sistemlerde olan uzun listelerden kurtulmuş oluyoruz.

Bizi asıl ilgilendiren şey sistemin bel kemiği olan “Action Value”. Bu değer, yetenekle ilgili özelliğin toplamı. Farklı renkte iki 6’lık zar alınır. Biri iyi biri kötü zar olarak oyunun en başında bellenir. 6’lar yeniden atılmak üzere zarlar atılır, aradaki fark Action Value’ya eklenir. Bu değer GM’in belirlediği zorluğu geçerse başarılı, geçmezse başarısız olunur. Kalkıştığınız işin fantastikliğine göre belki bir penaltı alırsınız ama bu genelde -2’yi geçmez. Yani bu oyunda istediğiniz gibi abartmak serbest, hatta teşvik ediliyor.

feng-shui-2

Karakter kağıdında yer kaplayan son şey ise “schticks”. Bunlar seçtiğimiz arketipin konseptine uygun olan özel hareketler. Ana kitapta “gun”, “fu”, “sorcery”, “arcanowave” (büyü-teknoloji karışımı), “creature powers” ve “transformed animals” olarak 6 başlıkta ele alınmış. Kural bazında şahsına münhasır takılan bu schticks, oyun sistemini “İki zar yuvarla bitsin gitsin!”den daha kapsamlı ve renkli kılıyor. Hatta Hong Kong sinemasıyla haşır neşir olanlar bir yerden sonra hangi schtickin hangi filme gönderme olduğunu bile görebilir.

Aksiyon filmlerine göndermeler sistemde birçok yerde karşınıza çıkabiliyor. Örneğin; tabancalarla otomatik silahlar arasında verdiğiniz zarar açısından büyük farklar yok. Yaptığınız büyünün etkisi hissedilmeyen sinsi bir şeyse sistem sizi cezalandırıyor. Öte yandan yeri göğü inleten bir büyü yaparsanız bonus alıyorsunuz. Bir patlamanın tam ortasında kalmak can yakabiliyorken patlamadan 5 – 10 metre ötede olmak sadece sizi biraz öteye uçurup üstünüzü isle kaplıyor. En sevdiğim örnek; düşmanlarınız ismi olanlar ve isimsizler diye ikiye ayrılıyor. İsimsiz olanlar filmlerdeki figüranlarla aynı görevi görüyorlar; tek tipler, kalabalıklar ve tek vuruşta iniyorlar. İsmi olan karakterler ise önemli, kahramanlara kafa tutabilecek kadar güçlüler çünkü oyun yöneticisi onlara bir isim verecek kadar önemsemiş!

Hikayesi de Var Ama…

Feng Shui sadece bir kural sistemi değil. Kullanılması zorunlu olmasa da bir hikaye bölümü de var. Hikayeye göre feng shui’si güçlü olan yerleri elinizde tuttuğunuz zaman iyi Chi size doğru aktığından işleriniz rast gidiyor. Eğer yeteri kadar Chi size doğru akarsa dünyanın kontrolü elinize geçebiliyor. Ayrıca “Netherworld” denilen bir yerden geçerek M.S 69, 1850, 1996 ve 2056 arasında geçiş yapılabiliyor. Tabii ki zaman içerisindeki bütün Chi’yi kontrol etmeye çalışan gizli örgütler var.

feng-shui-4

Sonuç olarak, aksiyon ağırlıklı bir oyun oynatmak istiyorsanız Feng Shui’ye kesinlikle bir kez bakın derim. Ayrıca aksiyon sineması ilginizi çekiyorsa kesin John Woo, Jackie Chan, Jet Li ve Tsui Hark filmlerini de bir yerlerden bulun ve izleyin. İddia ediyorum, sonrasında oturup izleyeceğiniz Hollywood aksiyon filmleri artık uykunuzu getirmeye başlayacak.

Künye
Tasarımcı: Robin D. Laws
Yayıncı Kuruluş: Atlas Games
Sistem: Kendine Özgü
Çıkış Tarihi: 1999
Tür: Aksiyon
Bu yazı, "Rol Yapma Oyunu Dosyaları" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar