X-Men: Apocalypse – Analiz Tahmin ve Anekdotlar

“Filmler Arasında O Kadar Zaman Geçtiği Halde Neden Kimse Yaşlanmadı?”

Eleştirisi, sanki kalan her şey mükemmelmiş gibi filmle ilgili en çok ön plana çıkan şeylerden biriydi. Nedense 8.1 milyon kopya satışla gelmiş geçmiş en yüksek çizgi roman satışlarını yakalayan koskoca X-Men’in fanlarından biri de çıkıp bu konuda nedense aydınlatıcı bir sosyal medya iletisi hazırlamadı. Çok tembel bu X-Men fanları yahu, bildiğiniz gibi değil.

DC Comics’in The Dark Knight Trilogy sonrası dönemine dikkat ederseniz, günahıyla sevabıyla attıkları her adımda fanları konu hakkında aydınlatacak ŞUNUN GİBİ bir paylaşım sosyal medyanın bir köşesinden bitiveriyor. Bu durum “DC fanları yapımlara çok sahip çıkıyor” ya da “İşsiz çok işte, hazırlıyor birileri bunları” diye yorumlanabilir elbette. Ama ben istatistiki verilere bakarak “Warner Bros sosyal medyayı 20th Century Fox’tan çok daha iyi yönetiyor.” sonucunu çıkartıyorum. Neyse, konumuza dönelim: Neden kimse yaşlanmadı?

X-Men: First Class (2011) kadrosu

X-Men: First Class (2011) kadrosu

Evvelden sitemizin en popüler yazılarından biri olan Marvel Çokluevren Dosyası adlı yazımda da belirttiğim gibi; çizgi roman evrenlerinde geçen 1 yıl, bizim evrenimizdeki 4 yıla eşittir. Yani bu ölçeğe göre Spider-Man radyoaktif bir örümcek tarafından bize göre 13 yıl önce ısırılmıştır. Bir diğer örnek vermek gerekirse; X-Men’in ilk sayısında 18 yaşında olduğu söylenen Cyclops, şimdi 31 yaşındadır. Bu hesaba göre X-Men: First Class, X-Men: Days of Future Past ve X-Men: Apocalypse aslında zaman algısı olarak çizgi romandaki aynı formülü filmlere uyarlıyor. Nasıl mı? Öncelikle üç filmin cereyan ettikleri tarihleri referans noktalarından faydalanarak tarihlerini tam olarak saptayalım:

X-Men: First Class en kolayı, zira olaylar Küba Füze Krizi sırasında cereyan ediyordu. Yani tarihimiz Ekim 1962. Hatta bu tarihle ilgili hemen bir anekdot araya sıkıştırayım: İlk X-Men çizgi romanı, Eylül 1963’te yayınlanmıştır. Her ne kadar anlattığı orijin hikayesi çizgi romanlardaki versiyonuyla hiç örtüşmüyor olsa da 2011 yapımı X-Men: First Class adlı filmin o tarihe konumlandırılması kesinlikle tesadüf değil.

İkinci filmden, yani X-Men: Days of Future Past’ten devam edelim: Film, Amerikanın en nefret edilen başkanlarından biri olan Richard Nixon döneminde geçiyordu. Bu bizim için bir avantaj, zira Nixon 1969 ila 1974 yılları arasında sadece bir dönem başkanlık yapmış. Ama tarih 1973’ten eski olamaz, zira Quicksilver’ın evinde Pong adlı arcade makinesi vardı ve Pong’un piyasaya sürülme tarihi 29 Kasım 1972. Nixon’ı istifaya zorlayan Watergate Skandalı’nın da 1973 sonlarında alevlendiğini ve filmde hiçbir etkisi olmadığını da gözlemlersek filmin geçtiği tarihin 1973’ün yaz ayları olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

X-Men: Days of Future Past (2014) kadrosu

X-Men: Days of Future Past (2014) kadrosu

Gelelim serinin son filmi olan X-Men: Apocalypse’e. Filmin 80’li yıllarda geçtiğini biliyoruz. Ama tam tarih acaba ne? Filmde rahatlıkla referans çıkarabileceğimiz çok net noktalar var: Öncelikle Quicksilver televizyonda Knight Rider izlediğine göre tarih 1982’den önce ve 1986’dan sonra olamaz. Ayrıca yine Quicksilver, Eurythmics’in 1983 tarihli Sweet Dreams adlı parçası eşliğinde o unutulmaz sahneyi sergiledi. Tabi tüm bunlar bir yana; Cyclops, Jean Grey, Jubilee ve Nightcrawler sinemada Star Wars Episode VI: Return of Jedi’ı izlediler, ki o filmin de yayınlanma tarihi 1983. Yani filmin geçtiği tarihini 1983 kabul edebiliriz.

Yani aşağı yukarı ilkle son film arasında gerçek dünyada toplam 20 yıla denk gelen bir süre geçmiş. Yani çizgi romanlardaki zaman algısına göre 5 yıl. Peki, filmlerin ilkinin Mayıs 2011’de, sonuncusu ise Mayıs 2016’da gösterime girdiğini ve bu sürenin de tam 5 yıl olduğunu size söylersem “Bunlar neden yaşlanmadı o kadar senede?” diye yaygara koparmaya devam eder miydiniz?

Bir dostumun da sıklıkla söylediği gibi: “Bilgi sakinleştirir.”

Yorumlar