X-Men: Apocalypse – Analiz Tahmin ve Anekdotlar

“Gerçek X-Men Bu Değil!” mi?

Değil. X-Men, alt metinleri oldukça güçlü olan bir seridir. Ancak şunu da unutmamak gerekir ki; bunları yedirmek için 50 yılı aşkın bir süre binlerce çizgi roman sayısına yayılmış yüzlerce hikaye yayınlanmıştır. Evet, arada vasatlıkları da vardır, ama sayı çokluğu sebebiyle rahatlıkla görmezden gelinebilir. Peki bu kadar büyük bir külliyat her biri taş çatlasın iki saatlik filmlere nasıl sığdırılır? Meyveli yoğurt misali, elbette…

Çizgi film severlerin aşina olduğu X-Men kadrosu.

Çizgi film severlerin aşina olduğu X-Men kadrosu.

Yoğurdu bilirsiniz, kökeni Orta Asya Türklerine dayanan bir fermantasyon mucizesidir. Lezzetli olması bir yana, kalsiyum ve protein ihtiyaçlarını karşılar, sindirime iyi gelir, dahası gıda zehirlenmelerini büyük ölçüde önler. Ancak Amerikalılar kendi damak tatlarına uydurmak için nasıl krem peynirli sushi hazırladıysa, yoğurdun da içine meyve ve şeker basıp bir güzel tüketiciye sunmuşlardır. Şimdi teşbihte hata olmaz; bu kadar faydalı bir şeyin içine o kadar şekeri basınca nasıl etkisini kaybettiyse, X-Men hikayelerinin de çizgi film ve sinema uyarlamalarında benzer bir sorun yaşandığı sonucunu çıkartabilirsiniz.

Kimse kusura bakmasın, ama çizgi romanlardaki “Mutant Genesis”, “God Loves, Man Kills”, “Unstoppable”, “Dark Phoenix Saga”, “Mutant Massacre” ve bunlar gibi onlarcası harika “X-Men” hikayeleri ise bu filmin senaryosu neydi? Yazımın başlarında bunun açıklamasını yapıp cebe koymanızı yazmıştım hatırlarsanız. Filmin hedef kitlesi, 10’da 9’u çizgi roman okuyucusu olmayan, X-Men’le çizgi film ya da filmler sayesinde tanışmış, ciddi bir kesimi de klasik aksiyon sineması takip eden izleyiciydi. Film hakkında yapılan her türlü olumsuz eleştiriye karşı verilen tepkilere bakılırsa filmi de gayet beğenmişler.

Apocalypse: "Dünyayı yok edeceğim! Ama bu bombalarla değil! Neden bu fırsatı teptim onu bilmiyorum ama!"

Apocalypse: “Dünyayı yok edeceğim! Ama bu bombalarla değil! Neden bu fırsatı teptim onu bilmiyorum ama!”

Şimdi bu konuyu kapatmadan, film hakkında sitemiz yazarlarından Fatih Yürür‘ün filmden hemen sonra yayınlanan X-Men: Apocalypse – Tek Elle Alkış Tutturamazsın! adlı yazısına çeşitli mecralardan sert tepki verenlere bir çift lafım olacak: X-Men düşünceleri yüzünden linç edilenleri de temsil eder. Hatta yine X-Men Hakkında İlginç Bilgiler adlı yazımda belirttiğim gibi; Profesör Charles Xavier, Nelson Mandela’dan, Magneto ise Malcolm X’ten esinlenilerek geliştirilmiş karakterlerdir.

Yorumlar