2016 Yılının En İddialı Yapımlarından Birisi: Re: Zero Kara Hajimeru Isekai Seikatsu

Olayların ana kahramanı Natsuki Subaru, birçok animenin başında bizlere tanıtılan sıradan lise öğrencilerinden birisidir. Bir akşamüzeri marketten iki parça yiyecek aldıktan sonra evine gitmeye niyetlenirken, ansızın kendisini bambaşka bir dünyada bulur. İnsanların dışında elflerin, timsah kafalı – köpek kafalı garip yaratıkların gezindiği bu diyara eşofmanları içindeki genç Subaru adım atınca heyecanlanır. Çünkü paralel bir dünyaya gelmiştir ve ana karakter olacaktır! Lakin yeni dünyasındaki ilk saatleri hiç de kolay geçmez.

İnsanlarla konuşabilse de yazılanları anlayamamaktadır ve bu yüzden kadınlar tuvaleti veya insanlara yasak olan meyhanelere bilinçsizce dalınca azarı işitir. Tüm bunlar yetmezmiş gibi bir ara sokakta yolu haydutlar tarafından kesilir. Bu arada, marketten aldığı poşeti de hala elindedir 🙂 Hani oyunlarda olur ya, rakibi alt edersiniz de deneyim puanı kazanırsınız. Subaru da olayı öyle zanneder fakat bıçaklar çekilince bir güzel dayak yer. Derken genç ve güzel bir kız olan Emilia tarafından kurtarılır. Emilia, kendisinden çalınan bir nesnenin peşindedir ve Subaru da yardımının karşısında Emilia’ya ısrarlı bir şekilde yardım teklif eder. Hatta o gece Emilia’nın aradığı şeyi bulurlar da lakin çok daha kötücül güçler de işin içindedir ve Subaru ile Emilia vahşi bir biçimde öldürülür. Ana karakterler nasıl ölür derken Subaru gözlerini açar. Yine ara sokaktadır, yine haydutlar önünü kesmiştir ve yine Emilia ile ilk defa karşılaşıyordur…

01

Re: Zero, ilk bakışta artık birçoğumuzun bıktığı online oyun dünyasında mahsur kalma temalı bir animeye benzetebilir. Doğrusu ben de öyle sanmıştım lakin animeyi biraz derinlemesine araştırınca öyle olmadığını anladım ve izledikten sonra da net bir şekilde bir online oyun teması içermediğini söyleyebilirim. Evet, benzerlikler yok değil. Subaru’nun ana karakter olma hayali, rakiplerini alt edince puan kazanıp güçleneceğini sanması falan var ama sadece gönderme olarak kalıyorlar. Animedeki olay çok daha derin ve herhangi bir oyunla alakası yok.

Anime için 2016 yılında izlediğim en iyi animelerden birisiydi diyebilirim. Bunun en önemli sebebi de izleyince sizlere her türlü duyguyu yaşatabilmesi. Komedi, dram, vahşet, gerilim, romantizm gibi unsurlar animeye serpiştirilmiş ve bu kadar fazla türü barındırmasına karşın çok güzel bir sinerji oluşturulmuş. Hikayede de yaşanan ani kırılma noktaları ilerleyen dakikalarda ne olacağını tahmin edilemez kılıyor, ki bu da doğal olarak sizleri merak içinde ekrana kilitliyor.

04

Bir başka unsur da animede mükemmel diyebileceğimiz bir karakterin olmaması. Animede herkesin artıları ve eksileri var. Güçlü değilsinizdir zekisinizdir veya tam tersi gibi. Gerçi Subaru için o konuda ayrı bir parantez açabilirim. Subaru klişe iyi niyetli ve yardımsever bir tip ve beklenildiği gibi de birazcık aptal. Elbette bölümler ilerledikçe o da kendisini geliştiriyor ama diğer karakterlerin yanında ana karakter olarak biraz fazla sırıtıyor. Hatta belki de biraz abartarak Subaru’nun ana karakter olarak bu seriye yakışmadığını söylemek isterim.

Yorumlar