Bunları Biliyor muydunuz? – Bölüm 14: Prince of Persia

Prince of Persia’da Hangi Teknik İlk Olarak Kullanılmıştır?

Jordan Mechner, 1989 tarihli Prince of Persia isimli oyunu ile belki de bugün pek çok geliştiricinin bu işle ilgilenmesinin sebebi olmuş ve tarihe geçmiştir.

Apple II üzerinde yazılmış bu tarihi platform oyununun en belirgin özelliği daha önce görülmemiş kalitede animasyonları idi. Gerçekten de bir Amiga kullanıcısı, Apple II için hazırlanıp, sonra Amiga’ya uyarlanan grafiklerden etkilenmese bile, oyun hareket etmeye başlayınca büyülenmiş gibi bakıyordu.

Müzikleri hariç her şeyi Jordan Mechner tarafından yapılmış olan Prince of Persia, kötü kalpli vezir Cafer tarafından hapsedilen prensesi kurtarmaya çalışan gencin maceralarını anlatıyordu. Kahramanımızın prensi kurtarmak için tam 1 saati vardı. Bu süre gerçek zamanlı olarak ilerlemekteydi.

Mechner’ın projeyi gerçekleştirirken en büyük sorunu animasyonlardı. Her şeyi yapmayı beceriyor ancak iyi animasyon yapamıyordu. Bu nedenle aklına animasyon konusunda hile yapmak geldi. Beyaz eşofman giydirdiği kardeşini evin bahçesinde çeşitli hareketleri yaparken filme aldı. Bu filmi dijitize edip animasyon karelerini filmin üzerinden çizen Mechner, böylece oyunlarda motion capturing (rotoscoping) yöntemini de kullanan ilk insan olmuştur.

İlk çıktığı dönemde Amerika’da sadece 7.000 satan oyun, Avrupa’da piyasaya çıkması ile hit olmuş, günümüzde ise 2 Milyon’dan fazla satışa ulaşmıştır.

Orijinal Versiyonunun Kaynak Kodu

Police Quest Serisi Gerçek Olaylara mı Dayanıyordu?

1979 yılında karı koca, Ken ve Roberta Williams tarafından Sierra On-Line ismi ile kurulan Sierra, özellikle 1980’ler ve 1990’lar boyunca yaptıkları adventure türü oyunlarla bilinip, LucasArts ile birlikte bir zamanlar dünyanın en popular oyun türü olan adventure konusunda iki büyük firmadan biriydi.

Sonu “Quest” ile biten oyunları ile meşhur olan Sierra’nın en enteresan dizilerinden biri Police Quest’tir.

Bu oyunların tasarımcısı Jim Walls ise aslında gerçek bir polistir. 1986 yılında Kaliforniya Otoyol Devriyesinden ayrılan Walls’un bu kararının sebebi çatışma sonucunda yaralanması ve yaşadığı travma nedeniyle görevini artık yerine getirememesiydi. Walls, Ken Williams tarafından şirkete danışman olarak alındığında hayatında hiç bilgisayar kullanmamıştı. Her şeyi baştan öğrenmesi gereken tasarımcı, orijinal Police Quest oyununu iki parmakla yazdığını söyler.

Police Quest: In The Pursuit of the Death Angel, Police Quest 2: The Vengeance ve Police Quest 3: The Kindred isimli oyunlarda yer alan kötü adam Jesse Bains aslında Walls’un kendi kariyerinde bir türlü yakalamadığı azılı bir seri katilin yansımasıdır. Walls, oyunlarında hep kendi yaşadığı gerçek olaylara yer vermiştir.

Walls üçüncü oyunun bitiminden önce bilinmeyen bir sebepten dolayı şirketi terk etmiştir. Oyunun geri kalanını Gabriel Knight serisinden tanıdığımız Jane Jensen bitirmek zorunda kalmıştır. Jim Walls daha sonra EA, Virgin ve Tsunami şirketlerinde çeşitli oyunlarda tasarımcılık yapmıştır.

Walls’un ayrılmasından sonra bir arayışa giren Sierra, yeni Police Quest’i yapması için emekli Kalifornia Emniyet Genel Müdürü Daryl Gates ile anlaşmış; Gates’in, yepyeni bir ana karakter ile yaptığı Police Quest: Open Season beklenen satış oranlarına erişemeyince, yine Gates danışmanlığında daha taktiksel bir oyun olan Police Quest SWAT ve taktiksel bir RTS olan Police Quest SWAT 2 yapılmış, ama son derece başarısız olan bu oyunlar Police Quest serisinin sonu olmuştur.

Öte yandan SWAT, kendi serisine dönüşmüş ve SWAT 3 ve SWAT 4 ile taktik shooter tarihine adını yazdırmıştır. Ancak Police Quest serisi tarihe karışmıştır.

Jim Walls şubat 2014’te bir Kickstarter projesi başlatıp eski tipte bir polis macerası yapacağını açıklamış, ancak sonra projeyi iptal etmiştir.

Bu yazı, "Bunları Biliyor Muydunuz?" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar